AVG.

woensdag 27 april 2016

Gehaakte portemonee.

Vandaag is het Koningsdag!
Buiten is het erg koud, en terwijl er
vanmorgen regen en hagelbuien tegen
de ramen kletterden,
 wij op tv naar onze Koning en de Koninklijke familie
keken bij een bakje en een oranje tompoes,
heb ik de laatste hand gelegd aan dit
kleine gehaakte portemonneetje.

gehaakt portemonneetje

Het stond al een poosje op mijn 'to do' lijstje,
maar nu is het dan toch zover.



Het heeft wel een poosje geduurd voor
het klaar was, 
want ik ben ook aan het breien.
Misschien maak ik er nog wel een (?)


Ik ben er blij mee, want een van mijn portemonnee's
ging een poosje geleden stuk.
Komt dat goed uit!

zaterdag 23 april 2016

Ajax taart

Arjen is deze week 15 jaar geworden,
hij is voetballer, of liever gezegd keeper.
Hij heeft lange armen en benen,
perfect voor een keeper, nietwaar?

Maar hij is ook vooral een fan van Ajax.
Daarom voor hem een
Ajax taart.
 
Ajax taart
De taart heeft een vulling van banketbakkersroom,
(room, eidooiers, vanillemerg en suiker)
en chocolade mousse.
 
 
 
Nu nog mooi ingepakt.
 
 

vrijdag 22 april 2016

Jubileum cupcakes.

De Heemkundekring "Philippuslandt"
bestaat dit jaar 15 jaar!
Dat moet natuurlijk gevierd worden.
Met cupcakes.
Ik heb er 50 voor hen gemaakt.

cupcakes 15 jaar


Ze waren voornamelijk in het geel en groen, de kleuren
van onze 'voormalige' gemeente.
De vereniging heeft ook een blad "De Cronicke",
erg leuk, vol met oude verhalen van hoe het er
vroeger aan toe ging, met heel veel mooie foto's erbij.
Daar genieten we altijd zo van.
Hopelijk blijft deze vereniging er nog vele jaren.


vrijdag 15 april 2016

Pannenkoeken en wafels!

De kinderen hadden al een paar keer gevraagd of ik 
pannenkoeken en wafels wilde bakken.
Vandaag was het dan zover.
Ik maakte pompoen pannenkoeken.
Een beslag maken van bloem en bakpoeder
met havermout (die ik eerst wat fijner heb gemalen)
2 - 3 eieren, zakje vanille suiker, kaneel en een snuf zout  en
gepureerde gare pompoen.
Deze pannenkoeken zijn wat zachter dan de gewone,
dus bak ik ze altijd in een kleine koekepan,
twee koekepannetjes in dit geval.
De koeken zijn ook mooi van kleur, oranje! 
Ze zijn ook gezond door de pompoen.
Op tafel zet ik dan basterdsuiker met kaneel vermengd.



Hier het recept voor luxe wafels!

110 gram gesmolten boter
2 eieren
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
125 gram suiker
½ dl room of melk
snufje zout

Doe in een kom het meel en de suiker.
Splits de eieren en roer de dooiers door de
gesmolten boter en giet dit al roerend
door de suiker/meel en voeg de
room of melk toe tot een glad mengsel.
Klop de eiwitten met zout tot sneeuw
en spatel dit door het beslag.
Laat het ongeveer 1 uur rusten.
Bak de wafels en bestrooi ze met poedersuiker.



De wafels zijn super lekker,
maar wel boordevol met calorieën.
Ze waren echt in een mum van tijd verdwenen! 



Meestal houd ik wel een paar pannenkoeken over,
maar nu was er geen kruimeltje over.

woensdag 13 april 2016

Verjaardagstaart

Voor de verjaardag van een lieve vrouw
heb ik deze taart gemaakt.





Ze had me gevraagd of ik de taart wilde snijden,
dus dat was geen probleem.
Maar zo zag het eruit voor het aansnijden.


maandag 11 april 2016

Marokkaanse burgertjes met romige wortelsaus.

Uit het boek Bonen! van
Joke Boon heb ik deze lekkere
vegetarische burgertjes gemaakt.
Meestal kook ik een pan vol met kikkererwten
of andere bonen en wat ik niet direct gebruik,
dat gaat in de vriezer.
Deze waren lekker, dus die mogen blijven.

Marokkaanse burgers met romige wortelsaus
Voor ongeveer 8 stuks heb je nodig:

80 gram gedroogde abrikozen
80 gram gerookte zoute amandelen
300 gram gare kikkererwten
2 thl ras-el-hanout
biologische tuinkers of peterselie
3 eetl. meel
3 eetl. sesamzaad
olie/boter, zout en peper

Maal eerst de amandelen even, doe dan de abrikozen erbij
de kikkererwten, ras-el-hanout, zout en peper
en een eetlepel tuinkers
en maal niet te fijn.
Vorm met je handen 8 (of 4 grote) balletjes
die je wat platter drukt.
Meng in een diep bord het meel en sesamzaad en rol
de burgers hier door heen.

Voor de wortelsaus:

1 gesnipperde ui
1 teentje fijngesneden knoflook, 
250 gram winterwortel (plakjes)
1½ theelepel komijn (djinten)
200 ml volle melk
50 ml slagroom
½ groentebouillon tablet opgelost
in 250 ml kokend water

Verhit een scheut olie in een hapjespan en fruit de ui glazig en doe
de knoflook erbij.
Voeg de wortelplakjes toe, zout en peper
en komijn en bak het al omscheppend mee.
Voeg na 5 minuten de melk toe en breng
aan de kook.
Laat de wortels gaar koken en pureer dan alles
in de keukenmachine glad en romig.
Doe over in een pan en voeg de slagroom en
zoveel bouillon toe tot het een dik gebonden saus is.

In de tussentijd bak je de burgertjes in wat olie.

Serveer ze met de romige wortelsaus en strooi er
eventueel tuinkers over.





Helemaal blij met dit boek.

vrijdag 8 april 2016

Liedje

Nu het tussen Pasen en Pinksteren is,
hebben we alle verhaaltjes
voor de kinderen al
uit de Bijbel gelezen.
En dus zingen we ook liedjes
zoals b.v. deze:

Je hart is net een huisje
waar het gezellig is.
Maar soms is het zo donker
er is iets wat ik mis.


Doe je deur niet op slot,
doe je deur niet op slot.
Van je krrr, krrr, krrr
doe hem open voor God
Want de Heer wil bij je wo-onen
en dan ben je nooit alleen.

zaterdag 2 april 2016

Voor de pop

Voor pop Elsa had ik nog een truitje en rokje
met sokjes gebreid.
Toen dat klaar was wilde Ellis haar pop
mee naar huis nemen.





Dat mag natuurlijk, maar ik was nog een cape aan het haken,
dus moest de andere pop die maar passen.
Omdat die niet dezelfde maten heeft,
heb ik toch een paar keer
uit moeten halen.
Maar hier is tie dan!

gehaakte poppencape
Ella poseert hier dan ook trots de cape van Elsa.
Jammer dat je het zijde-achtige glimmertje erin 
niet kan zien.