Uit het boek van Penelope Casas
"De Spaanse Keuken"
heb ik de gazpacho gemaakt,
een soort koude tomatensoep voor zomerse dagen.
Eigenlijk is tomatensoep niet het goede woord,
het is veel meer en ook verfijnd en zeer smakelijk,
maar hoe je het ook noemt, het is het heerlijk !
Hier het recept.
Een stukje brood of een paar boterhammen zonder korst,
in blokjes gesneden
900 gram goed rijpe tomaten in blokjes
2 of 3 groene (of rode) paprika's in blokjes
1 komkommer geschild in blokjes
1 kleine ui, gehakt
paar teentjes knoflook
2,5 dl milde extra virgin olijfolie
wat zout en 1 th.lepel suiker
6 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels sherry azijn
5 dl koud water
Week het brood in water en knijp het uit, doe het met
de tomaten, paprika's, komkommer, ui en knoflook in de
keukenmachine met de olijfolie, zout suiker,
en beide soorten azijn en laat het draaien tot het
zo glad mogelijk is,
eventueel in twee stappen.
Giet het mengsel door een zeef en druk met de
achterkant van een lepel zoveel mogelijk vocht
uit de vaste delen.
Roer het water erdoor en proef,
voeg eventueel nog wat zout of azijn toe
tot de smaken helemaal aanwezig zijn.
Laat het door en door koud worden.
Serveer de soep gekoeld,
en als je dat wilt, met naar smaak
wat van de gehakte groenten die
in de soep zijn, apart erbij in kommetjes.
(Ik heb er nog een stukje spaanse peper bij gedaan
voor wat meer pit)
|
Gazpacho | |