We zijn weer verslingerd aan appels en peren.
Het is al weer een paar jaar geleden dat ik
"in de appels" zat.
Vele jaren heb ik appels geplukt in de boomgaard op 't eiland.
Een super gezellige tijd, ook als we soms in de regen
stonden, het was altijd lachen geblazen.
Daar dacht ik aan toen ik weer een appeltaart maakte,
deze keer eens iets anders, met witte wijn.
appeltaart met wijn |
Je hebt nodig:
200 gram bloem
150 gram suiker
half zakje bakpoeder
1 ei
75 gram koude boter
1 kg appels (ik had Elstar, maar Cox is ook goed)
beetje citroensap
2 eetl paneermeel
2 pakjes puddingpoeder, room of vanille
1 fles witte wijn, niet te droog
Oven op 175 graden voorverwarmen.
Kneed een deeg van de bloem, suiker, bakpoeder en snufje zout,
de boter in blokjes erdoor met het ei en 2 eetl. koud water.
Leg het deeg een half uur in de koeling.
Schil de appels, verwijder het klokhuis
snijd ze in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
Strooi bloem op het werkvlak en rol het deeg
dun uit en leg in de beboterde vorm (25 cm)
bekleed ook de rand
Strooi het paneermeel over de bodem
en leg de appelblokjes erin.
Meng het puddingpoeder met genoeg wijn om een
papje te roeren en verhit de rest van de wijn.
Als het kookt, het papje erdoor roeren en laten binden,
laat het even doorkoken, goed blijven roeren.
Giet de pudding dan over de appels in de vorm.
Zet de taart in de voorverwarmde oven
en bak in 1 uur en 10 minuten goudbruin en gaar..
Laat afkoelen en dan verder in de koeling koud laten worden.
Zijn je appels aan de zure kant, dan is slagroom
er heel lekker bij.
Mijn appels waren erg vers en nogal hard,
dus heb ik de taart 10 minuten langer in de oven
laten staan.
En wij vonden het lauw ook lekker.