AVG.

dinsdag 30 december 2014

Zwemdiploma.

Toen mijn oudste kleinzoon zijn zwemdiploma A
kreeg, heb ik deze taart gemaakt.

zwemdiploma taart
Nu heeft de andere kleinzoon zijn diploma A,
maar met deze dagen wilde mijn dochter geen
extra taart een beetje teveel van het goede.

Hij is supertrots, een echte waterrat, hij zwemt
meer onder dan boven water.


En natuurlijk gaat hij verder voor diploma B.


IEDEREEN EEN GEZOND EN GELUKKIG 2015 !!!!!!!

maandag 22 december 2014

Mince pies

Voor het weekend heb ik mince pies gemaakt.
Als ik mijn lief vraag, wat zal ik bakken?
Zegt hij steevast: moorkoppen, of zoals ze in Brabant
zeggen; Bossche bollen.
Maar ja, elke week chocoladesoezen eten, ook
al zijn ze altijd heerlijk,
is toch wel saai, want ik hou wel van variatie,
en mince pies zijn echte één-haps kerstgebakjes.

Enkele jaren geleden ben ik ze voor het eerst
gaan maken, naar een recept van
Nigella Lawson.

In het deeg zat heel weinig suiker
en ze gebruikte reuzel in plaats van boter,
wel een echt Engels recept.
Zo heb ik het recept aangepast naar onze smaak.

De vulling maak je eigenlijk een paar weken
van tevoren, dan kunnen de smaakjes goed
ontwikkelen of je zet de vulling
met een vuurvaste schaal een uurtje in de
oven op een lagere temperatuur.

De vulling, voor 3 potjes:
115 gram dadels
75 gram gedroogde pruimen
115 gram rozijnen
115 gram appels geschild en van klokhuis ontdaan
150 gram rietsuiker
150 gram bevroren geraspte boter
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel kaneel
1 citroen, rasp en sap
1 sinaasappel, rasp en sap
55 ml cognac

Snijd en hak alles in kleine stukjes en
roer het flink door elkaar in een kom.
Zet  de kom een nachtje in de koelkast
en roer dan weer goed door.
Vul 3 potjes, sluit goed af en zet ze weg
voor minstens 2 à 3 weken.

Deeg:

200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels suiker
sap van 1 sinaasappel
snufje zout

Maak hier een deeg van en leg 20 minuten
in de koelkast.
Verwarm de oven voorop 220ºC.
Bebloem je werkvlak.
Rol het deeg dun uit en steek er rondjes uit
van 6 cm doorsnee en leg die in de holte
van een bakplaat of eventueel een muffinblik.
Ik gebruik hiervoor een siliconenmat met
holtes van DeMarle, die hoef je ook niet
in te vetten, maar vet een muffinblik wel in.
Schep in elke holte een à twee theelepels vulling
(de mince meat)
Steek dan sterren uit het deeg en gebruik de resten 
opnieuw.


Klop een ei los met een eetlepel water
en bestrijk dit over de sterren.
Bak ze 12 - 15 minuten in het midden van de oven.




Strooi er voor het serveren wat poedersuiker over
door een theezeefje.

mince pies










Goede en fijne Kerstdagen !!!

zaterdag 20 december 2014

Voor Kerst

We hebben deze week een Kerstavond gehouden
met de vrouwenvereniging.
Een gezellig samenzijn, wat we elk jaar doen.
Er was een gemengd koor die kerstliedjes voor ons zongen,
met gitaar, piano en contrabas.
De dirigente zong ook nog solo, zij heeft een
prachtige stem.
Het laatste lied zongen we gezamelijk:

refrein
Go tell it to the mountains, over the hills and everywhere
Go tell it to the mountains, that.....
Jesus Christ is born.

Op de valreep had ik nog een paar oorbellen gemaakt
met een bijpassende ketting.
Eigenlijk heel eenvoudig in zwart en wit.

bloemketting

dinsdag 16 december 2014

Kerststukje

Nog één weekje voor Kerst.
Vorige week hebben we de kerstspullen
naar beneden gehaald,
maar op de tafel had ik nog niets,
ja er stond nog een bos bloemen en
ik vond het zonde om die meteen maar
weg te gooien.

