AVG.

dinsdag 30 december 2014

Zwemdiploma.

Toen mijn oudste kleinzoon zijn zwemdiploma A
kreeg, heb ik deze taart gemaakt.

zwemdiploma taart
Nu heeft de andere kleinzoon zijn diploma A,
maar met deze dagen wilde mijn dochter geen
extra taart een beetje teveel van het goede.

Hij is supertrots, een echte waterrat, hij zwemt
meer onder dan boven water.


En natuurlijk gaat hij verder voor diploma B.


IEDEREEN EEN GEZOND EN GELUKKIG 2015 !!!!!!!

maandag 22 december 2014

Mince pies

Voor het weekend heb ik mince pies gemaakt.
Als ik mijn lief vraag, wat zal ik bakken?
Zegt hij steevast: moorkoppen, of zoals ze in Brabant
zeggen; Bossche bollen.
Maar ja, elke week chocoladesoezen eten, ook
al zijn ze altijd heerlijk,
is toch wel saai, want ik hou wel van variatie,
en mince pies zijn echte één-haps kerstgebakjes.

Enkele jaren geleden ben ik ze voor het eerst
gaan maken, naar een recept van
Nigella Lawson.

In het deeg zat heel weinig suiker
en ze gebruikte reuzel in plaats van boter,
wel een echt Engels recept.
Zo heb ik het recept aangepast naar onze smaak.

De vulling maak je eigenlijk een paar weken
van tevoren, dan kunnen de smaakjes goed
ontwikkelen of je zet de vulling
met een vuurvaste schaal een uurtje in de
oven op een lagere temperatuur.

De vulling, voor 3 potjes:
115 gram dadels
75 gram gedroogde pruimen
115 gram rozijnen
115 gram appels geschild en van klokhuis ontdaan
150 gram rietsuiker
150 gram bevroren geraspte boter
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel kaneel
1 citroen, rasp en sap
1 sinaasappel, rasp en sap
55 ml cognac

Snijd en hak alles in kleine stukjes en
roer het flink door elkaar in een kom.
Zet  de kom een nachtje in de koelkast
en roer dan weer goed door.
Vul 3 potjes, sluit goed af en zet ze weg
voor minstens 2 à 3 weken.

Deeg:

200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels suiker
sap van 1 sinaasappel
snufje zout

Maak hier een deeg van en leg 20 minuten
in de koelkast.
Verwarm de oven voorop 220ºC.
Bebloem je werkvlak.
Rol het deeg dun uit en steek er rondjes uit
van 6 cm doorsnee en leg die in de holte
van een bakplaat of eventueel een muffinblik.
Ik gebruik hiervoor een siliconenmat met
holtes van DeMarle, die hoef je ook niet
in te vetten, maar vet een muffinblik wel in.
Schep in elke holte een à twee theelepels vulling
(de mince meat)
Steek dan sterren uit het deeg en gebruik de resten 
opnieuw.


Klop een ei los met een eetlepel water
en bestrijk dit over de sterren.
Bak ze 12 - 15 minuten in het midden van de oven.




Strooi er voor het serveren wat poedersuiker over
door een theezeefje.

mince pies










Goede en fijne Kerstdagen !!!

zaterdag 20 december 2014

Voor Kerst

We hebben deze week een Kerstavond gehouden
met de vrouwenvereniging.
Een gezellig samenzijn, wat we elk jaar doen.
Er was een gemengd koor die kerstliedjes voor ons zongen,
met gitaar, piano en contrabas.
De dirigente zong ook nog solo, zij heeft een
prachtige stem.
Het laatste lied zongen we gezamelijk:

refrein
Go tell it to the mountains, over the hills and everywhere
Go tell it to the mountains, that.....
Jesus Christ is born.

Op de valreep had ik nog een paar oorbellen gemaakt
met een bijpassende ketting.
Eigenlijk heel eenvoudig in zwart en wit.

bloemketting

dinsdag 16 december 2014

Kerststukje

Nog één weekje voor Kerst.
Vorige week hebben we de kerstspullen
naar beneden gehaald,
maar op de tafel had ik nog niets,
ja er stond nog een bos bloemen en
ik vond het zonde om die meteen maar
weg te gooien.

De kinderen hebben op school een
kerststukje gemaakt.
Daar kwam Ellis, haar moeder had van tevoren
gebeld dat ze er aan kwam.
Zo trots als een pauw kwam ze haar eerste
stukje dat ze gemaakt had, naar ons toe brengen.
Is dat nou niet lief?


De oude bloemen weg en het stukje van Ellis op tafel gezet.
Zaterdag mag ze mee naar het Kerstfeest  in de kerk.
Ze kan al heel wat liedjes zingen,
maar dit vindt ze de mooiste:

Amen, amen, amen
dat we niet beschamen
Jezus Christus onze Heer
amen God, Uw Naam ter eer.

zaterdag 13 december 2014

Verjaardagstaart.

Voor de verjaardag van mijn dochter
heb ik een bavaroistaart gemaakt,
ze weet dat ik dat erg graag doe en heeft het
helemaal aan mij overgelaten, dus nu eens 
geen marsepeintaart.

aardbeien bavaroistaart

De vulling is een aardbeienbavarois met frambozen
en een in tweeën gesneden biscuitbodem.
De framboosjes op de slagroom boven zijn nog bevroren (!)
De rode bovenkant is een vruchtensap
met gelatine.
Hij was echt heerlijk.


Je kunt zulke taarten maken met de siliconen
 bakvormen van Guy DeMarle.
Vroeger werden er party's gehouden, net
zoals Tupperware, maar dan met
bakspullen, taartvormen groot en klein,
bakmatjes glad en met kleine vormpjes,
heel veel  keukengerei
en nog veel meer handige tools.
Later kwamen er zelfs pannen bij en ik zag nu
op de site ook een keukenmachine.

donderdag 4 december 2014

Perenkruimeltaart met walnoten.

Dit is ook een herfstige perentaart.
De cake met de peren is lekker zacht,
en de kruimellaag is knapperig en crunchy 
door het zanddeeg met de walnoten.

perenkruimeltaart met walnoten

Het recept:

cake:  125 gram zachte boter
100 gram suiker
3 eieren
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
4 rijpe peren
citroensap

kruimeldeeg: 100 gram zachte boter
125 gram bloem
75 gram suiker
½ theelepel kaneel
75 gram walnoten
Zet de oven op 180º C

Klop de boter en suiker licht en romig,
voeg een voor een de eieren toe
en blijf kloppen.
Meng de bloem met de bakpoeder en
roer door het cakedeeg.
Doe het deeg in een ingevette vorm van 23 cm Ø.
Schil de peren en snijd ze in dunne plakjes,
leg ze op het deeg in een bloemvorm,
enkele lagen dik, schil zo nodig nog een
peer erbij.
Zet de vorm in de oven ongeveer 10 minuten.

Maak intussen het kruimeldeeg:
Wrijf de bloem, suiker, kaneel en zachte boter
met je vingers tot kruimels.
Strooi dit na ruim 10 minuten over de peren
samen met de gehakte walnoten.
Zet de vorm terug in de oven en
bak nog 25 minuten verder, of tot
het kruimellaagje mooi bruin gekleurd is.
Steek met een sateprikker in het deeg
om te controleren of het gaar is.

Bestrooi lichtjes met poedersuiker
als de taart is afgekoeld.