AVG.

maandag 24 december 2012

Kersttaart

Voor de kerstdagen een
taart gemaakt met een vulling
van Zwitserse room en jam.
Met marsepein versierd.


Kersttaartje


Alle tijd ervoor
want alle boodschappen zijn al in huis
voor de 2e Kerstdag,
want morgen
  gaan we na de kerk bij onze dochter eten.
Alleen het voorgerecht,
garnalencocktail neem ik mee.
En op tweede Kerst komen
ze allemaal bij ons.
Ook mijn ouders komen gezellig bij ons.

Ons menu:
meloen met ham
kreeftensoep
kalkoen uit de oven
gebakken aardappelen
stoofpeertjes
rode kool met appeltjes
erwtjes met sjalot en stoofsla
stracilatella met kersen op cake
koffie
met rocky road

Iedereen goede en fijne Kerstdagen gewenst !!!




woensdag 19 december 2012

Priegelen

Het is een gepriegel
als je met hele kleine kraaltjes bezig bent,
rocailles noemen ze die
en in het Engels: seed beads,
zoals zaadjes.
Dat klopt wel, want het zijn net
kleine zaadjes.
Ze zijn er in verschillende maten,
van grof tot heeeel fijn.
Daar pas je dan ook je draad
en naalden bij aan.
Hieronder zie je een hele fijne naald
en een wat dikkere.
De zwarte kraaltjes zijn wat grover dan de
zilverkleurige.
Als je goed kijkt, zie je dat het
derde rondje met kralen
met zwart weer fijner is.
Drie maten heb ik dus gebruikt.



Ik had zwarte steentjes met een
helder kristallen kern.
Met zwarte en zilverkleurige kraaltjes
heb ik rondom het langwerpige steentje
gewerkt.
Met ultra suede aan de
achterkant voor
zacht draagcomfort.


Hierbij past een fijne ketting
in de St. Petersburgsteek.

Ook de sluiting heb ik zelf gemaakt,
de ene kant met een lus
en aan de andere kant
een soort van kapittelstokje.




De twee andere steentjes heb ik
ook op deze manier gemaakt
met oorhaakjes eraan.

Op de foto's zie je het niet zo goed,
maar als het licht op de kristallen schijnt,
schittert het
en zie je er ook wel wat
kleurtjes in,
overdag wat minder, maar met
de lampen aan zijn ze echt mooier.

Ziezo, deze houd ik voor de Kerst.

zaterdag 15 december 2012

Jarig

Onze lieve dochter is jarig.
39 jaar geleden werd ze geboren
twee dagen voordat ik uitgerekend was.
We kozen voor een fris en kleurig
geboortekaartje.

Nu is ze zelf ook moeder,
van een stel prachtige kinderen.




Naast de kadootjes
heb ik ook een taart
voor haar gemaakt.
Niet zo kleurig als haar kaartje,
maar drie kleuren
heb ik gebruikt, wit, zwart en rood.


Het ging bijna mis,
omdat het marsepein scheurde
aan de randen,
het werd iets anders dan gepland,
daarom zijn er ook parels langs de rand.
Jammer dat de camee niet
zo mooi uitkomt op de foto.

Er zijn twee vullingen,
een met zwitserse room
(dat is banketbakkersroom
met slagroom vermengd)
en met sinaasappelbavarios.


woensdag 12 december 2012

Granny haken

Een granny haken is makkelijk,
ook al zijn er vele verschillende patroontjes.
Eigenlijk ga je uit van een
basispatroon.
Doordat je verschillende kleuren gebruikt,
door elkaar
of netjes geschikt,
worden kleden
of plaids
van granny's
allemaal anders.

Ik was met de roosjes granny bezig

granny met roosjes

en zocht nog wat kleurtjes.

Toen ik bij mijn moeder kwam
zei ik dat ik naar de winkel wilde voor wol.
Ze zei tegen me dat ik maar eens boven moest kijken.

Mijn moeder heeft altijd heel veel gebreid,
en gehaakt,
maar nu is ze 91 jaar
breit ze alleen nog eens een paar sokken,
voor de achterkleinkinderen !!!

