Je staat er niet bij stil, maar veel van ons
voedsel is gefermenteerd.
Zoals zuurkool en bier, dat zijn dan
verreweg wel de bekendste.
Maar ook yoghurt, kaas, wijn,
sojasaus en azijn.
Fermentatie is het omzetten van
een grondstof door micro-organisme,
dat betekend dat het veel langer houdbaar is
en ook verandert de geur, smaak,
uiterlijk en verteerbaarheid.
Toen ik de laatste kast in mijn keuken
aan het schoonmaken was,
vond ik de potjes met wortel
die ik had gefermenteerd in november
vorig jaar, een paar maanden geleden dus.
Op 17 november 2015 was er bij 'koffietijd'
iemand die het fermenteren uitlegde
en ik had net een tasje winterwortelen gekregen,
dus wilde ik het eens uitproberen.
Hoe ik het precies gedaan heb, kijk eens
hier, daar kun je nog veel meer over lezen en het nut ervan.
Toen ik de potjes gevuld had, hebben ze 3 dagen
op de gootsteen gestaan, de deksels er telkens
afgehaald, omdat het zo bruiste.
Maar dat schijnt zo te horen.
Toen in de kast gezet en vervolgens
helemaal vergeten!
Nu de potjes weer tevoorschijn gekomen zijn, heb ik
voorzichtig een blokje wortel geproefd.
Ik wist niets van de houdbaarheid,
misschien was het wel bedorven(!)
maar het was verrassend:☺
zoutig, zacht, pittig (door het gedroogde
pepertje dat er bij zat) en lekker !!!!
Het was zo lekker dat ik er al veel van
had gesnoept (ook al was het best zout)
en de rest bij de maaltijd gegeven.
Wokgroenten met zwarte bonensaus en rijst.
Het smaakte er prima bij ! ☻