Voor het heerlijk avondje heb ik een
roomboter amandel letter gebakken.
De amandelspijs heb ik gekocht, maar
het bladerdeeg heb ik zelf gemaakt.
Nodig voor bladerdeeg:
300 gram bloem
300 gram roomboter blokjes
150 gram ijskoud water
5 gram zout
Meng bloem, zout en water en 100 gram boter
tot een wat kruimelig deeg.
Rol uit tot een vierkant en
rek de punten uit.
Leg in het midden de boter en
vouw de punten erover heen.
Rol langwerpig uit en vouw in drieën,
draai een kwartslag en doe hetzelfde 3 x.
Leg 30 minuten in de koelkast en
rol uit zoals hierboven staat, doe
dit alles 3 x.
Als je het uitrollen, vouwen en koelen 3 x
hebt gedaan is het deeg klaar voor gebruik.
Rol uit tot een lange lap.
Deze hoeveelheid deeg is genoeg
voor 2 staven( de helft heb ik
in de vriezer gelegd.)
Het amandelspijs verkruimelen en mengen met
een eetlepel
suiker en driekwart ei (losgeklopt)
Maak er een rol van en leg op het deeg.
Bestrijk het deeg rondom met een kwastje met water
en rol op tot een lange staaf.
Je kunt het zo houden, maar ik heb er de S van
gevormd, de S van Sinterklaas.
De rol nog bestrijken met het overgebleven
losgeklopte ei.
Schuif de plaat in de oven en bak 20 minuten op
200ºC tot het gebak goudgeel is.
De letter is natuurlijk al opgegeten,
het was het werk wel waard, want het smaakte
overheerlijk.
En de kinderen kregen hun
sinterklaas cadeautjes.
Het was voor hun letterlijk een
heerlijk avondje, zij en ook wij hebben genoten!