Ik was helemaal in de wolken
toen ik de tassen met restjes wol
en soms nog hele bollen wol zag.
Niet alles heb ik meegenomen,
want er zat  ook wel sokkenwol bij
en dat zijn nu meestal dunne draadjes wol.

Thuis vond ik bij mezelf een tas
vol met bruine wol.
Ik heb me suf gepiekerd, want
ik hou helemaal niet van bruin,
waarom ik (onbegrijpelijk)
ooit eens bruine wol heb gekocht.
Maar afijn, dat ga ik gebruiken
voor een deken van granny's.
Het hart wilde ik wit houden, want daar heb ik ook
best wel veel van, en de
omranding dan maar bruin.

Misschien wordt het wel niks.
Maar eens een proeflapje geprobeerd.

granny

Het blauw vond ik wel mooi, maar het is maar een dun
draadje.
Als ik bedenk dat mijn moeder daar iets van breide,
dan moet ze haast wel breinaalden 1½ of 2 voor
hebben gebruikt.
Wat een geduldwerk !!
Omdat het draad zo dun was, heb ik in plaats
van 3 stokjes, 4 stokjes gehaakt,
om dezelfde volume te krijgen.

granny

Nog maar eens wat andere
kleurtjes gehaakt, het is toch wel wat
uittesten, welke kleuren er bij elkaar passen.
Deze is weer heel anders.

Wordt vervolgd....


vrijdag 7 december 2012

Koekjes

Als de kinderen er zijn,
meestal op vrijdag,
gaan we meestal wel iets met hun doen.
Vooral wanneer het het niet
zulk mooi weer is, maar regenachtig
net zoals  vandaag.

We hebben koekjes gebakken.
Zij hebben geholpen met uitsteken
en natuurlijk met opeten !

Voor de koekjes:
200 gr bloem
150 gr boter
85 gr witte basterd suiker
1 eidooier

Daar een deeg van kneden
en een half uurtje in de koelkast leggen.

Dat heb ik twee keer gedaan !!!!
Want de eerste keer was er
al flink van gegeten
en toen hadden we haast niets meer om te versieren.

Met een zeiltje op de tafel
en glazuur van eiwit en poedersuiker
zijn ze aan de slag gegaan.



Eerst met wit glazuur en sterretjes
en discomix, kleine kerstboompjes en sprinkels.


Daarna hebben we ze een beetje geholpen
met wat lijntjes en kleurtjes.

kinderkoekjes met icing

Toen waren ze het zat en hebben we de rest
maar simpel gehouden.


zaterdag 1 december 2012

Notenallergie

Ons kleindochtertje van twee heeft een  notenallergie!
Dat kwam zo tot uiting;
de kinderen hadden verschillende soorten nootjes gegeten,
zoals cashewnoten, paranoten,
macadamia en peccannoten.
Ellis kreeg een hele dikke lip
en haar tong en keel zwollen ook op.

Ze heeft in het voorjaar ook een dikke lip
en bijna dichte en dikke oogjes gehad,
maar toen dachten wij dat
de oorzaak bij de hyacinten lag.
Dat kan ook gevoelige reacties geven.

Mijn dochter ging dus in vliegende vaart naar de dokter.
Ze kreeg een tabletje
fijngemaakt en met wat water
opgedronken, voor de zwellingen.
Ze moest van de dokter direct naar
de Spoedeisende Hulp.
Mijn lief ging mee
om ze in de auto in de gaten te houden.
Ik bleef thuis bij de andere twee kinderen.
In het ziekenhuis kreeg ze onmiddellijk een infuus
en aan de monitor. Zo zielig....
Ze knapte gelukkig wat op,
maar toch duurde het nog een poosje
voordat ze weer kon praten en haar tong niet meer zo dik was.
Daarna kletste ze weer als vanouds.

Ze moest een nachtje blijven.
Samen met haar mama, die naast haar op
een bed mocht blijven slapen.

