dinsdag 29 maart 2016

Verjaardag

Onze zoon was jarig en wie
zorgt voor het gebak?
Natuurlijk, goed geraden.

Bierdop taart van marsepein
Het lijkt nu of hij een grote bierliefhebber is,
maar dat valt wel mee hoor.
Voor een vrouwentaart zijn nu eenmaal 
meer mogelijkheden, want met
een bloemetje zit je altijd goed.

Nu eens geen vruchten vulling, maar
een chocolade mousse en
banketbakkersroom.


Wat was dat lekker!!!!!

Hij heeft moeder met de auto opgehaald,
want ze wilde er ook graag bij zijn.
Normaal gaat ze rond half 10 aanstalten maken
om naar bed te gaan.
Maar ze vond het zo gezellig dat ze nog
niet weg wilde gaan. Ik zou ze naar huis brengen
en het is toch zeker 20 minuten rijden.
Om 10 uur wilde moeder naar huis.
Toen we daar aan kwamen (bejaardenhuis)
was de toegangsdeur op SLOT en binnen brandde
er alleen wat gedempt licht.
WAT NU ???
We stonden buiten en moeder had gelukkig
een dikke wollen omslagdoek om haar heen geslagen
want het was buiten nog best koud.
Er was nergens een knopje van een bel of zo,
de deuren rond de ingang (in de zomer staan die open)
waren ook allemaal op slot.
Er was ook echt niemand te zien.
Gelukkig had ik mijn telefoontje bij me.
Ik had 's middags gebeld naar moeder wanneer ze zou
worden opgehaald, maar ze zit veel in de
gemeenschapsruimte waar altijd mensen zijn en moeder
houdt wel van gezelschap. Dus had ik de receptie gebeld,
dat nummer heb ik dus ook nu gebeld, maar ik kreeg een bandje te horen.
Gelukkig kwam een zuster die de telefoon had gehoord,
kijken en zag ons staan en deed de deur open.
Wat een opluchting !
Moeder ging gauw naar bed, want het was inmiddels
al twintig voor elf toen ze op haar kamer kwam.
Dat was een latertje voor haar !!
Ik heb haar geholpen met uitkleden en ben
daarna weer terug gegaan.

maandag 28 maart 2016

Pasen

Pasen, we gedenken dat onze Heer is opgestaan!

Uit het donker naar het licht!

Het licht dat leven geeft!






zaterdag 26 maart 2016

Verjaardag Moeder

We zijn heel dankbaar dat we de verjaardag van 
moeder
mochten vieren.
Het was voor haar een drukke dag.
Eerst ging ze naar de kapper
die wekelijks haar haar opsteekt.
En toen kwam de visite.
Die kregen natuurlijk taart.
Ik had twee taarten gemaakt.
marsepeintaart

 Wat een leeftijd hè, 95 jaar!
Ze mist vader heel erg.
Ze kreeg een mooie foto van hem, 
zodat ze telkens naar hem kan kijken.
Ze zei dat ze het samen altijd zo goed met
elkaar konden vinden. Dat is waar, toen we nog
kinderen waren vonden we het fijn
dat onze ouders zo verliefd waren.
En dat zijn ze altijd zo geweest.

 's Middags kwamen haar zussen en
nichtjes met hun mannen en kennissen.
Het was heel gezellig, maar voor haar
ook druk, want ze had een kou gevat
en was niet zo fit.

En 's avonds kwamen de kinderen, kleinkinderen
en achterkleinkinderen.
We hebben het niet zo laat gemaakt,
want moeder wilde toch wel op tijd
weer naar bed.
Ze heeft het erg fijn gevonden
dat we er waren.






zaterdag 19 maart 2016

Workshop cupcakes versieren

Deze week heb ik voor de vrouwenclub
een workshop cupcakes versieren gehouden.
Met als thema: Pasen of Lente.

Ik had zo'n 88 cupcakes gebakken,
marsepein in porties voor elk en
botercrème gemaakt in wit, zachtgeel
en groen.





 De dames zijn enthousiast begonnen.
Ik had enkele voorbeelden gemaakt.

paas cupcakes


Grappig om te zien hoe verschillend ze zijn geworden,
want ieder heeft een eigen idee
van versieren.




Wat zijn ze mooi geworden!





donderdag 17 maart 2016

Gouden schoentje.

Al vanaf begin december kan ons Ellisje van vijf
 haar veters strikken.
De kinderen die dat kunnen krijgen  op school een diploma.
Eind februari heb ik als oma tegen de juffrouw
gezegd dat ze haar veters al zeker drie maanden
kan strikken.
Zo, als de eerste van haar klas kreeg ze dus
haar strikdiploma.
gouden schoentje



En ze mocht een oude of te kleine schoen meenemen 
naar school,
de juffrouw heeft het schoentje
toen goud gespoten.
Daar was ze toch wel "verguld" mee.


maandag 14 maart 2016

Rabarber

Bij de groenteboer de eerste rabarber gekocht.
Wel uit de kas natuurlijk.
Ze lagen naar me te lonken met hun mooie
baby-roze kleurtjes,
nu, dat kun je dan toch niet weerstaan?

De rabarber met suiker en bloedsinaasappel sap
in een ovenschaal gedaan

en in de oven gezet, ruim 50 minuten,
tot de rabarber zacht is.

