Nu het hier herfst is ben ik al een paar weken bezig met
inmaken. Eerst heb ik tomaten gekookt en sap van gedraaid,
in potten gedaan en die staan nu in mijn kast.
Ook had ik eind juli zwarte bessen gekocht,
bij een teler is het goedkoper dan in de winkel.
Daarvan heb ik ook sap van gekookt en in potten.
Nu was ik aan peren bezig.
Inmiddels heb ik ook hiervan een
aantal potten ingemaakt.
Ze staan aan de linkerkant,
rechts ervan zijn potten met pastasaus.
Van mijn zus krijg ik de tomaten, die ik eerst heb gekookt en door
de roerzeef heb gedraaid.
Ik had een reuze-ui en een bleekselderij
van de groenteboer (voor een kwartje)
en paprika uit de vriezer.
Gisteren was ik met mijn lief gaan fietsen, toen
we langs een akker kwamen waar ze winterpeen
hadden geoogst, daar ben ik van de fiets gestapt en
heb er een paar meegenomen, die waren
goed genoeg voor de pastasaus.(de rest was kapot of gebroken)
In een grote pan de ui in olie gefruit, met de bleekselderij,
paprika en peen, poosje zachtjes laten bakken
en dan de gezeefde tomaten erbij en nog een
poos laten sudderen, dan wat kruiden erbij,
zoals rozemarijn, tijm, peterselie en
lavas en de blaadjes van de selderij,
een fijngehakt klein groen pepertje,
en een blik witte bonen. Door de bonen
hoef je er niet persé nog vlees bij te doen, maar het kan wel.
Toen in schoongemaakte potten gedaan, ik had er zes.
Er was nog een lepel over, die heb ik opgegeten.
Want ik had nog niet ervan geproefd, ik was verrast van de smaak,
maar LEKKER dat het was!!!!
maar LEKKER dat het was!!!!
ingemaakte pastasaus |
Zo is het makkelijk als je pasta, macaroni of spaghetti
hebt gekookt, een potje pastasaus erdoor,
en klaar is kees.
Goedkoop, lekker en zonder smaak- geur - of kleurstoffen!
Van al dat werk kreeg ik toch trek in iets hartigs.
Toen we bij mijn vader aan het waken waren, zeiden de medewerkers van de hospice
dat we altijd vrij koffie, thee of soep mochten pakken.
Vooral om de nacht door te komen en wakker te blijven.
Er was Cup A Soup en wel in 4 smaken,
we hebben ze allemaal geproefd, maar de kerriesoep
vonden we het lekkerst.
kerriesoep |
Ik bedacht; dat is toch zelf ook gemakkelijk te maken?
Een heerlijk soepje, zonder zakjes of pakjes.
Een heerlijk soepje, zonder zakjes of pakjes.
En snel ook, 2 eetlepels boter smelten en
een fijngehakte ui erbij fruiten met een
stengel bleekselderij in fijne blokjes.
Fruit tegelijkertijd een flinke theelepel kerrie
en een flinke theelepel kurkuma mee.
Strooi er dan 2 eetlepels bloem over en roer goed door,
dan koude bouillon, of water en later het bouillonblokje
in het begin steeds met kleine
beetjes heel goed doorroeren tot het bindt.
Dan de rest van de bouillon of tot de hoeveelheid die
je wilt hebben, laat de soep nog wat doorsudderen,
tot de ui en bleekselderij gaar is.
Voeg op het laatst wat fijngehakte peterselie door.
Voor wat meer pit doe je er nog peper bij.