AVG.

dinsdag 31 december 2019

Het Nieuwe Jaar 2020!

 Voor iedereen de beste wensen
voor het nieuwe jaar.





Ik wens jullie:
veel zegen, gezondheid, geluk en creativiteit.

GELUKKIG NIEUWJAAR !!!




dinsdag 24 december 2019

Kerst 2019.

Een kleine twee weken geleden hebben we
een workshop gehad om een
kerst stukje te maken.
Gezellig met de zussen een avondje
frutselen met conifeer
en dennegroen, veren en ballen.

Voor iedereen stond een glazen
bokaal met deksel klaar.
Er was koffie en thee met koekjes
en chocolaatjes, je kon
net zoveel pakken als je wilde.




Toen we klaar waren kregen we een
heerlijk glaasje warme Glühwein en
zoutjes en knabbeltjes.



Vanmiddag heb ik nog een taart
weggebracht voor morgen.


Vorig jaar hadden ze ook een taart gehad
en de vulling wilden ze hetzelfde:
Aardbeien bavarois met banketbakkersroom.


Kerst taart

*

Een Kind is ons geboren!
Zo luidt Jesaja's woord.
Hij kwam door God verkoren
uit eeuw'ge liefde voort.

Een Zoon is ons gegeven!
De Vader gaf Zijn Zoon
om zondaars te doen leven
verliet Hij 's Vaders troon.

Hij zal het al regeren
Zijn schouder draagt de macht
De Heer' van alle Heren
heerst eeuwig door Zijn Kracht.

Men zal Zijn Naam ook noemen:
ja, 'Wonderlijk' heet Hij 
Zijn wond'ren zal men roemen.
Méér namen nog draagt Hij.



Fijne en Gezegende Kerstdagen.



donderdag 19 december 2019

Taart en pizza.

Voor de vrouwenvereniging van de kerk werd me gevraagd
een Schwarzwälder kirschtorte te maken
voor hun Kerstavond.

Een chocolade biscuit gevuld met slagroom en kersen,
gegarneerd op de top met
amarene kersen.
Dit zijn italiaanse kersen op een zware siroop,
heerlijk.


Op dezelfde dag heb ik 5 pizza's gemaakt
voor onze vrouwenclub
ook voor de Kerstavond,
als onderdeel van de hapjes.



De pizza's had ik in de vorm van een kerstboom
gesneden en belegd met
tomatensaus, olijven, kipfilet en
kleine tomaatjes.
andere met rode paprika.


Geraspte kaas erover gestrooid en Italiaanse
kruiden.
In het gebouw waar het zaaltje was
werden ze gebakken.
Fijn om op zo'n avond bij elkaar te zijn.
Vooral omdat mijn 2 zussen er
ook bij waren.

zaterdag 14 december 2019

Verjaardagstaart

Mijn lieve dochter is jarig geweest deze week
en ze wilde op haar verjaardag zelf
het feestje houden.
Maar helaas, haast niemand kon komen,
iedereen heeft zoveel
afspraken deze maand en
kerstvieringen en workshops,
en ik ook (workshop kerststuk),
dat ze het maar op zaterdagavond viert.
Natuurlijk naast haar cadeau
heb ik deze taart gemaakt voor haar.


taart met bloemen
Ze is kapster, dus vond ik dit wel bij haar passen.
Eerst had ik het op een klad papiertje
getekend,
maar het op de taart aanbrengen
was ook nog een dingetje.


Toch ben ik er tevreden over.
De vullingen zijn:
chocolademousse en mousseline.
*
ps. zo is de binnenkant


zaterdag 7 december 2019

Appelroosjes.

Appels zijn het hele jaar voorradig en
appelgebak is altijd lekker.
Of het nu appeltaart is,
of appelkruimel of appelcake,
het is allemaal heel lekker en fris.
Voor de verandering heb ik
deze keer appelroosjes gemaakt.


Schil de appels niet, maar was ze goed en
haal het klokhuis eruit,
 schaaf ze dun met de mandoline.
Als ze niet flinterdun zijn kun je ze
met kokend water overgieten en
uit laten lekken.


Snijd een rol koelvers bladerdeeg in repen,
beleg de helft met appelpartjes
en de andere helft met
abrikozenjam en stuif er
 kaneel overheen met wat
(poeder)suiker.



Leg de onderste helft over de appelpartjes
en rol het deeg op.
Leg ze in een ingevette muffinvorm en
bak ze ± 25 à 35 minuten op
200°C.
Prik er even in of de bodem ook
gaar is, zo niet dan bak je ze nog 5 min. verder,
of tot de bodem ook gaar is.


Bestrooi ze na af koelen met wat poedersuiker!

zaterdag 30 november 2019

Speculaasstaaf.

We zitten weer in de Sinterklaas tijd.
Allerlei lekkers is te koop, boterletters en chocoladeletters,
pepernoten en kruidnootjes en noem het maar op,
er is zoveel, maar
zoals jullie weten maak ik veel zelf.
Heerlijk om te bakken nu het om deze tijd
winters gaat worden.
Op een regenachtige dag heb ik deze
speculaasstaaf gemaakt.


Speculaasdeeg met amandelspijs vulling!



De tweede gauw gebakken, want de eerste
was supersnel op!
Weet nog niet of op sinterklaasdag dit weer maak
of iets anders,
daar ga ik me nog over beraden.
*
Nu de koude dagen er zijn (vanmorgen iets vorst)
zijn er ook heerlijke ovenschotels om je te verwarmen.
Jachtschotel maak ik al vele jaren.
Er was nog een stuk gaar rundvlees over met saus
en er lagen appels en uien en een halve gele
paprika, dus aan de slag!
De uien en paprika gefruit en gestoofd in de 
vleessaus en daarna het vlees in 
blokjes erbij.


De appels geschild in blokjes gekookt
en grof gestampt met suiker en kaneel er overheen.



Ten laatste aardappelen gekookt,
er puree van gemaakt en als bovenste laag
in de ovenschotel met
klontjes boter er op.


Je kunt er ook geraspte kaas of paneermeel
over strooien en dan zo de
oven in!
Heerlijk!


maandag 25 november 2019

Guinevere.

De laatste zes grote granny's  zijn
eindelijk af.
Deze heet Guinevere.
En is echt een blikvanger door het
patroon en de kleuren.

Guinevere

Guinevere was de mooie vrouw van Koning Arthur.
Als bruidsschat bracht ze de beroemde Ronde Tafel mee.
Maar ze wordt tot over haar oren verliefd op Lancelot,
hij was een van de geweldigste ridders en viel
zeer in de smaak bij de vrouwen.
Ze proberen deze liefde geheim te houden, maar
Arthur komt er toch achter en hij
veroordeeld haar met een bezwaard gemoed
tot de brandstapel.
Lancelot redt haar op het nippertje, dan blijkt ook
dat de eenheid van de Ronde Tafel weg is.


Nu deze klaar zijn kunnen ze aan elkaar
worden gezet.
Dat wordt nog een heel gedoe, dus
voorlopig is het nog niet klaar.

Deze granny is net zo groot als zes van de kleinere
die ik gehaakt heb.




Dit waren de eerste blokken.

maandag 18 november 2019

Abraham taart.

Zaterdag werd een jarige vijftig !
Voor hem een Abraham taart.
Abraham taart
Het is altijd leuk om een taart te maken,
maar 50 jaar maakt het nog net ietsje
specialer.
Een Abraham met een lange baard en
en wit haar.
De meeste mensen hebben met hun 50 jaar nog geen
helemaal wit of helemaal grijs haar,
maar het hoort nu eenmaal 
bij een Abraham!


De vullingen waren een aardbeienbavarios
en een chocolademousse (altijd lekker).


woensdag 13 november 2019

Chinese kool

Onze groenteboer heeft vaak leuke reclame.
Hij komt elke maandag bij ons aan de deur,
(hoe makkelijk is dat) en heeft fijn
elke week één product voor 25 cent!
Bijvoorbeeld een courgette, of prei, spruitjes, e.d.
Vorige week een grote chinese kool, nu niet voor 25 ct,
maar een euro en das ook niet veel hè?


Echt, je kunt er zoveel mee doen, hier
heb ik er ook al eens over geschreven.
Allereerst heb ik er een ovenschoteltje van gemaakt
van laagjes koelverse ravioli, kool en tomatensaus
bestrooid met een dun laagje geraspte kaas.


Zo was het toen het uit de oven kwam.
Het was heerlijk!!!


Toen gewokt met een kleine courgette en een
halve rode paprika.
De kool slinkt wel erg weg, maar was nog genoeg voor
ons tweetjes, met couscous en een
gepaneerd visje erbij,
verrukkuluk!!

Een frisse salade van chinese kool met
geraspte wortel en peterselie.
Met een dressing van olie, witte wijnazijn,
sesamolie en zout en peper,
heerlijk bij een frietje!
Tja, eigenlijk overal bij. 


En toen was er nog een klein stukje over.


 Dat eindstukje heb ik kleingesneden en in de wok
gebakken met ui, knoflook, reepjes kip
fijngesneden wortel , ei en rijst


Bijna een hele week gegeten van deze ene kool,
en dat voor maar één eurootje! 😋
Waar doe je dat nog mee hè?

woensdag 6 november 2019

Herfst taart.