De kinderen hebben op school een
kerststukje gemaakt.
Daar kwam Ellis, haar moeder had van tevoren
gebeld dat ze er aan kwam.
Zo trots als een pauw kwam ze haar eerste
stukje dat ze gemaakt had, naar ons toe brengen.
Is dat nou niet lief?


De oude bloemen weg en het stukje van Ellis op tafel gezet.
Zaterdag mag ze mee naar het Kerstfeest  in de kerk.
Ze kan al heel wat liedjes zingen,
maar dit vindt ze de mooiste:

Amen, amen, amen
dat we niet beschamen
Jezus Christus onze Heer
amen God, Uw Naam ter eer.

zaterdag 13 december 2014

Verjaardagstaart.

Voor de verjaardag van mijn dochter
heb ik een bavaroistaart gemaakt,
ze weet dat ik dat erg graag doe en heeft het
helemaal aan mij overgelaten, dus nu eens 
geen marsepeintaart.

aardbeien bavaroistaart

De vulling is een aardbeienbavarois met frambozen
en een in tweeën gesneden biscuitbodem.
De framboosjes op de slagroom boven zijn nog bevroren (!)
De rode bovenkant is een vruchtensap
met gelatine.
Hij was echt heerlijk.


Je kunt zulke taarten maken met de siliconen
 bakvormen van Guy DeMarle.
Vroeger werden er party's gehouden, net
zoals Tupperware, maar dan met
bakspullen, taartvormen groot en klein,
bakmatjes glad en met kleine vormpjes,
heel veel  keukengerei
en nog veel meer handige tools.
Later kwamen er zelfs pannen bij en ik zag nu
op de site ook een keukenmachine.

donderdag 4 december 2014

Perenkruimeltaart met walnoten.

Dit is ook een herfstige perentaart.
De cake met de peren is lekker zacht,
en de kruimellaag is knapperig en crunchy 
door het zanddeeg met de walnoten.

perenkruimeltaart met walnoten

Het recept:

cake:  125 gram zachte boter
100 gram suiker
3 eieren
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
4 rijpe peren
citroensap

kruimeldeeg: 100 gram zachte boter
125 gram bloem
75 gram suiker
½ theelepel kaneel
75 gram walnoten
Zet de oven op 180º C

Klop de boter en suiker licht en romig,
voeg een voor een de eieren toe
en blijf kloppen.
Meng de bloem met de bakpoeder en
roer door het cakedeeg.
Doe het deeg in een ingevette vorm van 23 cm Ø.
Schil de peren en snijd ze in dunne plakjes,
leg ze op het deeg in een bloemvorm,
enkele lagen dik, schil zo nodig nog een
peer erbij.
Zet de vorm in de oven ongeveer 10 minuten.

Maak intussen het kruimeldeeg:
Wrijf de bloem, suiker, kaneel en zachte boter
met je vingers tot kruimels.
Strooi dit na ruim 10 minuten over de peren
samen met de gehakte walnoten.
Zet de vorm terug in de oven en
bak nog 25 minuten verder, of tot
het kruimellaagje mooi bruin gekleurd is.
Steek met een sateprikker in het deeg
om te controleren of het gaar is.

Bestrooi lichtjes met poedersuiker
als de taart is afgekoeld.


vrijdag 28 november 2014

Gehaakte gordijntjes

Er is al heel vaak naar mijn
gehaakte gordijntjes gekeken.

gehaakte gordijntjes
Hier zie je het eerste gordijntje dat ik had
gehaakt. En hierboven is het tweede,
daarvan had ik nog niet eerder een foto laten zien.
Grappig, je kunt door de spiegeling van het raam
 de tuinstoelen zien en de keukenkastjes.
De gordijntjes hangen nog steeds, maar
er zijn geen tuinstoelen meer, we hebben nu
een leuke serre met een lounge hoekbank.

Het patroon heb ik al vele malen gemaild
naar liefhebbers,die het ook wilden haken.
Het komt uit een oud boekje van
Durable, fantastisch toch,
dat het zo gewild is?

