AVG.

vrijdag 28 november 2014

Gehaakte gordijntjes

Er is al heel vaak naar mijn
gehaakte gordijntjes gekeken.

gehaakte gordijntjes
Hier zie je het eerste gordijntje dat ik had
gehaakt. En hierboven is het tweede,
daarvan had ik nog niet eerder een foto laten zien.
Grappig, je kunt door de spiegeling van het raam
 de tuinstoelen zien en de keukenkastjes.
De gordijntjes hangen nog steeds, maar
er zijn geen tuinstoelen meer, we hebben nu
een leuke serre met een lounge hoekbank.

Het patroon heb ik al vele malen gemaild
naar liefhebbers,die het ook wilden haken.
Het komt uit een oud boekje van
Durable, fantastisch toch,
dat het zo gewild is?

De gordijntjes blijven jaren mooi, vooral
als je ze stijft, dan hangen ze ook mooier voor het raam.

Wil je ook het patroon, laat het me weten,
dan geef ik het graag door.
Maar dan wel met je mail adres,
anders weet ik niet waar ik ze naar toe
moet sturen.
Als je het wilt dan verwijder ik na het lezen
je mail adres.

woensdag 26 november 2014

Kerstboompjes.

Voor de kerst wilde ik iets haken,
vorig jaar heb ik kerststerretjes
gehaakt en nu ik zag deze boompjes
 bij ellebel.
Ik vond ze erg leuk en ben gelijk begonnen
met het haken
in verschillende kleuren

gehaakte kerstboompjes


gehaakte kerstboompjes wit
gehaakte kerstboompjes

De gekleurde boompjes heb ik versierd
 met knopen en kraaltjes,
maar de witte boompjes alleen met pareltjes.
Het is een leuk werkje,
met dank aan Ellebel !

dinsdag 25 november 2014

Broodje zuurkool en ander lekkers.

Zuurkool....heerlijk!
Maar zuurkool op een broodje ????
Dat leek me nou helemaal niets,
tot ik hier keek en het
direct probeerde.


Nou, dat was echt lekker....tenminste, IK vond het lekker,
want smaken verschillen nu eenmaal,
want misschien vind jij het wel niks.
Nu heb ik het al een paar weken elke week gegeten en niet alleen op brood.

Waar ik ook dol op ben.....
is koolraap, die is er nu weer volop en
dit recept maak ik dikwijls.
Soms met een aziatische smaak van rode pepers
gember en chilisaus.

Dit recept heb ik al heel lang en komt uit
een leuk kookboekje en maak ik nog
regelmatig. Vooral het sausje vind ik superlekker.
Dat bracht me op het idee om zo'n soort
van dressing te maken voor salades.
Bijvoorbeeld:
citroensap met sesamolie en
chilisaus (wij zijn haast grootverbruikers tegenwoordig),
verder gewoon wat zout en peper.
Heel lekker over een gewone sla.

woensdag 19 november 2014

Witte sjaal

Het wordt nu echt kouder en dat zijn we
nog niet gewend, we zijn verwend met het
zachte weer van de laatste tijd.
Het gaat ineens sjaal-weer worden.
Deze witte sjaal is van
acryl met een glimdraadje.

gehaakte witte sjaal

Het patroon is een variant op de vorige.

zaterdag 15 november 2014

De kinderen.

Toen onze kleinzoon 10 jaar geleden was
geboren en dochterlief weer wilde gaan werken
waren we voor een dag in de week oppas.
De andere opa en oma passen ook een dag op.
Dat gaat prima zo.
Zo maak je de ontwikkeling van de kids van nabij mee.
Julius bleef vier jaar alleen voor Benjamin erbij kwam,
en Ellis kwam twee jaar later.
Eerst paste ik alleen op en toen mijn lief
thuis kwam met de vut,
was het leuker, zo met ons tweetjes.

Juul wil nooit iemand kussen, als kleintje wilde hij dat al niet,
maar als hij me ziet dan komt hij
naar me toe en klemt zijn armen
stevig om mijn middel en houdt me even vast,
hij zegt dan : Hoi oma !
Dat toont nog meer zijn genegenheid dan een kus, vind ik.

Benji is een echte clown, hij moet 
altijd gek doen, dus we lachen wat af met hem.
Maar we kunnen echt niet overal om lachen,
soms moeten we wel eens een keertje streng optreden,
want zoals het spreekwoord zegt :
geef je een vinger, dan pakken ze je hele hand.
Ik was de eerste die na zijn geboorte
de leuke kuiltjes in zijn wangen zag.
Hij heeft ook hele bijzondere ogen,
ze zijn blauw, maar in het rechteroog zit
een bruine vlek. 

En Ellis is een echte meid, met meidestreken,
als ik in de keuken ben gaat ze soms gillen
en als je dan de kamer in stormt en vraagt wat er is,
zeggen de jongens direct
dat ze niks hebben gedaan, haha
dat ken ik nog wel van vroeger, mijn eigen dochter deed dat ook.

