AVG.

dinsdag 31 januari 2017

Stokvis

Een stuk stokvis lag nog in een van mijn 
keukenkastjes en ik heb dat stuk
in een pan met koud water 24 uur
laten weken.
Daarna met wat zout aan de kook gebracht en
bijna 1 uur zachtjes laten koken.
We eten het met rijst,
gekookte aardappelen en
botersaus.

stokvis met rijst en aardappelen
Er lag nog een pakje garnalen die op moest,
dat heb ik door de botersaus gedaan.
Er wordt altijd veel saus bij gedaan, want de
rijst slurpt veel vocht op.


Vroeger aten we dit in de winter elke zondag
en in de zomer kabeljauw met peentjes.

Omdat er geen groente bij is, heb ik voor
het toetje een sinaasappelsaus bij gemaakt.


Onlangs las ik een stukje van Nigel Slater bij
zijn (vertaalde) uitgave van Keukendagboek 2:

"Ik denk dat mensen steeds meer bezig zijn met koken en eten,
omdat we bezorgd zijn. De wereld is beangstigend en we
hebben iets nodig waardoor we ons veilig voelen.
Eten biedt houvast, troost, warmte." 

Als dat hun enige houvast is, vind ik dat heel
droevig.
De werkelijke en enige Houvast in het
leven is Christus!
Zonder Jezus gaat elke  'andere'  houvast
verloren en is maar tijdelijk.
Maar Zijn Houvast is voor eeuwig!

vrijdag 27 januari 2017

Witlof

Een paar weken geleden gaf mijn zus
me een emmer met witlofwortels.
Die moest ik afgedekt en donker en warm
wegzetten en af en toe wat water geven.
Het liefst bij de verwarmingsketel.
Die staat bij ons helemaal boven
en daar komen we ook niet zo vaak.
Maar deze week was ik toch benieuwd
hoe het met die wortels was.
Ze hadden één keer water gehad en
verder was ik het eigenlijk vergeten.
Wat een verrassing!
Kijk ze eens gegroeid zijn!!



Gelijk maar een stuk of wat eruit gesneden om
plaats te maken voor enkele die
in de verdrukking zaten.
Gelijk maar een simpele witlofsalade gemaakt.




De struikjes konden tot aan het eind toe worden fijngesneden,
want er zat helemaal geen bittere pin in,
wat ik eigenlijk helemaal niet erg vind,
we houden wel van een 'bittertje'.
Met een mandarijntje en een dressing
van (zelfgemaakte) mayonaise, 
scheutje yoghurt, kurkuma en wat kruiden.
Simpel maar lekker.


maandag 23 januari 2017

Ketting met blauwe steen.

Na weer een druk weekje ( de kasten van de keuken zijn
weer lekker uitgesopt)
nu maar eens rustig aan.
Het weekend was ik niet erg lekker,
maar nu gaat het wel weer.
Er kwam dus niets van bloggen en ook niet
van handwerkjes af maken. :-(
Deze ketting heb ik al een poos geleden gemaakt,
en ik draag het best vaak. 
Dit topje past er precies bij en
ook bij veel zomerkleding.





De turquoise steen sprak me direct aan, het combineert
goed met de bruine, blauwe en heel lichtblauwe kleuren.




Met deze lichtval komen de kleurtinten beter tot zijn recht.





vrijdag 13 januari 2017

Brownies en een toetje.

Pffff, weer een drukke week achter de rug.
De grote kast in de kamer helemaal
leeg gemaakt en opgeruimd.
Het glas servies was al voor de kerst
schoon gemaakt, dus dat was al heerlijk klaar.
De grote trapkast heb ik ook al helemaal
uitgepakt, gesopt en weer teruggezet.
Grappig dat je dan weer meer ruimte over hebt 👍👍
En in de keuken ben ik begonnen met
de kast waar mijn bakspulletjes in staan.
Heerlijk nu, zo opgeruimd het is.
Volgende week zijn de andere kasten aan de beurt 😁
Vandaag waren de kinderen er en heb ik
brownies gebakken.

recept:
190 gr boter
190 gr pure chocolade
3 eieren
1 thl vanille extract
150 gr bloem
snufje zout
100 gr witte chocolade stukjes
oven op 180ºC

Smelt de boter en pure chocolade in een kom
boven een pan met een laagje heet water
(au bain marie) en laat iets afkoelen.
Klop de eieren, suiker en vanille extract los.
Roer het chocolade mengsel erdoor.
Zeef de bloem en zout en spatel door het mengsel.
Roer tot slot de witte chocolade erdoor.
Doe in een vierkante vorm en zet
iets korter dan 25 minuten in de oven.