Hiervan heb ik twee toetjes gemaakt.
Voor de recepten,

Eerst de rabarber pulp verwerkt en er
een fool van gemaakt met slagroom.



En toen meteen voor de volgende dag met
witte wijn en gelatine het volgende
toetje gemaakt.



Je blijft de zachte roze kleur zien,
de rabarber van later heeft nu eenmaal
niet dat mooie baby roze.
Het was verrukkellijk!!! ♥

zaterdag 12 maart 2016

2 taarten

Als er me gevraagd wordt om een of meer taarten
te bakken, zal ik niet gauw nee zeggen.
Omdat dat echt mijn grote hobby is,
je kunt wel zeggen: met liefde gemaakt.

De man van mijn lieve vriendin was gisteren jarig,
voor hem heb ik twee taarten gemaakt.
De ene een slagroomtaart,
versierd met chocolade paaseitjes.
 
slagroomtaart met paaseitjes
 De tweede kwam uit het boek
Heel Holland bakt!
Een rabarber- meringue taart.

rabarber-meringue taart
Een blind gebakken korstdeeg met een
rabarbervulling en een topping
van eiwitschuim.
Het ziet er spectaculair uit, nietwaar?

dinsdag 8 maart 2016

Appelroomtaart

Taarten met appel zijn en blijven toch altijd
favoriet bij veel mensen.
Zo ook bij ons.
Met een zekere regelmaat komen ze hier
bij ons op tafel.
Veel van die taarten heb ik hier al
wel laten zien, klik maar eens op appelgebak
onder de rubriek labels  hier rechts.
Tijd voor een nieuw recept.

appelroomtaart
Voor de bodem heb je nodig:
250 gram bloem
halve theelepel bakpoeder
50 gram suiker
125 gram boter 
snufje zout

Kneed hier een deeg van en leg dat
een half uurtje in de koeling.

Schil 800 gram appels (Elstar) snijd ze in stukjes
en meng er meteen het sap
van een citroen door.
Maal 100 gram amandelen.

Bekleed een ingevette vorm van 24 cm ø met het deeg
en strooi er de gemalen noten over.
Daarop de appelstukjes en strijk er
 50 gram gesmolten boter over met een kwastje.
Bestrooi met 30 gram suiker vermengd met 
een theelepel kaneel en zet in een
voorverwarmde oven 180ºC,
15 minuten. 

Voor de bovenlaag:
Klop 2 eieren, 1 eidooier,
75 gram suiker en
1 zakje vanille suiker
licht en luchtig,
smelt 30 gram boter en roer er van het
vuur af anderhalve theelepel maizena door
en 300 ml room.
Doe dit beetje bij beetje bij het lichtgeklopte
eimengsel en giet deze crème over de appels.
en zet de vorm weer in de oven nu 20 minuten.
Bestrooi na afkoelen met poedersuiker.

                                            Deze appeltaart is heerlijk romig en ook erg
lekker met het zuurtje van de citroen.



vrijdag 4 maart 2016

Winterpakje

Buiten is het koud, nat en guur.
Het zijn de Maartse buien
die beduien
dat de zomer aan komt kruien.
 
Voor Elsa heb ik een warm pakje gebreid,
dat komt nu heel goed van pas
met die kou.
 

 


 
Toen broek en truitje klaar waren heb ik er nog
een warme muts bij gebreid met een pompom.
 
 
En daar horen ook lekkere warme sokjes bij!
 
 
 
Zo kan ze er wel weer tegen in de kou !

dinsdag 1 maart 2016

Sinaasappel-linzencake.

Peulvruchten, bonen en linzen
moeten we eigenlijk wat vaker eten.
Minder rood vlees en meer bonen!
Ik heb de bonen altijd al lekker gevonden, vroeger
maakte ik al bruine bonensoep
en poeleau, (een gekruide Pakistaanse rijst )
waarvoor je eerst hele groene erwten een
nacht moest laten weken.
In de krant had ik gelezen over Joke Boon,
die een boek had geschreven Bonen!
Na enige twijfel (ik heb al zoveel kookboeken)
toch het boek aangeschaft.





Heerlijke recepten van schotels, soepen en salades.
Zelfs in gebak kunnen bonen en linzen worden
gebruikt !
Nu maak ik al tijden lang soep van b.v.
zoete aardappelen en rode linzen en
pompoensoep met rode linzen en currypasta,
maar gebak met bonen of linzen.....
daar had ik me nog niet eerder aan gewaagd.

Een sinaasappelcake met rode linzen leek me
wel  wat om te proberen.


De rode linzen worden gekookt in sinaasappelsap
en dat vertraagt het garen,
dat was goed te merken, want ik heb telkens een
klein scheutje water er bij gedaan,
omdat de linzen bijna droog kookten voordat ze
werkelijk gaar waren.
Maar het pakte uiteindelijk toch goed uit.
De smaak was goed, dus dat ga
ik zeker herhalen.



Lekker met wat lobbig geklopte room erbij!

Er staan nog meer recepten van gebak in en muffins,
gemaakt van de grauwe erwt.
Ik vind het jammer dat die zo moeilijk te verkrijgen is
en dat er niet bij staat waardoor je die kan vervangen.