De volgende morgen werd er bij haar bloed afgenomen
om te onderzoeken waar de allergie precies vandaan komt.

We weten wel zeker dat het niet van pinda's is,
want ze eet regelmatig pindakaas op haar boterham.
Ook de gevulde speculaasjes heeft ze gegeten,
met de amandelspijs,
daar heeft ze ook geen last van gehad.
Dus moeten we het maar afwachten.

dinsdag 20 november 2012

Gevulde speculaasjes

Als het buiten zo mistig en kil is
wat is er dan fijner,
 dan om iets
 lekkers maken in de keuken?

Gevulde speculaasjes,
het zijn net mini-gevulde koeken
maar dan nog lekkerder,
met speculaassmaak.

Wat heb je nodig:

250 gr bloem
1 volle theelepel bakpoeder
160 gr boter
150 gr bruine basterd suiker
1 ei
2 eetlepels speculaaskruiden
2 eetlepels melk
snuf zout

Maak hiervan een soepel deeg
verpak het in plastic folie
en maak het een beetje plat,
leg het  deeg
minstens 1 uur in de koeling.

Voor de vulling:
250 gr amandelspijs
een half ei
 1 eetlepel suiker

Een siliconenmatje met holtes is hiervoor ideaal
maar je kunt ze ook plat op de bakplaat maken.



Rol de helft van het deeg uit en steek er rondjes uit
van 6 cm doorsnee.
Doe je het op een andere manier,
je kunt ze ook plat leggen en
dan eventueel ook groter maken.


Leg de rondjes in de holtes.

Verkruimel de spijs en roer het halve ei door met de suiker.
Leg in elk rondje
een volle theelepel spijs.


Rol nu de andere helft van het deeg uit
en steek er weer dezelfde rondjes uit.
Leg ze op de rondjes met spijs.
Druk ze even aan.

Leg hier bovenop een halve garneeramandel
en gebruik het andere halve ei
om te bestrijken met
een kwastje.


Bak ze in een voorverwarmde oven
20 minuten
op 175 ºC,



De geur die dan in je huis hangt.....
verrukkellijk !!!

gevulde speculaasjes

De koekjes zijn klein genoeg om telkens
van te snoepen,
mocht je soms lijnen
dan is één  precies groot genoeg.

Maar geloof me,
je kunt er niet van af blijven.


maandag 19 november 2012

Kindertaart

Een week geleden werd me gevraagd
of ik voor een tweeling
een taart wilde maken
voor hun derde verjaardag.
Nu vind ik taart maken altijd leuk
dus dat was geen probleem.
En wat wilden ze erop?
Ze zijn dit moment helemaal dol op Woezel en Pip,
eigenlijk willen ze de hele dag
maar naar de dvd kijken,
zei hun moeder.

woezel en pip taart

Ze riepen direct: Woezel en Piiiiiip,
toen ik de taart op de tafel zette
En wilden ze de zingende tulpen al opeten,
maar eerst moest de papa ook komen kijken.
Leuk hoor, dat kinderen
dan zo blij zijn,
daar doe je het toch voor !

zaterdag 17 november 2012

Gehaakt gordijn 3

Half september begonnen
om een gordijn te haken
voor het raam
van mijn keukendeur.
Het gordijn is helemaal gehaakt in
dubbele stokjes.
Dat was een hele klus,
vooral omdat
het patroon
niet toereikend was voor
de lengte van het raam.
 Die bijna 1.30 hoog is.

Toen het eindelijk klaar was
bleek dat bij het spannen
het gordijn
veel te smal was :-( !

Dus weer de haaknaald gepakt
en de zijkanten bijgehaakt.
De eerste keer was het patroon niet naar mijn zin.
Het moest nog iets breder.
Hè, weer niet goed!
Het was te ruim, nu ging het rimpelen !!!

Nog maar eens uitgehaald,
en de boel wat strakker gemaakt.
Maar nu paste het goed.



gehaakt deurgordijn



Ik ben erg blij dat het gordijn klaar is
en dat er nu weer tijd is om verder
te gaan met de
granny's met de roosjes.


dinsdag 13 november 2012

Gebakken peren

Als je in de winkel peren koopt zijn ze hard.
Laat ze maar gerust een week liggen
voordat ze te eten zijn.
Zijn ze eenmaal rijp, dan moet je ze
allemaal gelijk opeten,
anders worden ze voos en melig
na een paar dagen,
met een bruin klokhuis
op de koop toe!

Eigenlijk houden de meeste mensen
meer van appels dan van peren.
Appels komen er dan ook beter vanaf
 in spreuken en gezegdes.

Peren hebben altijd iets negatiefs.
Zoals iemand een muilpeer verkopen,
of met de gebakken peren zitten,
en deze meer van deze tijd:
k* met peren.

Maar die gebakken peren zijn eigenlijk heel lekker!


Schil 1 peer per persoon
snijd ze door de helft
en boor het klokhuis uit
met een meloenboor.
Smelt boter in een koekenpan.
Leg de peren in de pan
en strooi er suiker over
en citroensap.
Laat ze zachtjes bakken
 draai ze om 
en bak de andere kant ook
lekker goudbruin.
Serveer ze met een bolletje ijs !


gebakken peren


Hij is een toffe peer !

Dit klinkt al heel wat beter.

Wie weet nog er nog meer
 goede perenspreuken ?

maandag 12 november 2012

Wafels voor een feestje

In de zomervakantie was mijn kleinzoon
jarig geweest.
Hij zou een feestje geven
maar telkens kwam er iets tussen.
Zaterdag was het dan eindelijk zover.
Met 6 jongens gingen
ze naar het zwembad.
Wat een pret,
en een loeihonger erna natuurlijk.

Hij had gevraagd of ik wafels wilde bakken
zijn moeder zou dan pannenkoeken maken.

Voor 12 luxe wafels:
Met veel boter en room
(en veel calorieën, maar lékker!!).

165 gr gesmolten boter
190 gr suiker
3 eieren, gesplitst
190 gr bloem
2 volle theelepels bakpoeder
1 dl room

Doe de suiker en meel/bakpoeder in een kom.
Roer de eidooiers door de gesmolten boter en
giet dit bij de suiker en meel,
voeg de room toe
en meng goed tot
een glad mengsel.


Klop de eiwitten
met een snuf zout goed stijf
en spatel dit door het deeg.
Omdat het deeg best wel stug is,
hoef je echt niet zo voorzichtig te spatelen
zoals het in de boeken staat.
Dus roer maar ferm het eiwit
in twee gedeelten door het deeg.


Heb even geduld,
want dit beslag moet zeker een uur rusten!

Bak dan de wafels volgens de gebruiksaanwijzing
van je wafelapparaat.


wafels
                                         De wafels vielen zo in de smaak bij de jongens,
ze verdwenen als sneeuw voor de zon.

Een van de jongens zei dat dit superlekkere wafels zijn.
Ze mochten zelf  van alles er op doen,
er was slagroom, poedersuiker
en basterd suiker,
jam en kersen.
Maar de meesten hadden gewoon poedersuiker
dat vonden ze het lekkerste.
Daarna gingen ze vrolijk verder met de pannenkoeken.
Daar was ook een stapel van.

Het is toch geweldig te zien dat ze er met smaak van aten!

woensdag 7 november 2012

Slow cooking

In deze tijd is het druk en haasten
om van alles en nog wat.
Als je terugkijkt schrik je
dat de tijd zo angstaanjagend voorbijvliegt.

Daarom een slow cooking recept.

**

Snijd 750 gr riblappen in grote blokken.
Braad ze in hete boter, in gedeelten.
Haal het vlees uit de pan.
Snijd 3 uien in halve ringen en bak ze in het vet.
Drie teentjes gesnipperde knoflook erbij.
Laat rustig even bakken en doe er wat zout bij.
1 kaneelstokje en 4 kardemompeulen
en 1 flesje donker bier.
Laat even aan de kook komen
en doe het vlees erbij.
Zout en peper naar smaak.
Als het kookt het vuur uit en zet de pan in de oven
die voorverwarmd is, op 130º C
Laat het rustig garen in 2½ of 3 uren.


