vrijdag 31 oktober 2014

Gehaakte oorbelletjes.

Op het web had ik al meer dan eens
gehaakte oorbellen gezien.
Dat wilde ik ook eens proberen.
Dus heb ik er ook maar gehaakt.
In de ronde bloem vorm heb ik er een
strass steentje in het midden op  genaaid.
In de langwerpige heb ik er drie
kleine strass steentjes per oorbel op genaaid.

gehaakte oorbellen



woensdag 29 oktober 2014

Chocolate chips cookies.

Herfst is echt een seizoen om lekker thuis
koekjes te bakken.
Het geurt heerlijk in de keuken
en een beetje warm zijn ze op 
z'n lekkerst.

chocolate chips cookies
Dit is het recept:

250 gram bloem
1 thl bakpoeder
snufje zout
110 gram zachte boter
170 gram suiker
1 groot ei
beetje vanille extract
200 gram pure chocolade (grofgehakt)

Warm de oven alvast voor op 190ºC

Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom.
Klop met de mixer de boter en suiker, voeg
dan het ei en van. extract toe.
Klop tot het een glad mengsel is.
Zet je mixer dan op de lage stand
en klop het bloemmengsel erdoor
tot het een kruimelig deeg is.
Kneed verder met de hand tot een soepel deeg
en kneed de gehakte chocolade erdoor.
Verdeel het deeg in gelijke stukken en
draai er balletjes van.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
en druk de balletjes wat platter.
Bak de koekjes 13-15 minuten in het midden van de oven
en laat ze afkoelen op een
taartrooster.

dinsdag 21 oktober 2014

Feestelijke taart.

Mijn nichtje en tevens ook mijn vriendin
was vorige week 40 jaar getrouwd.
Ze komen vannacht thuis van een
weekje vakantie met het hele gezin.
Onze andere vriendin die op het huis past,
zou het huis versieren met
ballonnen en een spandoek e.d.

Als verrassing staat er ook in haar koelkast
deze taart
die ik voor hen maakte.

marsepein taart 40 jaar getrouwd



De taart is gevuld met een perenbavarois
dat vond ik prima passen bij deze tijd van het jaar.
Zó maakte ik de bavarois:
*
3 peren geschild, klokhuis eruit,
pureren met 2 eetlepels basterdsuiker
en een eetlepel citroensap
 en dan nog door een zeef
voor een fijner resultaat.
5 gelatineblaadjes laten weken
een deel perenpuree in een pannetje
verwarmen tot bijna kookpunt,
van het vuur af de gelatine goed uitknijpen
en oplossen in 
de puree, afkoelen tot het lobbig wordt
(in de koelkast), spatel dan nog
150 ml opgeklopte slagroom door
de puree.

Ik hoop dat ze de taart lekker vinden.
Ben benieuwd.

vrijdag 17 oktober 2014

Gehaakte sjaal.

Deze sjaal haakte ik in de avonduurtjes.
De kleur is beige bruin.
En het materiaal is acryl met polyamide.
Heel zacht, maar net niet pluizig,
dus het haakte wel gemakkelijk.

Ik had deze wol nog liggen, ooit eens gekocht om een trui van
te breien, maar voor een trui vond ik
naderhand de kleur niet zo mooi, wel de wol zelf,
vooral het zachte sprak me wel aan.
Het patroon zag ik in een dik haakboek wat ik van mijn dochter
heb gekregen.
De beschrijving staat onder de foto's.

gehaakte sjaal
gehaakte sjaal
Het patroon is als volgt:


Je begint met lossen zo breed je het wilt hebben maal 8 plus 1.