De gordijntjes blijven jaren mooi, vooral
als je ze stijft, dan hangen ze ook mooier voor het raam.

Wil je ook het patroon, laat het me weten,
dan geef ik het graag door.
Maar dan wel met je mail adres,
anders weet ik niet waar ik ze naar toe
moet sturen.
Als je het wilt dan verwijder ik na het lezen
je mail adres.

woensdag 26 november 2014

Kerstboompjes.

Voor de kerst wilde ik iets haken,
vorig jaar heb ik kerststerretjes
gehaakt en nu ik zag deze boompjes
 bij ellebel.
Ik vond ze erg leuk en ben gelijk begonnen
met het haken
in verschillende kleuren

gehaakte kerstboompjes


gehaakte kerstboompjes wit
gehaakte kerstboompjes

De gekleurde boompjes heb ik versierd
 met knopen en kraaltjes,
maar de witte boompjes alleen met pareltjes.
Het is een leuk werkje,
met dank aan Ellebel !

dinsdag 25 november 2014

Broodje zuurkool en ander lekkers.

Zuurkool....heerlijk!
Maar zuurkool op een broodje ????
Dat leek me nou helemaal niets,
tot ik hier keek en het
direct probeerde.


Nou, dat was echt lekker....tenminste, IK vond het lekker,
want smaken verschillen nu eenmaal,
want misschien vind jij het wel niks.
Nu heb ik het al een paar weken elke week gegeten en niet alleen op brood.

Waar ik ook dol op ben.....
is koolraap, die is er nu weer volop en
dit recept maak ik dikwijls.
Soms met een aziatische smaak van rode pepers
gember en chilisaus.

Dit recept heb ik al heel lang en komt uit
een leuk kookboekje en maak ik nog
regelmatig. Vooral het sausje vind ik superlekker.
Dat bracht me op het idee om zo'n soort
van dressing te maken voor salades.
Bijvoorbeeld:
citroensap met sesamolie en
chilisaus (wij zijn haast grootverbruikers tegenwoordig),
verder gewoon wat zout en peper.
Heel lekker over een gewone sla.

woensdag 19 november 2014

Witte sjaal

Het wordt nu echt kouder en dat zijn we
nog niet gewend, we zijn verwend met het
zachte weer van de laatste tijd.
Het gaat ineens sjaal-weer worden.
Deze witte sjaal is van
acryl met een glimdraadje.

gehaakte witte sjaal

Het patroon is een variant op de vorige.

zaterdag 15 november 2014

De kinderen.

Toen onze kleinzoon 10 jaar geleden was
geboren en dochterlief weer wilde gaan werken
waren we voor een dag in de week oppas.
De andere opa en oma passen ook een dag op.
Dat gaat prima zo.
Zo maak je de ontwikkeling van de kids van nabij mee.
Julius bleef vier jaar alleen voor Benjamin erbij kwam,
en Ellis kwam twee jaar later.
Eerst paste ik alleen op en toen mijn lief
thuis kwam met de vut,
was het leuker, zo met ons tweetjes.

Juul wil nooit iemand kussen, als kleintje wilde hij dat al niet,
maar als hij me ziet dan komt hij
naar me toe en klemt zijn armen
stevig om mijn middel en houdt me even vast,
hij zegt dan : Hoi oma !
Dat toont nog meer zijn genegenheid dan een kus, vind ik.

Benji is een echte clown, hij moet 
altijd gek doen, dus we lachen wat af met hem.
Maar we kunnen echt niet overal om lachen,
soms moeten we wel eens een keertje streng optreden,
want zoals het spreekwoord zegt :
geef je een vinger, dan pakken ze je hele hand.
Ik was de eerste die na zijn geboorte
de leuke kuiltjes in zijn wangen zag.
Hij heeft ook hele bijzondere ogen,
ze zijn blauw, maar in het rechteroog zit
een bruine vlek. 

En Ellis is een echte meid, met meidestreken,
als ik in de keuken ben gaat ze soms gillen
en als je dan de kamer in stormt en vraagt wat er is,
zeggen de jongens direct
dat ze niks hebben gedaan, haha
dat ken ik nog wel van vroeger, mijn eigen dochter deed dat ook.

