AVG.

vrijdag 24 juli 2015

Clafoutis en kruisbessen.

Van een lieve vriendin kreeg ik kruisbessen,
ook voor mijn moeder, ze wist dat
zij daar zo dol op is.
Hier noemen ze het beiers en
mijn moeder noemde ze altijd
doornappeltjes.( vanwege de stekels
aan de struik)

Ik heb eerst een clafoutis gemaakt 
dat is een beslagje zoals je pannekoeken maakt:
 200 gram kersen en 200 gram kruisbessen
100 gram bloem
75 gram suiker
3 eieren
3 dl (soja) melk
desgewenst vanille suiker
Klop dit beslag goed dat er geen klontjes meer zijn
Vet een dichte vorm lekker vet in.
Leg het fruit op de bodem en
giet het beslag er over.



                                                       Zet in een warme oven 180º C en
bak ongeveer 35 à 40 minuten tot
het goudbruin gebakken is.

clafoutis met kersen en kruisbessen

Snijd in grote punten en strooi er dik
poedersuiker over.


Ook heel lekker is zo heet uit de oven en eten
met ijskoude vanillevla.

Het tweede wat ik ervan gemaakt heb is:
Eiers en beiers.
Het is een oud Zeeuws recept en
zo maak je het:

500 gram kruisbessen wassen en de uiteinden afknippen
en in een bodempje water tot moes koken en
door een roerzeef wrijven.

Klop 4 eieren met 150 gram suiker tot lichtgeel en
schuimig, giet er telkens een beetje hete moes bij.
In glazen of schaaltjes gieten en 
af laten koelen.

eiers en beiers
Je kunt er eventueel nog iets kaneel over
stuiven, maar wij vonden het zo al lekker genoeg.

7 opmerkingen:

  1. Ziet er niet alleen heel leuk uit maar ook super lekker!

    Fijn weekend, Tinne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt wel op Haagse Bluf en het is superlekker, er gaat alleen wel veel suiker in, want kruisbessen zijn behoorlijk zuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goh zus, lekker ouwerwetse doornappels, ik lust ze net zo graag als moe. Je hebt er weer lekkere dingen van gemaakt! het ziet er zo lekker uit! xx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. "Kriezen", zo noemde mijn oom ze.....
    Een kersenclafoutis maakte ik al wel eens, maar deze lijkt me ook overheerlijk.
    Wat leuk, dat oude recept.
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen