Zaterdagavond zijn mijn vriendinnen
komen eten samen met hun mannen.
Het was een echt herfstmenu.
Als voorgerecht niet echt herfst
muffins met brood, gerookte zalm
en een eitje.
De recepten staan onderaan.
Een echte herfst topper: pompoensoep met
kastanje champignons en geroosterde
pompoenpitten.
Daarna kalkoenfilet, gesneden van een stuk van 2 kilo!
In de oven gebraden.
Met romige aardappels in een
jägersausje met kastanje champignons.
Een schaal gemengde groenten uit de oven
met hazelnotenboter...
Een salade met maïs en paprika.
En als toetje......
een trifle van bitterkoekjespudding
met stoofperen.
Lieve mensen, ik ben toch zo'n oelewapper,
vergeet ik foto's te maken, is het eten al op.
De eerste en laatste foto is dus maar
uit een boek, 😌 schaam
Ik zou geen goede foodblogger zijn,
die maken zulke prachtige foto's van het eten.
♥♥♥
Nu de recepten:
Voor de muffins vet je een muffinblik
heel goed in en vouw je er een ontkorste
boterham in, leg een plakje gerookte
zalm in en breek er een heel klein
eitje in, of anders alleen de dooier.
Zet de oven op 180ºC en bak ca. 12 minuten.
Bestrooi met zout en peper en bieslook.
*
Voor de soep:
Doe 4 el olie in een grote pan en
bak 2 gesnipperde uien en 2 in blokjes gesneden wortels,
een knoflook teentje gehakt, 1 prei en ¼ knolselderij in stukken,
1 pompoen schoongemaakt en in
blokjes gesneden.
Blus af met 200 ml witte wijn en 1 l. water.
Voeg 1 groenten bouillonblokje en
1 bouillonblokje van bospaddenstoelen toe en
laat het 20 min. zachtjes koken tot het gaar is.
Pureer de soep.
Bak in 3 el olie 250 g. kastanje champignons.
Rooster in een andere droge pan 6 el pompoenpitten.
Serveer de soep met de champignons en
de pompoenpitten erbij.
*
Marineer de 2 kg kalkoenfilet met:
1 teentje fijngesneden knoflook,
4 takjes majoraan of 1 lepel gedroogd kruid,
4 el witte balsamico,
2 el mosterd,
1 el paprika poeder,
zout en peper en 4 el olie.
Verpak het stuk vlees in plastic folie en
leg het in een ovenschaal en zet een nacht
in de koeling.
De oven op 180ºC.
Haal het plastic eraf en leg naast het vlees
2 uien in partjes gesneden.
Bak 45 minuten in de oven,
los 2 groenten bouillonblokjes op
in 1 l. heet water en schenk dat over het vlees.
Bak nog 1 uur. Haal het vlees uit de schaal
en wikkel in aluminiumfolie en laat rusten.
Zeef het vocht en bind het met maïzena.
*
Kook 1½ kg goed gewassen aardappels in de schil,
pel ze als ze wat afgekoeld zijn.
Maak 400 gr. champignons schoon en 2 uien
en snijd ze fijn en bak ze in 3 el olie glazig.
Doe de champignons erbij en bak 10 min.
Strooi er 2 el bloem over en bak kort.
Blus af met 200 ml water en 200 ml slagroom,
voeg onder goed roeren een groente bouillonblokje toe .
Laat even zachtjes koken en giet over de aardappels.
Meng er een bosje gehakte peterselie door.
*
Voor de groenten: kook sperzieboontjes in 10 min gaar
en een bosje gehalveerde worteltjes ook.
Snijd 4 gekookte bieten (velletje eraf) in parten.
5 lente-uien halveren in de lengte en kook ze 5 min.
Leg alle groenten op een bakplaat en
breng op smaak met zout en peper.
Verhit 5 el boter in een pan en bak er 100 gr. gehakte
hazelnoten in en schenk dit over de groenten.
Gratineer ongeveer 10 in de oven.
*
Salade:
Kook 2 maïskolven gaar en laat afkoelen
en snijd de maïs er met een mes
rondom af.
Was de paprika en verwijder de zaadlijsten
en snijd in blokjes.
Een halve ijsbergsla in reepjes snijden
en de maïs in plakken.
Meng door elkaar.
Maak een vinaigrette van:
1 fijngesnipperd uitje,
4 el witte wijnazijn, 1 lepel mosterd,
1 lepel sesamolie, 3 l olie.
zout en peper en een scheutje
agavesiroop, schud goed door elkaar
en giet over de salade.
*
Toetje:
400 ml melk en 200 ml slagroom
aan de kook brengen 175 g.
bitterkoekjes in de melk laten trekken.
(de bitterkoekjes komen van een echte
warme bakker, dus geen fabrieksspul,
maar met echte bittere amandelen gemaakt)
Maak een papje van 50 g custardpoeder
met 2 el suiker en vanillesuiker en melk,
Scheid 2 eieren, klop de dooiers los met iets warme melk,
giet eerst het custardpapje bij de melk,
roer goed tot het dik word en doe er dan de
dooiers bij en haal van het vuur af en
doe in een grote kom.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en
spatel het samen met 2 el amaretto
door de pudding.
Zorg dat je stoofpeertjes koud zijn, kook
ze b.v. een dag tevoren.
Op de foto uit het boek zijn ze roze van binnen,
maar die van mij zijn prachtig dieprood,
gekookt met rode wijn en scheut port,
met een kaneelstokje en een steranijs.
(Oh, dat is toch zo'n lekker smaakje)😋
Snijd de peertjes in blokjes.
Verdeel de helft van de pudding over de glazen,
schep er een flinke lepel stoofpeertjes op,
dan weer de andere helft van de pudding en weer
een flinke lepel peertjes,
tot slot nog wat achtergehouden
bitterkoekjes in kruimels
erover strooien.
*
Toen nog koffie met een truffel en een
koffielikeurtje.
Dat kon er nog net bij.
*