Na het eten lees ik altijd voor uit de
kinderbijbel, maar nu uit een boekje,
van Bunyans Christenreis, geschreven voor kinderen.
Ze vinden het best spannend, vooral als
Christen een wapenrusting krijgt, een harnas met helm
en een zwaard en schild.
 Dat kennen ze, want op vakantie zijn ze in een kasteel
geweest in Duitsland, waar ze enkele harnassen gezien hebben.
 En daarna zingen we een paar liedjes.
Ellis is de kleinste, maar ze zingt het hardste mee.
We zullen al gauw weer overgaan op de kerstliedjes.
Daar is het nog ruim de tijd voor, maar het
is zo leuk om dat met de kinderen te doen.

En als ze weer opgehaald zijn,
en we alles opgeruimd hebben en eindelijk
in de bank ploffen, kunnen we weer bijkomen.
Maar het blijft leuk.

vrijdag 14 november 2014

Pastasalade met pindasaus.

Deze pastasalade kun je zowel koud als
direct na het maken opdienen.
Ik zou het in de zomer koud eten en als het
kouder is, lauwwarm.
Zowel koud als warm is deze salade heel erg lekker.
Vooral de combinatie van pindakaas, sesamolie en chilisaus
is super lekker.

pastasalade met pindasaus
Je hebt nodig voor 2 personen:

120 gram spaghetti
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel chilisaus
1 eetlepel sojasaus (zoutarm)
1 eetlepel sherryazijn / witte wijnazijn
2 theelepels bruine suiker
100 gram geraspte wortel
halve rode en halve gele paprika
1 kleine prei, kleingesneden
kleine ui, fijngehakt
peterselie of koriander

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
Maak voor de saus:
in een kom pindakaas en olie goed mengen,
dan beetje bij beetje de sojasaus, azijn,
suiker, chilisaus en 1 eetlepel warm water
toevoegen en goed glad roeren.
Wil je een koude pasta, dan spoel je de pasta na het
koken goed met koud water.
Doe in een grote kom of schaal de 
kleingesneden groenten,
de gekookte pasta en de pindasaus.
Schud of roer enkele keren goed om en bestrooi
met peterselie of koriander.

Variatietip:
Roer er gebakken kipblokjes door.



dinsdag 11 november 2014

Mijn eigen brood !

Tegenwoordig wordt er veel thuis brood gebakken
en dan vooral met een broodbakmachine.
Zo'n broodbakmachine heb ik ook jaren gehad.
Maar toen die ermee ophield en ik
een nieuwe gekocht had
was ik erg teleurgesteld dat het brood
dat eruit kwam niet die kwaliteit had
dan het brood dat uit de vorige kwam.

Dat is al weer enige jaren geleden, want ik kocht voortaan
maar liever brood van de bakker.

Toch kreeg ik de kriebels om eens zelf
een broodje te bakken.
Op het net een simpel recept opgezocht.
De helft wit meel en de helft volkorenmeel.


Het brood was al bijna op, nog een beetje warm
en zo lekker.
Met eerlijke ingrediënten en zonder
broodverbeteraar.
Niet te geloven wat daar allemaal inzit,
als je dat weet zou je nooit meer
in de winkel een brood kopen.

Het is wel veel werk om dat voor alle dag te maken,
maar ik ga het zeker nog meer doen.

woensdag 5 november 2014

Oven gedroogde tomaatjes

Zongedroogde tomaten zijn lekker.
Maar als je ze zelf droogt in de oven ?
Dan zijn ze super lekker !

Neem kleine tomaten,
ik had snoeptomaten.
Eigenlijk moeten ze een iets groter zijn,
maar deze waren ook prima.

Zet de oven aan op een hoge stand, b.v. 220ºC
ongeveer een kwartier tevoren.

Snijd de tomaatjes door de helft en leg
ze in een braadslee.



Bestrooi ze met zeezout en olijfolie,
een heel klein beetje suiker (!)
en provençaalse kruiden.


