AVG.

zaterdag 31 december 2016

Wens






Voor allemaal
een heel gezond, gezegend en
gelukkig Nieuwjaar !

woensdag 28 december 2016

Twee sjaals

In een van de vorige blogjes zou ik beginnen aan
een klein breiwerkje.
Het zijn er inmiddels twee geworden.
Erg leuk om te doen en het duurt niet zo lang
voor het klaar is.
De eerste sjaal is voor mezelf in rood tinten
en in een golfjes patroon.



Gebreid met Katia Ombre, 100 procent 
Merino wol, heerlijk zacht.





De tweede sjaal is voor mijn dochter in de
tinten lichtgrijs tot bijna zwart, en alles in rechte
(ribbels)gebreid.


De wol heb ik gekocht bij de Happy haaknaald.
Het patroon zat erbij.




De 1e sjaal is nr 6 en de tweede is nr 4.
Het is moeilijk kiezen, want de kleuren zijn
allemaal zo mooi.
***
Ellis wilde er ook mee op de foto.




Zo staat het op het bijgeleverde patroon.


Nu ben ik aan de derde bezig in kleuren nr 5,
dat zijn beige en bruin tinten.
Maar ook nog eens in een ander patroontje.



zaterdag 24 december 2016

Kerstfeestviering.



Weer is het kerstfeest en men viert
Het om een boom heel mooi versierd
Met kaarsengloed en zilverschijn
Maar... zou dit 't ware kerstfeest zijn?


In elke club, in ied're kring
In sport- en jeugdvereniging
Viert men het feest van 't kindje klein
Maar, zou zo 't echte kerstfeest zijn?


Aan volle tafels, rijk belaân
Met spijs en drank zitten ze aan
Men zingt van 't kind in Bethlehem
Maar denkt men daarbij wel aan Hem?


Die in een kribbe, arm en teer
Voor ons kwam op de aarde neer
In een arme stal, op schamel stro
Maar zien wij het met kerstfeest zo?


