vrijdag 27 februari 2015

Meer kleedjes.

Hier zijn nog meer kleedjes die mijn moeder
heeft gehaakt.
Ik heb ze eerst gewassen en gestreken,
ze zijn inmiddels al terug bij mijn moeder
en liggen op de tafel, salontafel en over
de bovenkant van de bank.
Dat werd vroeger ook vaak gedaan omdat het
niet vuil zou worden.
Nu worden haren vaak gewassen, maar dat was vroeger niet zo
en omdat ze de kleedjes gewend zijn,
heb ik ze terug gelegd.
Het staat ook zo veel gezelliger.
 
Kijk eens hoe fijntjes deze is !
 

 En deze is ook met fijn vissersgaren gehaakt
 en is ook nog erg mooi.

gehaakt kleedje



Tenslotte een sjaal die moeder vier maal heeft
gehaakt, drie voor haar dochters en
een voor haarzelf.


Ik heb de sjaal al heel lang en draag
het met veel plezier, hij is mooi wit en is
ook na veel wassen mooi wit gebleven.


woensdag 25 februari 2015

Nieuwe sjaal.

Benjamin was toe aan een nieuwe sjaal.
De oude was eigenlijk niet zo warm meer.
Zodoende in de kast gedoken
waar ik wol bewaar.
Ik had nog een paar bollen Phildar Dolcina,
met 15% wol in bruin beige en
een halve bol zwart.
Ook had ik nog van Scheepjes,
Invicta Mont Blanc, met 75% superwash wol.
Dat is leuk haken, want je weet niet
van tevoren hoe het eruit gaat zien,
met al die kleurtjes.
 

 
gehaakte sjaal
De draadjes waren nog maar nauwelijks weggewerkt
of hij liep er al blij mee weg.
Gelukkig "prikte" de sjaal niet,
er zit niet zoveel wol in.
 
Dit is het patroon:
 
Aantal lossen deelbaar door 3 + 2.
 
1e toer: 1 vaste in de 2e losse  vanaf de haaknaald, 2 losse overslaan ,
*2 losse, in de volgende losse 1 vaste* dit herhalen.
2e toer: 3 losse (= 1e stokje) boven de laatste vaste,
*2 stokjes in ruimte van de lossen, 1 stokje boven vaste (steek de haaknaald
vóór de vaste naar achter en langs de vaste weer naar voren)* dit herhalen.
3e toer: 1 losse om naar de volgende toer te gaan, in 1e stokje 1 vaste,
2 stokjes overslaan, *2 losse, in volgende stokje 1 vaste* dit herhalen.

Verder de 2e en 3e toer telkens herhalen.

zaterdag 21 februari 2015

Mooie kleedjes.

Deze week zijn mijn ouders onverwachts verhuisd
naar het bejaardenhuis in hun woonplaats.
Wat een overgang voor hen !
Ze hebben een mooie 2-persoons kamer, erg ruim.
Maar wat ook erg belangrijk is: 
ze zijn onder de mensen en ze worden
goed geholpen met van alles.
Ze zijn allebei in de negentig en konden
hun huis echt niet meer bijhouden.
Er kwam wel dagelijks een zuster, maar
ze hadden b.v. maar 3 uurtjes huishoudelijke hulp,
en wij, hun dochters, wonen geen van drieën in hun woonplaats.
Wel komen we elke week bij hun om wat te doen,
boodschappen en wat we konden doen, zoals was meenemen e.d.
*
Zodoende hadden wij het deze week erg druk met het
verhuizen en uitruimen van hun huis.
 Dan kom je van alles en nog wat tegen.
Ook deze mooie kleedjes die moeder
gemaakt heeft, want ze was altijd wel aan het
handwerken en breien.

gehaakt kleedje van vissers katoen
 Dit kleedje is al oud, van heel fijn vissers katoen gehaakt met
een haaknaald, je wilt niet weten hoe fijn.


gehaakt kleedje

 Ook dit is heel fijntjes gehaakt, iets grover dan de vorige.

gehaakte pannen onderzetter

En deze dan, een pannen onderzetter van katoen,
het zijn twee witte kleedjes, die aan elkaar zijn gehaakt
met roze katoen.