Haal het kaneelstokje en de kardemompeulen eruit.

**

Erg lekker erbij: Macaronischotel

Kook macaroni beetgaar en giet af.


Laat 30 gr boter smelten en doe er 40 gr bloem bij.
Dan 2 eetlepels Thaise rode curry erdoor roeren
even mee laten bakken en
dan half melk en half room erbij
tot een gladde saus.
Rasp 75 gr belegen kaas en roer dat door de saus.



Meng de macaroni door de saus
en schep ze in een ingevette ovenschaal.

Als het vlees klaar is, kun je de oven op 200 ºC zetten
en op de macaronischotel in het midden
van de oven een korstje laten komen
in ongeveer 25 à 30 minuten.

Het vlees intussen wel op een laag pitje zetten,
om het warm te houden.

**

Hierbij past een salade van wortel/knolselderij.

Rasp een winterwortel en van dezelfde grootte
knolselderij grof.
Meng in een kom 2 eetlepels crème fraîche
en een flinke scheut yoghurt.
Voeg er peterselie en bieslook aan toe,
met fijn gehakte knoflook en geraspte gember,
zout en peper.
Dit goed door elkaar mixen
en door de salade roeren.
Afmaken met geroosterde geschaafde amandelen.

**

Helaas geen foto meer, de batterijen waren leeg.  :-(

donderdag 1 november 2012

Bitterkoekjes toetje

Soms heb je dingen in de kast staan
waar je eigenlijk niets mee doet,
of nog niets mee hebt gedaan.

Twee ringen had ik eens gekocht,
 je zou er wel 6 moeten hebben
maar ik wilde ze eerst eens uitproberen
voordat ik er nog 4 bij zou kopen.
Twee dus, spiksplinternieuw,
nog in de verpakking.
Die eraf gehaald en de ringen
in een sopje afgewassen.

Eerst maar met boter ingesmeerd.
Op een platte ondergrond gezet en
met bakpapier bekleed.
Daar de ringen op.

Deze week een bitterkoekjescake gebakken.


Plakken cake gesneden en in de
ringen gelegd.
Beetje Amaretto di Saronno erover gesprenkeld.



Ongeveer 2 dl melk opgezet en laten binden met
1 eetl. bloem en 1 eidooier,
heel goed geroerd
en 3 blaadjes geweekte gelatine
erin opgelost.
Een klein scheutje amandelaroma erdoor
en af laten koelen tot het lobbig wordt.


Het eiwit heel stijf kloppen met een snufje zout.



En door de vla spatelen.




Als het goed gemengd is
in de ringen gieten, op de
bitterkoekjescake.


Nu in de koeling zetten
en heel veel geduld hebben,
want hoe zou dit smaken?
Het is eigenlijk een probeersel, echt niet
van een bestaand recept.
Maar ik heb al zoveel puddingen gemaakt
dat ik dacht dat het met de verhoudingen
wel goed zat. Toch maar afwachten.


bitterkoekjes toetje



Gelukkig had ik de ringen beboterd, want
nadat ik met een mes langs de kant ging
gleden ze heel makkelijk op het bord.
Wat opgeklopte slagroom
erbovenop met
een paar kleine bitterkoekjes,
de amarettini.
En lekker dat het was !!!!!
(door de Amaretto di Saronno natuurlijk)

maandag 29 oktober 2012

Verjaardagstaart Marja

Deze verjaardagstaart
heb ik gemaakt voor mijn
zus Marja,
al een poosje geleden, nog
 voor ik deze blog begon.
De taart heeft een bokkepootjes vulling.

verjaardagstaart


dinsdag 23 oktober 2012

Witte koolsalade

Voor een zoetzure koolsalade
neem je een halve witte kool
1 kopje zonnebloemolie
1 kopje suiker
half kopje azijn
zout en peper
schepje mosterd

Schaaf of snijd de witte kool
heel fijn.
Leg ze in een vuurvaste wijde schaal.

witte koolsalade

Doe in een steelpan de olie
suiker, azijn en smaakmakers
en laat het koken tot de suiker is opgelost.
Giet het nog heet over de kool.
Schep goed om en voeg er
als je dat lekker vind
wat rozijnen door en laat het
een minuut of 10 staan.
Schep de kool in een zeef en laat
het goed uitlekken.