Leer ons te knielen voor U neer
Maak in ons hart Uw woning Heer
Kom tot ons in en maak ons rein
Dan zal het waarlijk Kerstfeest zijn.

~~~


Voor iedereen:
Goede en gezegende Kerstdagen!!

donderdag 22 december 2016

Gebak.

Een paar baksels van de laatste tijd.
Eerst een advocaat taart,
heerlijk luchtig en
smakelijk door de advocaat.

Advocaat taart


Met een vulling van advocaat en slagroom en
een topping van advocaatroom
en geraspte chocolade.

Verder een appelkwark taart.
En speculaaskoekjes gevuld met
amandelspijs.
Voor het recept kijk (klik) hier






De appelkwark is eigenlijk een samengesteld
recept, met bakmixen waar ik niet van hou.
De korst is een chocoladedeeg.
De vulling heb ik aangepast, het is lekker, maar het
 kan nog wel wat luchtiger, dus
dat moet ik dan nog wel uitvogelen.

vrijdag 16 december 2016

Kerst quiltje.

Een klein quiltje in de vorm van
een dennenboom.





Erg leuk om te maken, de stofjes
in zwart en wit
zijn bezaaid met rode kerststerren.
Op het rode stofje zijn strikjes.
Na het doorpitten (met de
hand gestikt) zie je het patroon
ook goed aan de achterkant.




Zo'n mini quiltje is net groot genoeg
om snel te maken. Voor een
grotere quilt heb je echt veel
meer tijd nodig,
zeg maar een jaartje of zoiets. 😉

donderdag 15 december 2016

Pip taart

Voor de verjaardag van mijn lieve dochter
heb ik een taart gemaakt in Pip stijl.



De taart viel goed in de smaak.

Hier de vullingen, banketbakkersroom
en peren bavarois met bessensap.
(een beetje maar, voor het kleurtje)


De foto's zijn niet zo goed, meestal neem ik er de tijd voor,
maar de taart was nog maar net klaar,
of het was tijd om mijn moeder op te halen.
Ze vind het geweldig om nog overal naar toe te gaan.
Toen we weer terug gingen ben ik speciaal voor haar
langs de molen gereden.

donderdag 8 december 2016

Kerst (ballen) stukje.

Voor  Kerst hebben we met een groepje vrouwen
een origineel stukje gemaakt.
 

Reuze gezellig om met een clubje zoiets te maken.


Er was koffie, thee met cupcake en glühwein met
verschillende chocolaatjes.
Hier liggen nog heel oude en tere kerstversieringen,
ze zijn nog afkomstig van vroeger thuis.
Toen ik pas getrouwd was heeft mijn moeder
ze aan mij gegeven.
Er was ooit een vogeltje bij met een lange witte staart
maar die is er al lang niet meer bij.
De dennenappel, het klokje wat helaas niet meer
opgehangen kan worden, o en het vogelkooitje, zo mooi!
Ze zijn er niet meer allemaal, enkelen zijn gesneuveld
in de tijd.
Als ik ze zo zie dan denk ik toch weer aan vroeger,
en deze die over gebleven zijn,
die koester ik.


Het stuk is ook opgeleukt met balletjes met een lampje erin.


dinsdag 6 december 2016

Banket letter.

Voor het heerlijk avondje heb ik een
roomboter amandel letter gebakken.
De amandelspijs heb ik gekocht, maar
het bladerdeeg heb ik zelf gemaakt.

Nodig voor bladerdeeg:
300 gram bloem
300 gram roomboter blokjes
150 gram ijskoud water
5 gram zout

Meng bloem, zout en water en 100 gram boter
tot een wat kruimelig deeg.
Rol uit tot een vierkant en
rek de punten uit.
Leg in het midden de boter en
vouw de punten erover heen.
Rol langwerpig uit en vouw in drieën,
draai een kwartslag en doe hetzelfde 3 x.
Leg 30 minuten in de koelkast en
rol uit zoals hierboven staat, doe
dit alles 3 x.
Als je het uitrollen, vouwen en koelen 3 x
hebt gedaan is het deeg klaar voor gebruik.
Rol uit tot een lange lap.
Deze hoeveelheid deeg is genoeg
voor 2 staven( de helft heb ik
in de vriezer gelegd.)
Het amandelspijs verkruimelen en mengen met 
een eetlepel
 suiker en driekwart ei (losgeklopt)
Maak er een rol van en leg op het deeg.
 Bestrijk het deeg rondom met een kwastje met water
en rol op tot een lange staaf.

Je kunt het zo houden, maar ik heb er de S van
gevormd, de S van Sinterklaas.
De rol nog bestrijken met het overgebleven
losgeklopte ei.
Schuif de plaat in de oven en bak 20 minuten op
200ºC tot het gebak goudgeel is.
De letter is natuurlijk al opgegeten,
het was het werk wel waard, want het smaakte
overheerlijk.
En de kinderen kregen hun
sinterklaas cadeautjes.
Het was voor hun letterlijk een 
heerlijk avondje, zij en ook wij hebben genoten!

woensdag 30 november 2016

Mandala Madness 9 + 10

Het kleed wordt steeds groter, de toeren
om rond te haken duren dus ook langer.



Dit deel is gehaakt met drie kleuren blauw.



Deze toeren zijn ook in drie kleuren en speciaal
de toer met de diamant steek. 

De diamant steek met de gele noppen.
Deze toer was wat lastig, omdat de draden steeds
door elkaar gingen.