Er zijn er nog meer, die zijn in de was.
Moeder heeft ook spreien gebreid en gehaakt,
zoals hier is te zien.



vrijdag 13 februari 2015

Valentijn hartjes

Deze hartjes zijn zo leuk om te haken!

gehaakte hartjes



Het patroon is afkomstig van Valerie,
kijk ook maar eens hier
voor meer hartjes.

dinsdag 10 februari 2015

Dat doen we lekker zelf! Zoete chilisaus.

Sommige dingen die je in de winkel koopt zijn nog niet zo slecht,
maar in de zoete chilisaus, waar
wij dol op zijn,  zit nog altijd
gemodificeerd zetmeel,
verdikkingsmiddel en
conserveermiddel
Waarom zou je het dan niet zelf maken?
Het is niet veel werk en echt niet moeilijk.
Hier het recept:

Zoete chilisaus
3 rode pepers, fijngehakt
met zaadjes erbij,
 125 ml milde azijn,
1 theelepel zout
185 gram suiker,
2 teentjes knoflook, geperst.

Doe alles in een pan en zet de warmtebron halfhoog,
roer tot de suiker is opgelost
laat aan de kook komen en
ongeveer 8 minuten zachtjes koken.



 Kijk of het al iets stroperig wordt en
laat het anders nog even langer koken.
Zorg dat er een brandschone fles of pot gereed staat
en giet het daarin.


zoete chilisaus
In het begin gaan de pepers naar boven drijven,
maar als het is afgekoeld
en na een paar keer schudden
blijft het meer verdeeld.

Even proeven.......
oei, dat is wel pittiger dan een gekochte saus,
de volgende keer maar voor de
helft de zaadjes erbij doen.
Er zit dan wel veel suiker in, maar het zelf
maken geeft toch veel voldoening.

vrijdag 6 februari 2015

Bloementaart

Enige tijd geleden heb ik voor een kennis
een taart gemaakt
voor haar verjaardag.
Omdat zij erg van bloemen houd,
heb ik er een bloementaart van gemaakt.

Bloementaart
De taart is bekleed met marsepein,
soms gebruik ik voor de versiering rolfondant,
maar ik heb nu voor de bloemen ook
marsepein gebruikt.
De vulling is van bosvruchten met slagroom, een bavarois,
lekker fris.
Ik mocht de taart aansnijden,
want dat vond ze toch een beetje moeilijk.
Ze zei: "Jij bent dat gewend en je
bent nu eenmaal een taartenvrouwtje " (haha)

donderdag 5 februari 2015

Fruitschoteltje met schuimkop.

Dit fruitschoteltje met tutti frutti als fruit
is een heerlijk zoet nagerecht.

We hadden eerst zuurkool gegeten 
en na een zure groente, zoals dus zuurkool,
prei, komkommer enz.
hoor je geen yoghurt te eten als toetje,
maar een zoet dessert.

Eerst de tutti frutti een nacht in kruidenthee
laten weken.
De volgende morgen met een lepel suiker
 15 minuten zachtjes laten koken.
Afgieten door een zeef (sap kun je later opdrinken)
en in een vuurvaste schaal doen.
Besprenkel met rum.
(dat kun je ook weglaten hoor)



1 pakje slagroom en 1 eetlepel suiker in een steelpan verwarmen,
2 eieren splitsen en de dooiers klutsen met
1 eetlepel maizena en een scheutje warme slagroom.
hiermee de slagroom op een zacht vuur laten binden.
Niet te hard, anders gaat het schiften.
Giet dit over het fruit.
Klop het eiwit met een snufje zout goed stijf en
klop er tegelijkertijd een lepeltje suiker door.
Verdeel dit als laatste over het schoteltje
en zet in een voorverwarmde oven
ongeveer 10 - 15 minuten op 200º C
tot het eiwitschuim lichtbruin is gekleurd.

fruit met schuimkop

Dit is echt een heerlijk toetje, eet het warm!!