AVG.

dinsdag 6 december 2016

Banket letter.

Voor het heerlijk avondje heb ik een
roomboter amandel letter gebakken.
De amandelspijs heb ik gekocht, maar
het bladerdeeg heb ik zelf gemaakt.

Nodig voor bladerdeeg:
300 gram bloem
300 gram roomboter blokjes
150 gram ijskoud water
5 gram zout

Meng bloem, zout en water en 100 gram boter
tot een wat kruimelig deeg.
Rol uit tot een vierkant en
rek de punten uit.
Leg in het midden de boter en
vouw de punten erover heen.
Rol langwerpig uit en vouw in drieën,
draai een kwartslag en doe hetzelfde 3 x.
Leg 30 minuten in de koelkast en
rol uit zoals hierboven staat, doe
dit alles 3 x.
Als je het uitrollen, vouwen en koelen 3 x
hebt gedaan is het deeg klaar voor gebruik.
Rol uit tot een lange lap.
Deze hoeveelheid deeg is genoeg
voor 2 staven( de helft heb ik
in de vriezer gelegd.)
Het amandelspijs verkruimelen en mengen met 
een eetlepel
 suiker en driekwart ei (losgeklopt)
Maak er een rol van en leg op het deeg.
 Bestrijk het deeg rondom met een kwastje met water
en rol op tot een lange staaf.

Je kunt het zo houden, maar ik heb er de S van
gevormd, de S van Sinterklaas.
De rol nog bestrijken met het overgebleven
losgeklopte ei.
Schuif de plaat in de oven en bak 20 minuten op
200ºC tot het gebak goudgeel is.
De letter is natuurlijk al opgegeten,
het was het werk wel waard, want het smaakte
overheerlijk.
En de kinderen kregen hun
sinterklaas cadeautjes.
Het was voor hun letterlijk een 
heerlijk avondje, zij en ook wij hebben genoten!

7 opmerkingen:

  1. dat ziet er erg lekker uit.
    Liefs van Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sweet friend, what a delicious looking treat! And I'm so glad all had fun :)

    Hugs to you!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. veel werk zelf blader deeg maken maar zeker de moeite waard

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat knap, zelf bladerdeeg zelf maken. Dat de letter heerlijk was, geloof ik onmiddellijk!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat zal dat een werk geweest zijn: bladerdeeg maken. Ik zag het bij Heel Holland Bakt, en het leek mij erg moeilijk.
    Maar zelfgemaakt is het allerlekkerste....
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is natuurlijk nog veel smakelijker als wanneer het uit de winkel komt1 Nog nooit zelf gemaakt, dat bladerdeeg. Ik heb altijd wel een pakje in de diepvries liggen.

    Was vast erg lekker!!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  7. MMmmm , veel werk, maar vast erg lekker. En wat zal het lekker geroken hebben in de keuken. :-)
    Groet, Angela

    BeantwoordenVerwijderen