Voor de variatie en de kleur kun je
ook geraspte wortel toevoegen.
Op deze manier blijft de kool knapperig
maar niet te rauw en zo hard.
Smakelijk !!

donderdag 18 oktober 2012

Perentoetje

Wat zijn er toch veel recepten van
appels en peren !
Hier een recept van een romig
perentoetje.
Ieder jaar maak ik dit in deze tijd van het jaar!
En dat al vele jaren.

Het recept:
voor 2 personen:

Schil 2 peren, maak kwarten en haal
het klokhuis eruit.
Leg ze in een pan/steelpan


Doe er 300 ml melk bij,
80 gr suiker
en een kaneelstokje
en breng aan de kook.


Als het kookt, zet dan het vuur laag en dan
zo'n 10 minuten zachtjes koken.
Zet het vuur uit en laat het afkoelen.



Giet de peren en melk door een zeef
en vang de melk op.
Doe de melk terug in de pan,
maak een maizenapapje van
een bolle eetlepel maizena
en een beetje melk en roer dit
door de kokende melk.


Roer een eidooier los met een beetje kokende melk
en giet dit bij de vla, dan direct van het vuur.



Leg de peren in schaaltjes en giet er de
hete vla over.


Laat het afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.

Klop het eiwit met een snufje zout bijna stijf
en klop er dan een eetlepel suiker door
en verder helemaal stijf.


Verdeel het eiwit over de perenvla,


Perentoetje met eiwit
strooi met een zeefje wat cacaopoeder
over het eiwit. Klaar !!

Als je liever geen eiwit wil gebruiken
dan kun je het vervangen
door slagroom.

zaterdag 13 oktober 2012

Omgekeerde appeltaart

Heerlijk herfst!!!
Je kunt zoveel met appels doen,
dit is ook een makkelijke appeltaart.
Eigenlijk heet het
Tarte Tatin.
Maar deze is eenvoudig.


Schil 4 of 5 appels, eigenlijk zijn 4 te weinig,
dus heb ik er nog een voor
de helft bijgeschild.


Smelt eerst 115 gr boter en
115 gr suiker in een vaste vorm.
Leg de appels, met de bolle kant boven, erin.
Dan het vuur half hoog, het mag niet te langzaam gaan.
Laat ze ongeveer 15 minuten bakken en draai ze om.


Bak ze nog eens 10 of 15 minuten, maar pas op voor verbranden.
De appels liggen nu met de bolle kant naar onder.
Laat de appels eventjes afkoelen.


Laat 5 plakjes bladerdeeg ontdooien
leg ze op elkaar en rol ze uit
tot een ronde lap,
en leg dit op de appels,
dat wil altijd niet zo mooi lukken,
maar dan vouw je de puntjes gewoon
ertussen.


Het ziet er nu niet zo netjes uit,
maar als het klaar is en omgedraaid, zie je er niets meer van.
Roer een ei even om en kwast het deeg
in met het losgeroerde ei, voor de glans.


De oven is voorverwarmd op 185ºC.
Zet de vorm in de oven
en bak ongeveer 30 - 35 minuten
tot het bladerdeeg goudbruin is.


Laat de taart afkoelen tot lauw, want dan kun je
hem beter omkeren, anders zou de caramel
er af lopen en dat is zonde van al dat werk.
Keer de taart om op een schaal.


omgekeerde appeltaart

Het kan zijn dat er stukjes caramel aan de vorm kleven,
leg die gewoon terug op de taart.
Serveer in punten
met voor de liefhebbers
wat slagroom,
maar dat hoeft niet,
de taart is zo al heerlijk!!
Smakelijk.