Heerlijk deze kruiden, mijn zus heeft ze eens
meegenomen voor me uit Frankrijk.
Zet de braadslee in de oven en draai de
oventemperatuur lager, op 150ºC.
Laat ze ongeveer 15 minuten zo en draai dan 
de oven uit.
Laat de tomaatjes afkoelen in de oven.
Oven gedroogde tomaatjes
Als ze zijn afgekoeld, doe ze dan in
een potje met wat olijfolie erover.


Meestal zitten ze niet lang in het potje,
want ze zijn zo vreselijk lekker,
dat de bodem al snel in zicht is.

Lekker in of bij een salade, of gewoon zo
uit de hand !!!

maandag 3 november 2014

Slagroomtaart

Voor schoonzoon een taart gemaakt.
 
Omdat hij helemaal niet van marsepein houdt,
heb ik een slagroomtaart gemaakt.
Ik kon het toch niet laten om
de taart te versieren.
Maar alleen gekleurde slagroom vond
ik toch wel wat saai.
Dus heb ik koekmannetjes gebakken.
En met icing op gespoten.
Dan op de zijkanten de koekmannetjes "geplakt".
 *
Hij is leider bij een van onze jeugd- voetbal- teams.
Dus was het thema niet moeilijk.
En de slagroom gekleurd in de kleuren
van de club natuurlijk.

voetbaltaart


taart met koekmannetjes

Om met de smaak in herfstsferen te blijven
heb ik de vulling gemaakt
van stoofperen, op dezelfde
manier als hier

vrijdag 31 oktober 2014

Gehaakte oorbelletjes.

Op het web had ik al meer dan eens
gehaakte oorbellen gezien.
Dat wilde ik ook eens proberen.
Dus heb ik er ook maar gehaakt.
In de ronde bloem vorm heb ik er een
strass steentje in het midden op  genaaid.
In de langwerpige heb ik er drie
kleine strass steentjes per oorbel op genaaid.

gehaakte oorbellen



woensdag 29 oktober 2014

Chocolate chips cookies.

Herfst is echt een seizoen om lekker thuis
koekjes te bakken.
Het geurt heerlijk in de keuken
en een beetje warm zijn ze op 
z'n lekkerst.

chocolate chips cookies
Dit is het recept:

250 gram bloem
1 thl bakpoeder
snufje zout
110 gram zachte boter
170 gram suiker
1 groot ei
beetje vanille extract
200 gram pure chocolade (grofgehakt)

Warm de oven alvast voor op 190ºC

Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
Klop met de mixer de boter en suiker, voeg
dan het ei en van. extract toe.
Klop tot het een glad mengsel is.
Zet je mixer dan op de lage stand
en klop het bloemmengsel erdoor
tot het een kruimelig deeg is.
Kneed verder met de hand tot een soepel deeg
en kneed de gehakte chocolade erdoor.
Verdeel het deeg in gelijke stukken en
draai er balletjes van.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
en druk de balletjes wat platter.
Bak de koekjes 13-15 minuten in het midden van de oven
en laat ze afkoelen op een
taartrooster.

dinsdag 21 oktober 2014

Feestelijke taart.

Mijn nichtje en tevens ook mijn vriendin
was vorige week 40 jaar getrouwd.
Ze komen vannacht thuis van een
weekje vakantie met het hele gezin.
Onze andere vriendin die op het huis past,
zou het huis versieren met
ballonnen en een spandoek e.d.

Als verrassing staat er ook in haar koelkast
deze taart
die ik voor hen maakte.

marsepein taart 40 jaar getrouwd



De taart is gevuld met een perenbavarois
dat vond ik prima passen bij deze tijd van het jaar.
Zó maakte ik de bavarois:
*
3 peren geschild, klokhuis eruit,
pureren met 2 eetlepels basterdsuiker
en een eetlepel citroensap
 en dan nog door een zeef
voor een fijner resultaat.
5 gelatineblaadjes laten weken
een deel perenpuree in een pannetje
verwarmen tot bijna kookpunt,
van het vuur af de gelatine goed uitknijpen
en oplossen in 
de puree, afkoelen tot het lobbig wordt
(in de koelkast), spatel dan nog
150 ml opgeklopte slagroom door
de puree.