Houd in de gaten dat het nog iets zacht is in het midden,
dan blijft het binnenste lekker smeuïg.
Laat het afkoelen en snij het gebak in blokken.
Bestuif ze met poedersuiker.


De kinderen kwamen uit school en kregen elk een brownie
ook een vriendje, het was wel erg gewild want
ze waren in een mum al voor de helft op.

Voor het avondeten had ik een macaroni schotel
gemaakt 😋
met ham, kaas en erwtjes.


In het toetje heb ik enkele brownies verwerkt.

recept:
Leg 5 bananen 3 of 4 uur in de vriezer.
Zet glazen of coupes gereed.
Doe de bevroren bananen in stukken in de blender
samen met het bovenste dikke deel van
een blikje kokosroom en een
flinke theelepel vanille extract.
Blend de massa glad.
Snijd de brownies in kleinere blokjes,
breng 50 ml room bijna aan de kook en doe er dan
50 gr pure chocolade bij, even laten staan en
roeren tot de saus glad is.
Schep afwisselend een brownie blokje,
een framboosje en een schep bananenmengsel
in de glazen, doe dit een paar keer en laat
tot slot de chocolade saus erover druppelen.
Garneer met frambozen.



Ik had de bananen iets laten ontdooien, maar
zijn ze echt hard bevroren, dan heb je
bananenijs.
Alle coupes waren tot op de
bodem toe leeg!😊

donderdag 5 januari 2017

Druk begin.

Als het nieuwe jaar op zondag begint
gaat het toch anders dan gewoonlijk.
Mijn lief was snipverkouden dus ben ik alleen
naar de kerk gegaan.
Nadat hij wat tabletten ingenomen had en daarna
 nog een stoombad, toen ging het gelukkig al beter,
zijn we 's avonds naar moeder gegaan
om te wensen.
De ene zus ging net weg en de andere kwam en
toen zijn we in de hal gaan
zitten. Het orgel dat op ma haar kamer staat
werd in de grote hal gebracht en daarna
legden ze op elke tafel Psalmen en gezangen boekjes
neer, gewone en grote letter boeken.
Zo fijn om samen te zingen.
Op maandag kwam de familie bij ons wensen,
niet allemaal, want er moest al gewerkt worden.
Voor deze gelegenheid had ik zaterdag al
2 taarten gebakken en op maandagmorgen 
afgewerkt.
Natuurlijk de advocaattaart, (die vind iedereen erg lekker)
en een chocolade-hazelnootpasta taart.
Dat klinkt zwaar, maar het biscuit was luchtig
en de vulling was echt lekker.

Dinsdag hebben we de kerst versiering opgeruimd
en overal gestoft, gezeemd en gezogen.
Ellis werd 's avonds gebracht om bij ons te slapen,
want mama moest extra werken omdat een collega
zwangerschapsverlof heeft.
Ze heeft geslapen tot 9 uur!
Op woensdag doe ik vrijwilligers werk,
dus mijn lief en Ellis aten tussen de middag
met z'n tweetjes een paar boterhammen.
Toen ik terugkwam zijn we op pad gegaan
eerst naar de bibliotheek, ze mocht 3 boeken
uitzoeken en ze kreeg ook nog van ons
een paar pantoffels (natuurlijk van Frozen). 
Mama kwam haar 's avonds weer ophalen.
Vandaag bijna een normale dag, vanmiddag
zijn we naar moe gegaan en hebben haar
meegenomen om een rondje door Bru te lopen.
Het zonnetje scheen heerlijk, al was het wel koud.
Maar met een plaid over de benen had ze het
niet koud zei ze.

Een ietwat drukke, maar gewone week tot zover.
Geen bijzondere voornemens,
maar wel proberen om zoveel mogelijk
goed te zijn voor elkaar.