AVG.

maandag 22 december 2014

Mince pies

Voor het weekend heb ik mince pies gemaakt.
Als ik mijn lief vraag, wat zal ik bakken?
Zegt hij steevast: moorkoppen, of zoals ze in Brabant
zeggen; Bossche bollen.
Maar ja, elke week chocoladesoezen eten, ook
al zijn ze altijd heerlijk,
is toch wel saai, want ik hou wel van variatie,
en mince pies zijn echte één-haps kerstgebakjes.

Enkele jaren geleden ben ik ze voor het eerst
gaan maken, naar een recept van
Nigella Lawson.

In het deeg zat heel weinig suiker
en ze gebruikte reuzel in plaats van boter,
wel een echt Engels recept.
Zo heb ik het recept aangepast naar onze smaak.

De vulling maak je eigenlijk een paar weken
van tevoren, dan kunnen de smaakjes goed
ontwikkelen of je zet de vulling
met een vuurvaste schaal een uurtje in de
oven op een lagere temperatuur.

De vulling, voor 3 potjes:
115 gram dadels
75 gram gedroogde pruimen
115 gram rozijnen
115 gram appels geschild en van klokhuis ontdaan
150 gram rietsuiker
150 gram bevroren geraspte boter
½ theelepel nootmuskaat
½ theelepel kaneel
1 citroen, rasp en sap
1 sinaasappel, rasp en sap
55 ml cognac

Snijd en hak alles in kleine stukjes en
roer het flink door elkaar in een kom.
Zet  de kom een nachtje in de koelkast
en roer dan weer goed door.
Vul 3 potjes, sluit goed af en zet ze weg
voor minstens 2 à 3 weken.

Deeg:

200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels suiker
sap van 1 sinaasappel
snufje zout

Maak hier een deeg van en leg 20 minuten
in de koelkast.
Verwarm de oven voorop 220ºC.
Bebloem je werkvlak.
Rol het deeg dun uit en steek er rondjes uit
van 6 cm doorsnee en leg die in de holte
van een bakplaat of eventueel een muffinblik.
Ik gebruik hiervoor een siliconenmat met
holtes van DeMarle, die hoef je ook niet
in te vetten, maar vet een muffinblik wel in.
Schep in elke holte een à twee theelepels vulling
(de mince meat)
Steek dan sterren uit het deeg en gebruik de resten 
opnieuw.


Klop een ei los met een eetlepel water
en bestrijk dit over de sterren.
Bak ze 12 - 15 minuten in het midden van de oven.




Strooi er voor het serveren wat poedersuiker over
door een theezeefje.

mince pies










Goede en fijne Kerstdagen !!!

5 opmerkingen:

  1. Wat een kerstsfeertje op de onderste foto. Ze zien er sowieso heerlijk uit!
    Fijne dagen!
    Groetjes, Jannie
    p.s ik maakte pas je appeltaart met havermout, hij was heerlijk.... :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ich wünsche Dir und Deinen Lieben zauberhafte Weihnachten und ein neues Jahr voller Gesundheit und Glück.
    GLG
    Jeannette

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knap gemaakt, wat ziet dat er gezellig uit! Een fijne jaarwisseling en een gezegend nieuwjaar gewenst!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen