zaterdag 13 oktober 2012

Omgekeerde appeltaart

Heerlijk herfst!!!
Je kunt zoveel met appels doen,
dit is ook een makkelijke appeltaart.
Eigenlijk heet het
Tarte Tatin.
Maar deze is eenvoudig.


Schil 4 of 5 appels, eigenlijk zijn 4 te weinig,
dus heb ik er nog een voor
de helft bijgeschild.


Smelt eerst 115 gr boter en
115 gr suiker in een vaste vorm.
Leg de appels, met de bolle kant boven, erin.
Dan het vuur half hoog, het mag niet te langzaam gaan.
Laat ze ongeveer 15 minuten bakken en draai ze om.


Bak ze nog eens 10 of 15 minuten, maar pas op voor verbranden.
De appels liggen nu met de bolle kant naar onder.
Laat de appels eventjes afkoelen.


Laat 5 plakjes bladerdeeg ontdooien
leg ze op elkaar en rol ze uit
tot een ronde lap,
en leg dit op de appels,
dat wil altijd niet zo mooi lukken,
maar dan vouw je de puntjes gewoon
ertussen.


Het ziet er nu niet zo netjes uit,
maar als het klaar is en omgedraaid, zie je er niets meer van.
Roer een ei even om en kwast het deeg
in met het losgeroerde ei, voor de glans.


De oven is voorverwarmd op 185ºC.
Zet de vorm in de oven
en bak ongeveer 30 - 35 minuten
tot het bladerdeeg goudbruin is.


Laat de taart afkoelen tot lauw, want dan kun je
hem beter omkeren, anders zou de caramel
er af lopen en dat is zonde van al dat werk.
Keer de taart om op een schaal.


omgekeerde appeltaart

Het kan zijn dat er stukjes caramel aan de vorm kleven,
leg die gewoon terug op de taart.
Serveer in punten
met voor de liefhebbers
wat slagroom,
maar dat hoeft niet,
de taart is zo al heerlijk!!
Smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen