woensdag 29 augustus 2012

bloemenkussens

De gehaakte bloemenkussens
lagen nog steeds te wachten
om afgemaakt te worden.
Nu het niet meer zo warm is,
werd het tijd om de
naaimachine eens op tafel te zetten.


Omdat mijn bank blauw is,
heb ik een diepblauwe taft gekocht.
Voor de twee kussen en misschien nog meer.
Ik zag er eigenlijk erg tegenop,
dacht dat het veel meer werk was.
Maar het ging lekker,
opgemeten en de stof geknipt.
Toen rondom genaaid
en de vulling erin gepropt.
Met de hand verder het haakwerk
erop genaaid, voilá.



 Het haken is me zo goed bevallen
dat er nog wel meer projecten bij
zullen komen.

dinsdag 28 augustus 2012

Granny squares haken

Met de granny's was ik nog niet tevreden.
Al de vierkantjes nog eens onder handen genomen.
Een extra toer rondgehaakt.
Nu, dat is zoveel beter.
En nog maar door gehaakt,
behalve met die tropische dagen
die we hebben gehad.
Zelfs op het strandje
jeukten m'n handen
om te haken.
Maar het was TE warm.
Dan maar 's avonds.
Zo'n veertig
vierkantjes gehaakt
en op kleur gesorteerd.
Nu nog aan elkaar zetten.
Wordt vervolgd.

Bramen

Nu het niet meer zo warm is, zijn wij
(mijn lief en ik)
getooid in spijkerbroek en schoenen + sokken
een shirt met lange mouwen,
bramen gaan plukken
bij ons in het natuurgebied.
Ondanks onze kleren zaten we toch nog onder de schrammen.
En bulten
van de brandnetels.
Maar wel twee emmers vol bramen !!!

De mooiste, rijpste en dikste
natuurlijk zo opgegeten.
De rest gekookt.

en sap van getrokken.

Na afkoeling in bakjes
en in de vriezer.
Ik had nog een bramen trifle gemaakt,
maar helaas geen foto.

Blokjes cake op de bodem van een glazen schaal,
besprenkelen met limoncello,
daarop enkele handenvol rijpe bramen.
Een stevige custardvla gemaakt
en erover gelegd
en tot slot een laag lobbig geklopte slagroom.
Wat was dat lekker !

dinsdag 21 augustus 2012

Het vrolijke varkentje

Dit vrolijke varkentje heeft een fijn leven.
Lekker in de modder wroeten,
spelen met vriendjes,
in de buitenlucht,
niet in een megastal
opgesloten met
50.000
lotgenoten
die nooit buiten komen.


Stel je eens voor dat er meer varkens buiten zouden lopen net zoals koeien.
Wat hadden die dan een fijn leven.
Maar ze worden gefokt voor de slacht in megastallen.
Voor bodemprijzen wordt hun vlees aangeboden in de supermarkt.
Niet dat ik vegetariër ben.
Een hamlapje of spek op z'n tijd gaat er wel in.
Maar wel zoveel mogelijk bij een goede slager.
Waar ik op tegen ben is dat het houden op deze manier van
deze dieren me zo tegen de borst stuit,
vreselijk vind ik dat ze massaal in
zulke megastallen soms zelfs met etages (!)
als haringen in een ton
bij elkaar zitten.

Daarom heb ik dit vrolijke varkentje getekend.
Word ik nog een beetje blij van.

maandag 20 augustus 2012

Granny squares haken.

Haken is leuk en verslavend.
Wat kleurtjes wol opgezocht
en ook wat bijgekocht.


Patroontjes uitgezocht en enkele geprobeerd.
Maar deze vond ik leuk, rondjes met nopjes.



Maar het moeten vierkantjes, squares, worden.



Zo worden het rondjes in een vierkant.
Eerst met verschillende kleurtjes gehaakt,
dat was erg druk
dus alles weer uitgehaald
en met wit rondom gehaakt
nu is het een stuk rustiger.
De rest volgt nog.

vrijdag 10 augustus 2012

Courgette fricassée

Nu er zoveel courgettes zijn uit de tuin
die meestal tegelijk goed zijn,
eten we een paar keer courgettes.
Door de wok groente, courgettesoep,
gegratineerd, gegrilld
en natuurlijk deze heerlijke
FRICASSEE.


courgettefricassée met vis


Voor 2 of 3 personen:
1 grote courgette
400 gr kabeljauw
30 gr boter
20 gr bloem
 1 ui
¼ liter visbouillon
1½ dl crème fraîche
2 el grove mosterd
zout en peper
citroensap en dille.

Courgette halveren en in plakjes snijden.
De boter smelten en de ui zachtjes erin bakken,
dan de courgetteplakjes meebakken.
De bloem erover strooien en omscheppen.
De visbouillon erbij en de crème fraîche en 6 min. laten sudderen.
Dan de mosterd, zout + peper, de in blokjes gesneden vis en
citroensap en nog 5 min. laten garen.
Voor het serveren de dille erdoor roeren.


Lekker met rijst of gekookte aardappelen.

Deze courgettes zijn niet de gewone donkergroene,
maar een bleke lichtgroene soort.

dinsdag 7 augustus 2012

Rozentaart

Een verjaardagstaart gemaakt
met rozen van fondant.


rozentaart


De taart is gevuld met aardbeienmousse en Zwitserse room
en bedekt met marsepein.
Alleen de rozen zijn van fondant
omdat dit makkelijker gaat
dan met marsepein.

donderdag 2 augustus 2012

Gehaakte bloemenkussen

Nu ik eenmaal aan het haken ben geslagen
kan ik niet meer stoppen.
En er is op het net zo ontzettend veel
voorbeelden te zien.
Zulke prachtige dingen,
dat je die ook wil maken.
Zoals dit bloemenkussen van attic 24.



gehaakt bloemenkussen

Ik vond ze zo leuk dat ik er gelijk maar twee heb gehaakt.
Nu moet ik er nog een kussen van maken...
Al zijn ze rond, dat moet toch niet al te
moeilijk zijn.
Ik ga er nog eens over nadenken
hoe ik dit ga doen.