AVG.

dinsdag 20 november 2012

Gevulde speculaasjes

Als het buiten zo mistig en kil is
wat is er dan fijner,
 dan om iets
 lekkers maken in de keuken?

Gevulde speculaasjes,
het zijn net mini-gevulde koeken
maar dan nog lekkerder,
met speculaassmaak.

Wat heb je nodig:

250 gr bloem
1 volle theelepel bakpoeder
160 gr boter
150 gr bruine basterd suiker
1 ei
2 eetlepels speculaaskruiden
2 eetlepels melk
snuf zout

Maak hiervan een soepel deeg
verpak het in plastic folie
en maak het een beetje plat,
leg het  deeg
minstens 1 uur in de koeling.

Voor de vulling:
250 gr amandelspijs
een half ei
 1 eetlepel suiker

Een siliconenmatje met holtes is hiervoor ideaal
maar je kunt ze ook plat op de bakplaat maken.



Rol de helft van het deeg uit en steek er rondjes uit
van 6 cm doorsnee.
Doe je het op een andere manier,
je kunt ze ook plat leggen en
dan eventueel ook groter maken.


Leg de rondjes in de holtes.

Verkruimel de spijs en roer het halve ei door met de suiker.
Leg in elk rondje
een volle theelepel spijs.


Rol nu de andere helft van het deeg uit
en steek er weer dezelfde rondjes uit.
Leg ze op de rondjes met spijs.
Druk ze even aan.

Leg hier bovenop een halve garneeramandel
en gebruik het andere halve ei
om te bestrijken met
een kwastje.


Bak ze in een voorverwarmde oven
20 minuten
op 175 ºC,



De geur die dan in je huis hangt.....
verrukkellijk !!!

gevulde speculaasjes

De koekjes zijn klein genoeg om telkens
van te snoepen,
mocht je soms lijnen
dan is één  precies groot genoeg.

Maar geloof me,
je kunt er niet van af blijven.


maandag 19 november 2012

Kindertaart

Een week geleden werd me gevraagd
of ik voor een tweeling
een taart wilde maken
voor hun derde verjaardag.
Nu vind ik taart maken altijd leuk
dus dat was geen probleem.
En wat wilden ze erop?
Ze zijn dit moment helemaal dol op Woezel en Pip,
eigenlijk willen ze de hele dag
maar naar de dvd kijken,
zei hun moeder.

woezel en pip taart

Ze riepen direct: Woezel en Piiiiiip,
toen ik de taart op de tafel zette
En wilden ze de zingende tulpen al opeten,
maar eerst moest de papa ook komen kijken.
Leuk hoor, dat kinderen
dan zo blij zijn,
daar doe je het toch voor !

zaterdag 17 november 2012

Gehaakt gordijn 3

Half september begonnen
om een gordijn te haken
voor het raam
van mijn keukendeur.
Het gordijn is helemaal gehaakt in
dubbele stokjes.
Dat was een hele klus,
vooral omdat
het patroon
niet toereikend was voor
de lengte van het raam.
 Die bijna 1.30 hoog is.

Toen het eindelijk klaar was
bleek dat bij het spannen
het gordijn
veel te smal was :-( !

Dus weer de haaknaald gepakt
en de zijkanten bijgehaakt.
De eerste keer was het patroon niet naar mijn zin.
Het moest nog iets breder.
Hè, weer niet goed!
Het was te ruim, nu ging het rimpelen !!!

Nog maar eens uitgehaald,
en de boel wat strakker gemaakt.
Maar nu paste het goed.



gehaakt deurgordijn



Ik ben erg blij dat het gordijn klaar is
en dat er nu weer tijd is om verder
te gaan met de
granny's met de roosjes.


dinsdag 13 november 2012

Gebakken peren

Als je in de winkel peren koopt zijn ze hard.
Laat ze maar gerust een week liggen
voordat ze te eten zijn.
Zijn ze eenmaal rijp, dan moet je ze
allemaal gelijk opeten,
anders worden ze voos en melig
na een paar dagen,
met een bruin klokhuis
op de koop toe!

Eigenlijk houden de meeste mensen
meer van appels dan van peren.
Appels komen er dan ook beter vanaf
 in spreuken en gezegdes.

Peren hebben altijd iets negatiefs.
Zoals iemand een muilpeer verkopen,
of met de gebakken peren zitten,
en deze meer van deze tijd:
k* met peren.

Maar die gebakken peren zijn eigenlijk heel lekker!


Schil 1 peer per persoon
snijd ze door de helft
en boor het klokhuis uit
met een meloenboor.
Smelt boter in een koekenpan.
Leg de peren in de pan
en strooi er suiker over
en citroensap.
Laat ze zachtjes bakken
 draai ze om 
en bak de andere kant ook
lekker goudbruin.
Serveer ze met een bolletje ijs !


gebakken peren


Hij is een toffe peer !

Dit klinkt al heel wat beter.

Wie weet nog er nog meer
 goede perenspreuken ?

maandag 12 november 2012

Wafels voor een feestje

In de zomervakantie was mijn kleinzoon
jarig geweest.
Hij zou een feestje geven
maar telkens kwam er iets tussen.
Zaterdag was het dan eindelijk zover.
Met 6 jongens gingen
ze naar het zwembad.
Wat een pret,
en een loeihonger erna natuurlijk.

Hij had gevraagd of ik wafels wilde bakken
zijn moeder zou dan pannenkoeken maken.

Voor 12 luxe wafels:
Met veel boter en room
(en veel calorieën, maar lékker!!).

