Uit het boek Bonen! van
Joke Boon heb ik deze lekkere
vegetarische burgertjes gemaakt.
Meestal kook ik een pan vol met kikkererwten
of andere bonen en wat ik niet direct gebruik,
dat gaat in de vriezer.
Deze waren lekker, dus die mogen blijven.
|
Marokkaanse burgers met romige wortelsaus |
Voor ongeveer 8 stuks heb je nodig:
80 gram gedroogde abrikozen
80 gram gerookte zoute amandelen
300 gram gare kikkererwten
2 thl ras-el-hanout
biologische tuinkers of peterselie
3 eetl. meel
3 eetl. sesamzaad
olie/boter, zout en peper
Maal eerst de amandelen even, doe dan de abrikozen erbij
de kikkererwten, ras-el-hanout, zout en peper
en een eetlepel tuinkers
en maal niet te fijn.
Vorm met je handen 8 (of 4 grote) balletjes
die je wat platter drukt.
Meng in een diep bord het meel en sesamzaad en rol
de burgers hier door heen.
Voor de wortelsaus:
1 gesnipperde ui
1 teentje fijngesneden knoflook,
250 gram winterwortel (plakjes)
1½ theelepel komijn (djinten)
200 ml volle melk
50 ml slagroom
½ groentebouillon tablet opgelost
in 250 ml kokend water
Verhit een scheut olie in een hapjespan en fruit de ui glazig en doe
de knoflook erbij.
Voeg de wortelplakjes toe, zout en peper
en komijn en bak het al omscheppend mee.
Voeg na 5 minuten de melk toe en breng
aan de kook.
Laat de wortels gaar koken en pureer dan alles
in de keukenmachine glad en romig.
Doe over in een pan en voeg de slagroom en
zoveel bouillon toe tot het een dik gebonden saus is.
In de tussentijd bak je de burgertjes in wat olie.
Serveer ze met de romige wortelsaus en strooi er
eventueel tuinkers over.
Helemaal blij met dit boek.