Maar door goed op te letten ging het beter.😉


Nu houd ik even een haakpauze, want ik ga beginnen
aan een klein breiwerkje.


donderdag 24 november 2016

Poncho

Toen ik de winter truien opzocht en
achter een paar oude truitjes een rood
propje zag , was ik blij 😊 dat deze kleine
poncho weer tevoorschijn kwam.

poncho van chenille garen


Jaren geleden heb ik deze poncho gebreid met
een chenille garen.
Het is erg zacht.
Grappig, het lijkt wel gehaakt, maar het
is toch echt gebreid.



vrijdag 18 november 2016

Fietstaart.

Voor een fietsliefhebber die
jarig is, deze fietstaart.

marsepeintaart fiets
Zoals je kunt zien houdt hij van snelheid!
Hij heeft zelfs in Frankrijk een berg
op gefietst.😊



De onderste vulling is een romige
banketbakkersroom en de
andere vulling is een
perenbavarois.




dinsdag 15 november 2016

Mandala Madness 7 en 8

Weer een stukje verder met de Mandala,
het duurt langer voor een toer af is,
omdat de toeren ook steeds groter worden.
(Logisch toch?)

Dit is deel 7.





Een mooie toer, met halve bloemen en nopjes
in rood en roze.

Dit is deel 8.


Ook een mooie toer met wit en
twee tinten roze.
Ik ben voorlopig nog wat avondjes 
aan het haken, maar het is leuk
om te doen en zoveel mooie
technieken kom je tegen.

zaterdag 5 november 2016

Jarige zus

Voor mijn lieve zus die vandaag
jarig is, deze grote taart.

Marsepein taart, tas
Zij is dol op schoenen en tassen, als we een dagje uit gaan
koopt zij negen van de tien keer een tas
of een paar schoenen!
Vandaar deze tas-taart.



Wij zijn ontzettend blij dat het zo
goed met haar gaat.
Bijna 10 jaar geleden had ze een
tumor in haar schildklier,
gelukkig kwam dat bijtijds uit
en is de schildklier verwijderd.
Ook heeft ze een radio-actieve slok
gehad, al met al een hele nare tijd.

Wat is de Heere goed voor haar (en ons,)
 wij zijn erg dankbaar en
we vergeten het niet dat ze
door het oog van de naald
gegaan is.


donderdag 3 november 2016

Mandala Madness 5 en 6.

De Mandala groeit gestaag.
Er worden steeds aparte steken gebruikt die het
een kleurig en mooi aanzien geeft.
De Mandala is ontworpen door
Helen Shrimpton.
Het is ontzettend knap om
zoiets te ontwerpen, kijk maar eens
bij haar (klik)
Ook worden de steken erg goed uitgelegd,
zelfs op you tube kun je het erg
goed steek voor steek volgen
Hier eerst deel 5.



Zo komen de kleuren steeds mooi terug.
Maar de volgende heeft een toegevoegde kleur.
Licht en donker groen.




Het laatste gedeelte heeft een rand met noppen.
Het blijft spannend hoe de volgende ronde wordt.

maandag 31 oktober 2016

Twee taarten.

Dit weekend moest ik zorgen voor
twee taarten.
De eerste was net als de vorige
een grote marsepein taart,
met als thema: de zee of water.

marsepeintaart zee/water
De vullingen waren:
chocolade mousse en
mandarijn bavarois.

De 2e taart was niet zo groot,
gewoon met botercrème en slagroom.



En de vulling: chipolata!
Vroeger had ik altijd een klein flesje
marasquin, dat hoort echt in de chipolata  (vind ik),
maar dat had ik nu even niet.
Wel stond er kirsch, dus heb ik daar een scheutje van gebruikt,
maar dat is niet hetzelfde smaakje.
Kirsch is van kersen en smaakt er ook naar.
Volgende keer bij de boodschappen toch maar
gauw een flesje marasquin meenemen.

Verder zit er in de chipolata: bitterkoekjes en
Franse vruchtjes, heel fijngesneden fruit en
rozijnen (die heb ik eruit gelaten, want de jarige
hield niet van rozijnen).

woensdag 26 oktober 2016

Herfst!

Ik hou van de zomer,
maar nog meer van de herfst.
Het warme jaargetijde!
Met warm bedoel ik knus, gezellig en
prachtig al die warme herfst kleuren.
Het is weer tijd voor appels en peren.
We hebben al verschillende appeltaarten gegeten
en ook weer de roomperen (klik)
het overheerlijke perentoetje.

Onze vuurdoorn heeft in volle bloei gestaan en heeft nu
felle oranje bessen.



Er lagen een heleboel stoofperen, gekocht en gekregen,
die berg heb ik geschild.




De stoofperen opgezet met suiker, een kaneelstokje,
steranijs en rode wijn.


Na een paar uurtjes zijn ze heel mooi rood,



Ik had een knolselderij gekocht en daar een
selleriesalade van gemaakt.
Een stuk geraspt met de keukenmachine
en overgoten met kokend water.
Goed uit laten lekken en uitdrukken met
een lepel tot al het water eruit is.
Mengen met zout en peper, 1 eetlepel
crème fraîche en 2 of 3 eetlepels
zelfgemaakte mayonaise.
Hoe je dat heel makkelijk doet staat duidelijk uitgelegd bij
Toen ik dat een keer geprobeerd had, heb
ik voortaan altijd de mayonaise zelf gemaakt.
En op deze manier mislukt het niet.