Na het eten lees ik altijd voor uit de
kinderbijbel, maar nu uit een boekje,
van Bunyans Christenreis, geschreven voor kinderen.
Ze vinden het best spannend, vooral als
Christen een wapenrusting krijgt, een harnas met helm
en een zwaard en schild.
 Dat kennen ze, want op vakantie zijn ze in een kasteel
geweest in Duitsland, waar ze enkele harnassen gezien hebben.
 En daarna zingen we een paar liedjes.
Ellis is de kleinste, maar ze zingt het hardste mee.
We zullen al gauw weer overgaan op de kerstliedjes.
Daar is het nog ruim de tijd voor, maar het
is zo leuk om dat met de kinderen te doen.

En als ze weer opgehaald zijn,
en we alles opgeruimd hebben en eindelijk
in de bank ploffen, kunnen we weer bijkomen.
Maar het blijft leuk.

vrijdag 14 november 2014

Pastasalade met pindasaus.

Deze pastasalade kun je zowel koud als
direct na het maken opdienen.
Ik zou het in de zomer koud eten en als het
kouder is, lauwwarm.
Zowel koud als warm is deze salade heel erg lekker.
Vooral de combinatie van pindakaas, sesamolie en chilisaus
is super lekker.

pastasalade met pindasaus
Je hebt nodig voor 2 personen:

120 gram spaghetti
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel chilisaus
1 eetlepel sojasaus (zoutarm)
1 eetlepel sherryazijn / witte wijnazijn
2 theelepels bruine suiker
100 gram geraspte wortel
halve rode en halve gele paprika
1 kleine prei, kleingesneden
kleine ui, fijngehakt
peterselie of koriander

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
Maak voor de saus:
in een kom pindakaas en olie goed mengen,
dan beetje bij beetje de sojasaus, azijn,
suiker, chilisaus en 1 eetlepel warm water
toevoegen en goed glad roeren.
Wil je een koude pasta, dan spoel je de pasta na het
koken goed met koud water.
Doe in een grote kom of schaal de 
kleingesneden groenten,
de gekookte pasta en de pindasaus.
Schud of roer enkele keren goed om en bestrooi
met peterselie of koriander.

Variatietip:
Roer er gebakken kipblokjes door.



dinsdag 11 november 2014

Mijn eigen brood !

Tegenwoordig wordt er veel thuis brood gebakken
en dan vooral met een broodbakmachine.
Zo'n broodbakmachine heb ik ook jaren gehad.
Maar toen die ermee ophield en ik
een nieuwe gekocht had
was ik erg teleurgesteld dat het brood
dat eruit kwam niet die kwaliteit had
dan het brood dat uit de vorige kwam.

Dat is al weer enige jaren geleden, want ik kocht voortaan
maar liever brood van de bakker.

Toch kreeg ik de kriebels om eens zelf
een broodje te bakken.
Op het net een simpel recept opgezocht.
De helft wit meel en de helft volkorenmeel.


Het brood was al bijna op, nog een beetje warm
en zo lekker.
Met eerlijke ingrediënten en zonder
broodverbeteraar.
Niet te geloven wat daar allemaal inzit,
als je dat weet zou je nooit meer
in de winkel een brood kopen.

Het is wel veel werk om dat voor alle dag te maken,
maar ik ga het zeker nog meer doen.

woensdag 5 november 2014

Oven gedroogde tomaatjes

Zongedroogde tomaten zijn lekker.
Maar als je ze zelf droogt in de oven ?
Dan zijn ze super lekker !

Neem kleine tomaten,
ik had snoeptomaten.
Eigenlijk moeten ze een iets groter zijn,
maar deze waren ook prima.

Zet de oven aan op een hoge stand, b.v. 220ºC
ongeveer een kwartier tevoren.

Snijd de tomaatjes door de helft en leg
ze in een braadslee.



Bestrooi ze met zeezout en olijfolie,
een heel klein beetje suiker (!)
en provençaalse kruiden.


Heerlijk deze kruiden, mijn zus heeft ze eens
meegenomen voor me uit Frankrijk.
Zet de braadslee in de oven en draai de
oventemperatuur lager, op 150ºC.
Laat ze ongeveer 15 minuten zo en draai dan 
de oven uit.
Laat de tomaatjes afkoelen in de oven.
Oven gedroogde tomaatjes
Als ze zijn afgekoeld, doe ze dan in
een potje met wat olijfolie erover.


Meestal zitten ze niet lang in het potje,
want ze zijn zo vreselijk lekker,
dat de bodem al snel in zicht is.

Lekker in of bij een salade, of gewoon zo
uit de hand !!!

maandag 3 november 2014

Slagroomtaart

Voor schoonzoon een taart gemaakt.
 
Omdat hij helemaal niet van marsepein houdt,
heb ik een slagroomtaart gemaakt.
Ik kon het toch niet laten om
de taart te versieren.
Maar alleen gekleurde slagroom vond
ik toch wel wat saai.
Dus heb ik koekmannetjes gebakken.
En met icing op gespoten.
Dan op de zijkanten de koekmannetjes "geplakt".
 *
Hij is leider bij een van onze jeugd- voetbal- teams.
Dus was het thema niet moeilijk.
En de slagroom gekleurd in de kleuren
van de club natuurlijk.

voetbaltaart


taart met koekmannetjes

Om met de smaak in herfstsferen te blijven
heb ik de vulling gemaakt
van stoofperen, op dezelfde
manier als hier