Ik hoop dat ze de taart lekker vinden.
Ben benieuwd.

vrijdag 17 oktober 2014

Gehaakte sjaal.

Deze sjaal haakte ik in de avonduurtjes.
De kleur is beige bruin.
En het materiaal is acryl met polyamide.
Heel zacht, maar net niet pluizig,
dus het haakte wel gemakkelijk.

Ik had deze wol nog liggen, ooit eens gekocht om een trui van
te breien, maar voor een trui vond ik
naderhand de kleur niet zo mooi, wel de wol zelf,
vooral het zachte sprak me wel aan.
Het patroon zag ik in een dik haakboek wat ik van mijn dochter
heb gekregen.
De beschrijving staat onder de foto's.

gehaakte sjaal
gehaakte sjaal
Het patroon is als volgt:


Je begint met lossen zo breed je het wilt hebben maal 8 plus 1.

1e toer:
1 vaste in de 2e van de naald, 1 losse, 1 losse overslaan dan * 4 vaste
4 losse, 4 losse overslaan *, herhalen, tot de laatste 4 vaste, 1 losse
1 losse overslaan, 1 vaste.
2e toer:
3 losse, 1 stokje in de losse, * 3 losse, 2 vaste boven de middelste vasten,
3 losse, 4 stokjes boven de losse,* herhalen en eindigen met 2 stokjes.
3e toer:
1 losse, 2 vaste boven de stokjes, * 4 losse, 4 vaste boven de stokjes * 
herhalen en eindig met 2 vaste.
4e toer:
1 losse, 1 vaste boven de 1e vaste, * 3 losse, 4 stokjes boven de losse,
3 losse, 2 vaste boven de middelste vasten * herhalen en
 eindigen met 2 vasten.
5e toer:
5 losse, *  4 vaste boven de stokjes, 4 losse * herhalen 
en eindig met 1 losse en 1 stokje

De toeren 2 tot met 5 telkens herhalen, opletten dat
het patroon verspringt.


maandag 13 oktober 2014

Appel kruimeltaart met havermout en amandel.

Het is herfst en er zijn weer volop appels en peren.
Deze appeltaart is echt heel lekker
en niet moeilijk te maken.
Een lekkernij voor bij de koffie of thee
en weer net iets anders dan
de gewone Hollandse appeltaart.
Havermout  is erg gezond en geeft je een verzadigd gevoel,
eigenlijk proef je het niet en de taart
is gewoon heel erg lekker, zowel lauw als koud.
appelkruimeltaart met amandel
 Je hebt nodig:

100 gram havermout
225 gram bloem
1 flinke theelepel bakpoeder
200 gram suiker
200 gram boter
900 gram appels (ik had elstar)
kaneel
1 eetlepel suiker
2 eetlepels amandelschaafsel
1 flinke eetlepel custard poeder
1 flinke eetlepel paneermeel

Zet de oven alvast op 175º C

Meng de havermout, meel, bakpoeder en suiker door elkaar.
Smelt de boter en roer het tot een deeg.
Schil de appels en rasp ze, meng er kaneel over
en de suiker en custard poeder dooreen.

Vet een springvorm in van ø 26 cm en
bekleed dit met tweederde
van het deeg.
Strooi op de bodem de paneermeel en
verdeel de appels erover.
Verkruimel de rest van het deeg over de appels
en strooi tot slot de geschaafde amandelen erover.

Bak de taart 60 minuten
in het midden van de oven.
Kijk iets eerder of de bovenkant
niet te bruin wordt.
Bij mij heeft de taart nog 10  minuten langer in de
over gestaan, dat is voor iedere oven weer anders.
Een hetelucht oven moet een lagere temperatuur hebben,
maar dat staat vast in uw boekje.



Eet smakelijk !!

vrijdag 3 oktober 2014

Rare peen.

Als je zoals ons veel groente eet die
uit een moestuin komt, dan heb je weleens
kromme komkommers, courgettes of raar uitgegroeide groenten.
Toen de kinderen bij ons waren en ik had
peentjes meegekregen, toen zij deze zagen 
zaten ze te giechelen en
moesten ze er vreselijk om lachen.
Oma, die heeft twee pootjes en een fluit (!) zeiden ze.
En ik kon nog net er een foto van maken,
voordat ze in de pan verdwenen.
Tussen de middag kwamen ze uit school en ik had
als verrassing pannekoekjes gebakken met pompoen.
Ze waren zo verdwenen, dus geen tijd gehad voor een foto ;-) !
Vorige week had ik enkele kleine pompoentjes gekocht.
Vanmorgen heb ik de kleinste in blokjes gesneden en gekookt.
Daar puree van gemaakt.
Na het afkoelen een paar eieren in een kom,
daar de pompoenpuree bij en
voor de helft volkorenmeel en
voor de helft tarwebloem, met kaneel erdoor geroerd,
het was dik dus nog een paar flinke scheuten 
melk bij gedaan, goed roeren en even laten staan.
Toen pannekoekjes gebakken in een kleine maat
koekenpan, want deze zijn wat slapper dan de
gewone pannekoeken.
Een goed idee, de kleinere zien er leuker uit en
voor de kinderen is deze maat beter,
want dan kunnen ze er meer op.
Lekker met kaneelsuiker erover.
Ze hebben heerlijk ervan gesmuld en dat zien we graag.

zaterdag 27 september 2014

Appeltaart met wijn

We zijn weer verslingerd aan appels en peren.
Het is al weer een paar jaar geleden dat ik
"in de appels" zat.
Vele jaren heb ik appels geplukt in de boomgaard op 't eiland.
Een super gezellige tijd, ook als we soms in de regen
stonden, het was altijd lachen geblazen.

Daar dacht ik aan toen ik weer een appeltaart maakte,
deze keer eens iets anders, met witte wijn.

appeltaart met wijn

Je hebt nodig:

200 gram bloem
150 gram suiker
half zakje bakpoeder
1 ei
75 gram koude boter
1 kg appels (ik had Elstar, maar Cox is ook goed)
beetje citroensap
2 eetl paneermeel
 2 pakjes puddingpoeder, room of vanille
1 fles witte wijn, niet te droog

Oven op 175 graden voorverwarmen.

Kneed een deeg van de bloem, suiker, bakpoeder en snufje zout,
de boter in blokjes erdoor met het ei en 2 eetl. koud water.
Leg het deeg een half uur in de koeling.
Schil de appels, verwijder het klokhuis
 snijd ze in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
Strooi bloem op het werkvlak en rol het deeg
dun uit en leg in de beboterde vorm (25 cm)
bekleed ook de rand
Strooi het paneermeel over de bodem
en leg de appelblokjes erin.

Meng het puddingpoeder met genoeg wijn om een
papje te roeren en verhit de rest van de wijn.
Als het kookt, het papje erdoor roeren en laten binden,
laat het even doorkoken, goed blijven roeren.
Giet de pudding dan over de appels in de vorm.
Zet de taart in de voorverwarmde oven
en bak in 1 uur en 10 minuten goudbruin en gaar..
Laat afkoelen en dan verder in de koeling koud laten worden.
Zijn je appels aan de zure kant, dan is slagroom
er heel lekker bij.

Mijn appels waren erg vers en nogal hard,
dus heb ik de taart 10 minuten langer in de oven
laten staan.
En wij vonden het lauw ook lekker.


maandag 22 september 2014

Wortel-bloemkoolsalade.

We zijn nog lang niet uitgekeken
en uitgegeten in de salades.
Ze zijn er immers te kust en te keur, zoveel variaties,
het is allemaal lekker en lang niet altijd
alleen voorbehouden voor in de zomer.

Deze keer een wortel-bloemkool salade,
die ik vorige week maakte.

wortel-bloemkool salade

Wat heb je nodig:

een paar wortels, of 1 winterwortel
een stuk bloemkool
een stuk komkommer
klein blikje witte bonen in tomatensaus
enkele kleine tomaatjes

dressing:

2 el olijfolie extra vierge
1 el witte wijnazijn
1 thl mosterd
1 thl honing
zout en peper
Rasp de wortels of snijd ze in dunne juliënne
de bloemkool fijn maken in de keukenmachine,
met kleine beetjes tegelijk,
snijd de komkommer door de helft en
nog eens, als een kruis en
snijd dan in plakjes
snijd de tomaatjes in kwarten
roer de witte bonen in tomatensaus
er door heen.

