Uit de bibliotheek dit boekje meegenomen
van Karin,
koken zonder pakjes en zakjes.
Toen ik het doorlas, moest ik eigenlijk best wel lachen,
want dit doe ik al jàààren.
Koken doe ik graag en ik vind het helemaal geen
moeite om alles zelf te doen.
Vroeger kocht ik wel eens zakjes soep,
maar het zelf maken kost me geen enkele moeite hoor.
Dat geldt voor alles.
Als je bijvoorbeeld op een zakje kijkt van een gerecht
met kip en groenten, dan moet je de kip en groenten zelf nog kopen.
Dan zitten er alleen kruiden, smaak- geur- en kleurstoffen
en een ruime hoeveelheid zout en suiker in.
En verder nog gemodificeerd zetmeel
en voedingszuur, conserveermiddelen, aroma's
en niet te vergeten de E-nummers.
Kijk eens op de roze muisjes (voor geboorte beschuitjes)
daar staat karmijn op als kleurstof.
Karmijn wordt gemaakt van de schildluizen.
Dat geldt voor alle roze gekleurde etenswaren.
En dat is nog maar één voorbeeld.
***
Toen mijn kinderen nog klein waren ging ik
twee keer in de week om een emmertje (5 ltr.) verse melk,
zó van onder de koe.
Dus maakte ik elke dag toetjes, pap, vla
en pudding, natuurlijk versierde ik
de meeste toetjes met de room die ik er afschepte.
Én wij waren geen van allen dik.
Één van de best gegeten toetjes was de
ouderwetse griesmeelpudding met bessensap saus.
|
griesmeelpudding |
Omdat de gewone pudding nogal stevig was, maakte ik het lekker luchtig
met een ei.
We hebben eerst prei gegeten en omdat prei van nature
een zure groente is, hoort er daarna een
zoet nagerecht bij.
Recept voor 2 personen:
500 ml melk
60 gram griesmeel
40 gram suiker
1 ei
Zet een puddingvorm klaar en giet er koud water in tot de rand.
Scheid het ei en doe de dooier in een kommetje,
het eiwit met een snufje zout in een schaaltje.
Breng de melk en suiker aan de kook,
strooi al roerend de griesmeel erdoor.
Zet het gas zachter en blijf roeren tot het dikker wordt.
Dan is het ook gaar, dat is goed te zien.
Lepel wat pap bij de dooier en roer even goed door,
haal de pap van het vuur en roer dan de dooier er stevig doorheen.
Klop dan het eiwit goed stijf en spatel dit door de pudding,
die nu al dik geworden is.
Giet het water uit de vorm en doe de pudding er in.
Laat tenminste 2 uur in de koelkast staan.
Stort de pudding op een schaal en geef er vruchtensaus bij.
Het is toch heerlijk; zelfgemaakt?
Plus, je weet wat erin zit.
Je hoeft echt niet al die moderne en dure superfoods te kopen,
havermout, boerenkool en broccoli zijn ook echte superfoods
heel gewoon en niet te duur.