Wie is er niet dol op toetjes?
Het is zo gemakkelijk om bij de supermarkt
toetjes en desserts te kopen.
Ze zijn er te kust en te keur,
je hebt het maar voor het uitkiezen.
Maar kijk ook eens naar het etiket!
Wat daar allemaal inzit.
Als je het zelf maakt weet je
zeker wat er in zit.
Zonder geur - kleur - smaakstoffen
of aroma's of onnodige
vulstoffen.
Maak zelf eens een simpele en heel lekkere
chocolade mousse!
|
chocolade mousse |
Voor 4 personen:
150 gram pure chocolade
4 eieren
2 eetlepels suiker
Smelt de chocolade in een schaal au bain marie
boven een pannetje met zacht kokend water.
Scheid de eieren en klop de
eiwitten met een snufje zout helemaal stijf.
Roer de suiker door de eidooiers
en klop ze een beetje op.
Doe beetje voor beetje de gesmolten chocolade
erbij en spatel dan de stijfgeklopte
eiwitten erdoor.
Doe de mousse in mooie glazen en
zet ze een uurtje in de koelkast.
Super makkelijk toch?
Deze is met melkchocolade.
Het zou eventueel ook nog met witte chocolade kunnen,
maar geef mij maar de pure chocola, die is
toch echt het lekkerst.
Deze heb ik gemaakt toen ik helemaal vergeten
was om ook maar iets in huis te halen.
Zo maak je het:
Leg een beschuit eventjes maar in wat melk
(het mag niet zacht worden)
en bak in een hete koekenpan met een
klein klontje boter het
beschuitje om en om.
Leg op een bord en verdeel
er een lepel aardbeienjam over.
Kook een kleine hoeveelheid
custard en giet dit over het
beschuitje met jam.
Ik had nog een beetje tutti frutti over
en dat heb ik er op gelegd, maar
het kan ook fruit zijn of
je laat het gewoon weg.
Dan een toefje slagroom, of
als je de custard met eidooier maakt,
dan een flinke lepel stijfgeklopte
eiwit met iets suiker
er bovenop.
Tot slot een mini trifle:
Leg in een glas of schaaltje stukjes cake
(ik heb afsnijdsels van taart gebruikt,
als die wat scheef is o.i.d.)
Kook bosvruchten of rood fruit met
geleisuiker en leg dat nog warm op de cake.
Laat het even intrekken.
Je kunt ook een beetje drank erover
sprenkelen, rum of drank wat past
bij het fruit.
Maak een custard en laat iets afkoelen.
Doe dit over het fruit en zet in de
koelkast.
Voor het serveren wat slagroom erover
of zoals hier een toefje.