165 gr gesmolten boter
190 gr suiker
3 eieren, gesplitst
190 gr bloem
2 volle theelepels bakpoeder
1 dl room

Doe de suiker en meel/bakpoeder in een kom.
Roer de eidooiers door de gesmolten boter en
giet dit bij de suiker en meel,
voeg de room toe
en meng goed tot
een glad mengsel.


Klop de eiwitten
met een snuf zout goed stijf
en spatel dit door het deeg.
Omdat het deeg best wel stug is,
hoef je echt niet zo voorzichtig te spatelen
zoals het in de boeken staat.
Dus roer maar ferm het eiwit
in twee gedeelten door het deeg.


Heb even geduld,
want dit beslag moet zeker een uur rusten!

Bak dan de wafels volgens de gebruiksaanwijzing
van je wafelapparaat.


wafels
                                         De wafels vielen zo in de smaak bij de jongens,
ze verdwenen als sneeuw voor de zon.

Een van de jongens zei dat dit superlekkere wafels zijn.
Ze mochten zelf  van alles er op doen,
er was slagroom, poedersuiker
en basterd suiker,
jam en kersen.
Maar de meesten hadden gewoon poedersuiker
dat vonden ze het lekkerste.
Daarna gingen ze vrolijk verder met de pannenkoeken.
Daar was ook een stapel van.

Het is toch geweldig te zien dat ze er met smaak van aten!

woensdag 7 november 2012

Slow cooking

In deze tijd is het druk en haasten
om van alles en nog wat.
Als je terugkijkt schrik je
dat de tijd zo angstaanjagend voorbijvliegt.

Daarom een slow cooking recept.

**

Snijd 750 gr riblappen in grote blokken.
Braad ze in hete boter, in gedeelten.
Haal het vlees uit de pan.
Snijd 3 uien in halve ringen en bak ze in het vet.
Drie teentjes gesnipperde knoflook erbij.
Laat rustig even bakken en doe er wat zout bij.
1 kaneelstokje en 4 kardemompeulen
en 1 flesje donker bier.
Laat even aan de kook komen
en doe het vlees erbij.
Zout en peper naar smaak.
Als het kookt het vuur uit en zet de pan in de oven
die voorverwarmd is, op 130º C
Laat het rustig garen in 2½ of 3 uren.


Haal het kaneelstokje en de kardemompeulen eruit.

**

Erg lekker erbij: Macaronischotel

Kook macaroni beetgaar en giet af.


Laat 30 gr boter smelten en doe er 40 gr bloem bij.
Dan 2 eetlepels Thaise rode curry erdoor roeren
even mee laten bakken en
dan half melk en half room erbij
tot een gladde saus.
Rasp 75 gr belegen kaas en roer dat door de saus.



Meng de macaroni door de saus
en schep ze in een ingevette ovenschaal.

Als het vlees klaar is, kun je de oven op 200 ºC zetten
en op de macaronischotel in het midden
van de oven een korstje laten komen
in ongeveer 25 à 30 minuten.

Het vlees intussen wel op een laag pitje zetten,
om het warm te houden.

**

Hierbij past een salade van wortel/knolselderij.

Rasp een winterwortel en van dezelfde grootte
knolselderij grof.
Meng in een kom 2 eetlepels crème fraîche
en een flinke scheut yoghurt.
Voeg er peterselie en bieslook aan toe,
met fijn gehakte knoflook en geraspte gember,
zout en peper.
Dit goed door elkaar mixen
en door de salade roeren.
Afmaken met geroosterde geschaafde amandelen.

**

Helaas geen foto meer, de batterijen waren leeg.  :-(

donderdag 1 november 2012

Bitterkoekjes toetje

Soms heb je dingen in de kast staan
waar je eigenlijk niets mee doet,
of nog niets mee hebt gedaan.

Twee ringen had ik eens gekocht,
 je zou er wel 6 moeten hebben
maar ik wilde ze eerst eens uitproberen
voordat ik er nog 4 bij zou kopen.
Twee dus, spiksplinternieuw,
nog in de verpakking.
Die eraf gehaald en de ringen
in een sopje afgewassen.

Eerst maar met boter ingesmeerd.
Op een platte ondergrond gezet en
met bakpapier bekleed.
Daar de ringen op.

Deze week een bitterkoekjescake gebakken.


Plakken cake gesneden en in de
ringen gelegd.
Beetje Amaretto di Saronno erover gesprenkeld.



Ongeveer 2 dl melk opgezet en laten binden met
1 eetl. bloem en 1 eidooier,
heel goed geroerd
en 3 blaadjes geweekte gelatine
erin opgelost.
Een klein scheutje amandelaroma erdoor
en af laten koelen tot het lobbig wordt.


Het eiwit heel stijf kloppen met een snufje zout.



En door de vla spatelen.




Als het goed gemengd is
in de ringen gieten, op de
bitterkoekjescake.


Nu in de koeling zetten
en heel veel geduld hebben,
want hoe zou dit smaken?
Het is eigenlijk een probeersel, echt niet
van een bestaand recept.
Maar ik heb al zoveel puddingen gemaakt
dat ik dacht dat het met de verhoudingen
wel goed zat. Toch maar afwachten.


bitterkoekjes toetje



Gelukkig had ik de ringen beboterd, want
nadat ik met een mes langs de kant ging
gleden ze heel makkelijk op het bord.
Wat opgeklopte slagroom
erbovenop met
een paar kleine bitterkoekjes,
de amarettini.
En lekker dat het was !!!!!
(door de Amaretto di Saronno natuurlijk)