1e toer:
1 vaste in de 2e van de naald, 1 losse, 1 losse overslaan dan * 4 vaste
4 losse, 4 losse overslaan *, herhalen, tot de laatste 4 vaste, 1 losse
1 losse overslaan, 1 vaste.
2e toer:
3 losse, 1 stokje in de losse, * 3 losse, 2 vaste boven de middelste vasten,
3 losse, 4 stokjes boven de losse,* herhalen en eindigen met 2 stokjes.
3e toer:
1 losse, 2 vaste boven de stokjes, * 4 losse, 4 vaste boven de stokjes * 
herhalen en eindig met 2 vaste.
4e toer:
1 losse, 1 vaste boven de 1e vaste, * 3 losse, 4 stokjes boven de losse,
3 losse, 2 vaste boven de middelste vasten * herhalen en
 eindigen met 2 vasten.
5e toer:
5 losse, *  4 vaste boven de stokjes, 4 losse * herhalen 
en eindig met 1 losse en 1 stokje

De toeren 2 tot met 5 telkens herhalen, opletten dat
het patroon verspringt.


maandag 13 oktober 2014

Appel kruimeltaart met havermout en amandel.

Het is herfst en er zijn weer volop appels en peren.
Deze appeltaart is echt heel lekker
en niet moeilijk te maken.
Een lekkernij voor bij de koffie of thee
en weer net iets anders dan
de gewone Hollandse appeltaart.
Havermout  is erg gezond en geeft je een verzadigd gevoel,
eigenlijk proef je het niet en de taart
is gewoon heel erg lekker, zowel lauw als koud.
appelkruimeltaart met amandel
 Je hebt nodig:

100 gram havermout
225 gram bloem
1 flinke theelepel bakpoeder
200 gram suiker
200 gram boter
900 gram appels (ik had elstar)
kaneel
1 eetlepel suiker
2 eetlepels amandelschaafsel
1 flinke eetlepel custard poeder
1 flinke eetlepel paneermeel

Zet de oven alvast op 175º C

Meng de havermout, meel, bakpoeder en suiker door elkaar.
Smelt de boter en roer het tot een deeg.
Schil de appels en rasp ze, meng er kaneel over
en de suiker en custard poeder dooreen.

Vet een springvorm in van ø 26 cm en
bekleed dit met tweederde
van het deeg.
Strooi op de bodem de paneermeel en
verdeel de appels erover.
Verkruimel de rest van het deeg over de appels
en strooi tot slot de geschaafde amandelen erover.

Bak de taart 60 minuten
in het midden van de oven.
Kijk iets eerder of de bovenkant
niet te bruin wordt.
Bij mij heeft de taart nog 10  minuten langer in de
over gestaan, dat is voor iedere oven weer anders.
Een hetelucht oven moet een lagere temperatuur hebben,
maar dat staat vast in uw boekje.



Eet smakelijk !!

vrijdag 3 oktober 2014

Rare peen.

Als je zoals ons veel groente eet die
uit een moestuin komt, dan heb je weleens
kromme komkommers, courgettes of raar uitgegroeide groenten.
Toen de kinderen bij ons waren en ik had
peentjes meegekregen, toen zij deze zagen 
zaten ze te giechelen en
moesten ze er vreselijk om lachen.
Oma, die heeft twee pootjes en een fluit (!) zeiden ze.
En ik kon nog net er een foto van maken,
voordat ze in de pan verdwenen.
Tussen de middag kwamen ze uit school en ik had
als verrassing pannekoekjes gebakken met pompoen.
Ze waren zo verdwenen, dus geen tijd gehad voor een foto ;-) !
Vorige week had ik enkele kleine pompoentjes gekocht.
Vanmorgen heb ik de kleinste in blokjes gesneden en gekookt.
Daar puree van gemaakt.
Na het afkoelen een paar eieren in een kom,
daar de pompoenpuree bij en
voor de helft volkorenmeel en
voor de helft tarwebloem, met kaneel erdoor geroerd,
het was dik dus nog een paar flinke scheuten 
melk bij gedaan, goed roeren en even laten staan.
Toen pannekoekjes gebakken in een kleine maat
koekenpan, want deze zijn wat slapper dan de
gewone pannekoeken.
Een goed idee, de kleinere zien er leuker uit en
voor de kinderen is deze maat beter,
want dan kunnen ze er meer op.
Lekker met kaneelsuiker erover.
Ze hebben heerlijk ervan gesmuld en dat zien we graag.