Toen ik 12 - 13 jaar oud was
woonden wij in Krimpen aan de IJssel.
Er was daar een pasgebouwde wijk met
mensen die uit Ambon kwamen.
Er zaten uit die wijk ook meisjes in mijn klas,
en ik ging wel eens met een Ambonezen meisje
mee naar haar huis.
Haar moeder heb ik nooit gezien, haar vader
wel, die kwam kijken of ze al thuis was en
verdween dan weer.
En altijd als we uit school kwamen moest ze koken.
Ik kan me één ding goed herinneren:
aardappelkoekjes.
Dat vond ik zo apart, mijn moeder kookte
gewoon de Hollandse pot en
wij aten het op.
Toen ik getrouwd was en kinderen had,
maakte ik ook af en toe van die aardappelkoekjes.
Nu weet ik dat ze rösti heten, maar toen wist ik dat niet.
Mijn lief is er ook dol op en vandaag
heb ik ze weer eens gemaakt.
|
Rösti |
Twee aardappelen geschild en geraspt op
de
mandoline. (Het kan ook met gewone keukenrasp.)
En een stuk courgette erbij geraspt.
Mengen met een ei, een paar lepels bloem en
wat zout en peper, ik heb er chilivlokken
bij gedaan voor een pittig smaakje.
Direct bakken in olijfolie.
Leg ze op keukenpapier om de
overtollige olie te absorberen.
Erg lekker met een gemengde salade.
*
Bij Intratuin heb ik dit apparaatje gekocht:
een spiraalsnijder!
Je kunt er mooie spiralen mee maken van wortel
en courgette, knolselderij e.d.
Voor mooie slierten in je salade.
En courgette-spaghetti.
Hiermee heb ik een salade gemaakt voor bij de rösti.
Erbij heb ik een sausje gemaakt van:
mayonaise, slasaus en mosterd
door elkaar geroerd.