Klop de dressing en giet dit er over heen.
Garneer met wat peterselie.


zaterdag 20 september 2014

gehaakte onderzettertjes

Deze roze onderzettertjes
haakten ook lekker weg.
Ze zijn mooi helder van kleur.


gehaakte onderzetters
Ze zijn gehaakt met katoenen garen van Catania van Sachenmeijer
in de kleuren wit, licht roze en donker roze.
Er zijn er nog maar twee gehaakt,
maar er volgen er nog meer.

dinsdag 9 september 2014

Benjamin's taart

Benjamin is vandaag 6 jaar geworden.
Toen ik hem vraagde welke taart hij wilde hebben,
zei hij dat Snufje erop moest.

Snufje is het konijn, bijna helemaal wit
met enkele vage lichtbruine vlekjes.

Ik had gedacht dat hij voor cars zou kiezen of planes, maar
nee, Snufje moest en zou het worden.
Oké dan maar, eigenlijk ook wel leuk.

De vulling van de taart is een perzik bavarois,
lekker fris.
De taart is bekleed met marsepein.

verjaardagstaart


dinsdag 2 september 2014

Gehaakte onderzetters

Gisteren en vandaag was het echt prachtig
nazomer weer.
We (m'n lief en ik) hebben weer lekker gefietst.
Het is nu (nog) geen zwemweer, maar als het warmer wordt
gaan we weer zwemmen, dat kan nog wel tot in oktober,
als het weer het toelaat.
s' Avonds ben ik maar weer gaan haken, 
na een luie zomer van lekker niks doen.
Kleine projectjes zoals onderzetters.
Die heb je nooit genoeg, zowel voor binnen als voor buiten.



Uit dit boek "Arne & Carlos breien de bloemetjes buiten"
heb ik bloemen onderzetters gehaakt.

bloemen onderzetters

bloemen onderzetters



De gekleurde onderzetters zien er fleuriger uit dan de grijze.




Maar op een donkere ondergrond ziet het er veel beter uit.

donderdag 28 augustus 2014

Dagje uit

Gisteren was het een schitterende zomerdag!!
Zomaar na een droevige, druilerige dinsdag.
Je humeur steeg met de temperatuur,
niet een beetje, maar met sprongen omhoog.
Op naar de Mekkerstee in Ouddorp.
Daar hebben ze ruim 600 geiten.
Van de melk wordt kaas gemaakt, er is een winkeltje
en je kunt er wat drinken met zelfgemaakt gebak.
Het was net melkenstijd.





Na wat omzwervingen zijn we aan het eind van de middag
gaan eten in Bruinisse, aan de haven
bij Bru 17.

Dat is vernoemd naar een mosselschip, een van de vele,
want er is een mosselvloot.
Bruinisse is niet zo bekend als mosseldorp als Yerseke,
maar is dat wel degelijk.
En bij Bru 17 kun je heerlijk superverse vis eten.
Kokkels bijvoorbeeld, daar ben ik dol op.


Ze waren al bijna op...gauw een foto gemaakt.
Verder gebakken poon, schol en rogvleugel bij ieder op het bord,
maar........het was al op voor ik me realiseerde
dat het weer eens niet op de gevoelige plaat stond.
Maar ja,  het was ook zo lekker.
*
Vandaag met de vrouwenclub gaan fietsen,
het was goed weer, wel wat wind, maar het is gelukkig droog gebleven.
We zijn nog bij een fietsmuseum beland.
Die meneer die ons rondleidde was na afloop nog lang
niet uitgepraat, het was een uit de hand gelopen hobby van hem.






Zelfs het uithangbord was helemaal in stijl, leuk hoor.
We waren al lang en breed thuis, toen het begon te regenen.
Heerlijk gefietst, gebabbeld en gegeten.