Helemaal in de herfst stijl is deze taart
voor Jacob.
Omdat hij niet zo van marsepein houdt
maak ik de taart meestal op
met botercréme.
Ik vond een boomstam taart
met deze drie egeltjes wel grappig.

Boomstamtaart met egels

De egeltjes zijn gemaakt van donut,
in gesmolten chocolade gedipt en dan weer
in de hagelslag.
Oeps, het zijn er plotseling meer!
Een vergadering met egels. 😀


De taart is weer gevuld met chocolade mousse
en room met frambozen.
Ha, ik heb er nu toch genoeg.


Het boomstam effect is met chocoladebotercrème
gemaakt.


donderdag 31 oktober 2019

Frambozen.

Wij hebben een frambozenstruik waar
we tijdens de zomer heerlijk van
geplukt hebben.
Daarna werden de stengels waar de
vruchtjes aan gegroeid zijn tot de grond toe
afgeknipt en de nieuwe loten
werden opgebonden.
Tot onze verrassing gingen deze loten flink
groeien en er kwam weer bloesem aan, waardoor de bijen
 daar weer op af kwamen. 😊
We kregen warempel nog een tweede
'pluk'!
Haast elke dag kon ik een handje
frambozen plukken.
Er waren kleintjes, maar ook soms
flinke grote, er was zelfs één
met een hartvorm. 💖
Wat een wonderlijke dingen
bestiert onze Schepper toch hè?



We hebben al jaren frambozen, maar dit hebben we
nog nooit meegemaakt, behalve dit
jaar ook al in januari -klik- !
Maar doordat de temperaturen hoger
zijn dan normaal hebben we dit
fenomeen.


Kijk eens wat een grote, ze glimmen
in de zon!
Mijn vriendin heeft nog spercieboontjes
in haar hof, alleen blijven ze wat
 kleiner, maar het is ook een
tweede groei.
Nu het bijna november wordt, gaat het
wat minder worden, hoewel....
daarnet zag ik nog een reeks bloesem!
Het was vanmorgen net boven
het vriespunt, dus zal het wel snel
afgelopen zijn met plukken.
Hoewel...je weet maar nooit. 😉

maandag 28 oktober 2019

Herfst haken II

Had ik de vorige keer een paddenstoel gehaakt,
nu zijn er drie eikenbladeren
bij gekomen in verschillende kleuren.
Zoals je in de herfst vaak kleuren
ziet als: bruin, roodbruin en groen.


Maar ook veel gelige kleuren, die had ik niet
in de goede kleuren.

Een beeldig egeltje erbij 😉
Niet een groot projectje maar 
wel leuk om tussendoor te doen.



donderdag 24 oktober 2019

Driptaart.

Voor mijn lieve vriendin heb ik
deze driptaart met chocolade gemaakt.
Door de drie vullingen is het
heel wat hoger dan de andere taarten.
Ze heeft de taart op een mooie herfst schaal gezet.

driptaart met chocolade



Twee van de vullingen zijn met chocolademousse en
de derde is mousseline met frambozen.



Omdat de taart zo hoog is kon het deksel
van de taartdoos niet dicht.
Maar met een satéstokje in de taart
was dat ook opgelost.
Het zou jammer zijn dat de opgespoten roosjes
plat zouden drukken, nietwaar?

zaterdag 19 oktober 2019

Meisjes taarten.

Voor dit weekend waren twee taarten
besteld voor 2 meisjes.
Het ene meisje houdt van voetbal.
Een roze taart met een voetbal, gras en bloemetjes.
Ook aan de zijkant.

voetbaltaart voor meisjes
Het andere meisje is dol op paarden, ook voor haar
een roze taart met daar op een
paardenhoofd.

taart met paardenhoofd
Ik heb geprobeerd om het paard wat olijk te laten
kijken, dat is best aardig gelukt.

Deze taart heeft aan de zijkant hekjes met
gras en bloemen.




Allebei de taarten hebben een vulling van
banketbakkersroom, extra romig en een
vulling van aardbeienbavarois.



maandag 14 oktober 2019

Taart en cupcakes.

Deze taart heeft een perenvulling.
De paraplu wilde ik eerst roestbruin maken,
maar ik bedacht dat het dan wel erg
somber zou worden, en roze is nu
eenmaal wel echt vrouwelijk.


De bloemen en klimopbladeren heb ik een
goudbruine glans gegeven en ook de
parelrand onder langs de taart.


Een week geleden was het Gemeentedag van
de kerk, verkopingen, rommelmarkt, veiling e.d.
Samen met mijn dochter hebben we cupcakes gebakken
om door kinderen te laten versieren.
Ellis heeft er al een paar als voorbeeld
gemaakt.






Het was leuk en met het prachtige weer
dat we hadden, werd het deze
keer buiten gedaan.