AVG.

dinsdag 27 januari 2015

Dat doen we lekker zelf !

Uit de bibliotheek dit boekje meegenomen
 van Karin,
 koken zonder pakjes en zakjes.


Toen ik het doorlas, moest ik eigenlijk best wel lachen,
want dit doe ik al jàààren.

Koken doe ik graag en ik vind het helemaal geen
moeite om alles zelf te doen.
Vroeger kocht ik wel eens zakjes soep,
maar het zelf maken kost me geen enkele moeite hoor.
Dat geldt voor alles. 
Als je bijvoorbeeld op een zakje kijkt van een gerecht
met kip en groenten, dan moet je de kip en groenten zelf nog kopen.
Dan zitten er alleen kruiden, smaak- geur- en kleurstoffen
en een ruime hoeveelheid zout en suiker in.
En verder nog gemodificeerd zetmeel
en voedingszuur, conserveermiddelen, aroma's
en niet te vergeten de E-nummers.
Kijk eens op de roze muisjes (voor geboorte beschuitjes)
daar staat karmijn op als kleurstof.
Karmijn wordt gemaakt van de schildluizen.
Dat geldt voor alle roze gekleurde etenswaren.
En dat is nog maar één voorbeeld.

***

Toen mijn kinderen nog klein waren ging ik
twee keer in de week om een emmertje (5 ltr.) verse melk,
zó van onder de koe.
Dus maakte ik elke dag toetjes, pap, vla
en pudding, natuurlijk versierde ik
de meeste toetjes met de room die ik er afschepte.
Én wij waren geen van allen dik.

Één van de best gegeten toetjes was de
ouderwetse griesmeelpudding met bessensap saus.

griesmeelpudding
Omdat de gewone pudding nogal stevig was, maakte ik het lekker luchtig
met een ei.

We hebben eerst prei gegeten en omdat prei van nature
een zure groente is, hoort er daarna een
 zoet nagerecht bij.

Recept voor 2 personen:

500 ml melk
60 gram griesmeel
40 gram suiker
1 ei

Zet een puddingvorm klaar en giet er koud water in tot de rand.
Scheid het ei en doe de dooier in een kommetje,
het eiwit met een snufje zout in een schaaltje.

Breng de melk en suiker aan de kook,
strooi al roerend de griesmeel erdoor.
Zet het gas zachter en blijf roeren tot het dikker wordt.
Dan is het ook gaar, dat is goed te zien.
Lepel wat pap bij de dooier en roer even goed door,
haal de pap van het vuur en roer dan de dooier er stevig doorheen.
Klop dan het eiwit goed stijf en spatel dit door de pudding,
die nu al dik geworden is.
Giet het water uit de vorm en doe de pudding er in.
Laat tenminste 2 uur in de koelkast staan.
Stort de pudding op een schaal en geef er vruchtensaus bij.

Die vruchtensaus maak ik ook, klik hier

Het is toch heerlijk; zelfgemaakt?
Plus, je weet wat erin zit.

Je hoeft echt niet al die moderne en dure superfoods te kopen,
havermout, boerenkool en broccoli zijn ook echte superfoods
heel gewoon en niet te duur.

7 opmerkingen:

  1. Je bent een kookwonder geloof ik!!
    En dat visje..... dat heb ik toevallig vorige week herontdekt in een van de kasten van mijn moeder! Het komt nog van oma.... zij kookte er ook altijd de pudding in (voor zondag) mèt bessensap!! Mmmmm....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het visje is afkomstig van mijn schoonmoeder en precies groot genoeg voor 2 personen, ze had vroeger ook een glazen leeuw, die is helaas gesneuveld.

      Verwijderen
  2. Ik was meteen nieuwsgierig naar dat boek. Sinds een hele tijd gebruiken wij ook geen (of in ieder geval zo min mogelijk) pakjes en zakjes. Dat heeft meer met de prikkelbare darm van jongste zoon te maken, maar iedereen vaart er wél bij. Vééél lekkerder ook.
    Heerlijk, die pudding, ik heb alleen nog steeds niet een mooie puddingvorm kunnen vinden. Het wordt hier altijd een ronde "schaalvorm", ;-)

    Eet smakelijk!
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik geloof dat er van Tupperware ook nog puddingvormen zijn Jannie.

      Verwijderen
  3. O lekker joh, die griesmeel! Ik lust er wel pap van.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thank you so much for the lovely visit to my blog - your comment was a joy to read :)

    Hugs and blessings to you!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Precies, al die pakjes en zakjes zitten boordevol E-nummers en daar is ons lijf niet blij mee. Bovendien is het allemaal zo gepiept, als je eenmaal weet hoe je iets moet maken. In dit boekje van Karin staan trouwens wel een paar aardige recepten. Bijv: de paddenstoelensoep met een dakje. Leuk en lekker!

    BeantwoordenVerwijderen