maandag 31 oktober 2016

Twee taarten.

Dit weekend moest ik zorgen voor
twee taarten.
De eerste was net als de vorige
een grote marsepein taart,
met als thema: de zee of water.

marsepeintaart zee/water
De vullingen waren:
chocolade mousse en
mandarijn bavarois.

De 2e taart was niet zo groot,
gewoon met botercrème en slagroom.



En de vulling: chipolata!
Vroeger had ik altijd een klein flesje
marasquin, dat hoort echt in de chipolata  (vind ik),
maar dat had ik nu even niet.
Wel stond er kirsch, dus heb ik daar een scheutje van gebruikt,
maar dat is niet hetzelfde smaakje.
Kirsch is van kersen en smaakt er ook naar.
Volgende keer bij de boodschappen toch maar
gauw een flesje marasquin meenemen.

Verder zit er in de chipolata: bitterkoekjes en
Franse vruchtjes, heel fijngesneden fruit en
rozijnen (die heb ik eruit gelaten, want de jarige
hield niet van rozijnen).

woensdag 26 oktober 2016

Herfst!

Ik hou van de zomer,
maar nog meer van de herfst.
Het warme jaargetijde!
Met warm bedoel ik knus, gezellig en
prachtig al die warme herfst kleuren.
Het is weer tijd voor appels en peren.
We hebben al verschillende appeltaarten gegeten
en ook weer de roomperen (klik)
het overheerlijke perentoetje.

Onze vuurdoorn heeft in volle bloei gestaan en heeft nu
felle oranje bessen.



Er lagen een heleboel stoofperen, gekocht en gekregen,
die berg heb ik geschild.




De stoofperen opgezet met suiker, een kaneelstokje,
steranijs en rode wijn.


Na een paar uurtjes zijn ze heel mooi rood,



Ik had een knolselderij gekocht en daar een
selleriesalade van gemaakt.
Een stuk geraspt met de keukenmachine
en overgoten met kokend water.
Goed uit laten lekken en uitdrukken met
een lepel tot al het water eruit is.
Mengen met zout en peper, 1 eetlepel
crème fraîche en 2 of 3 eetlepels
zelfgemaakte mayonaise.
Hoe je dat heel makkelijk doet staat duidelijk uitgelegd bij
Toen ik dat een keer geprobeerd had, heb
ik voortaan altijd de mayonaise zelf gemaakt.
En op deze manier mislukt het niet.



vrijdag 21 oktober 2016

Grote taart

Voor mijn nichtje heb ik deze taart gemaakt.

Het is de grootste taart die ik tot nog toe
gemaakt heb.
Hij is 24 cm breed en 34 cm lang.
Gevuld met sinaasappel banketbakkersroom en
chocolade mousse.


Hopelijk vinden ze hem lekker.

dinsdag 18 oktober 2016

Mandala madness 4

Dit keer maar een klein stukje verder.
Ik laat het een verrassing blijven hoe
het verder gaat.


Mandala madness
Ik wil niet naar het eindresultaat kijken,
dus weet ik nog niet hoe groot het gaat worden,
ik zie wel.
Zo ga ik telkens de volgende rand haken en
 kies ook mijn eigen kleuren.
Er worden veel reliëf stokjes gehaakt, dan komen
de randen mooi naar voren.
Dit is een reliëf stokje die je aan de achterkant insteekt.



De laatste toer van dit deel zijn noppen.






Door al de reliëf stokjes is het werk ook aan de
achterkant best mooi.

donderdag 13 oktober 2016

Vakantie moeder.

Vorige week is mijn moeder op
vakantie geweest in Ellemeet.
Mijn zus en ik hebben haar uitgezwaaid.


Samen met nog 7 bewoners van 't Opper was
ze uitgekozen om mee te gaan.
 Ze kon mee omdat ze:
  • zelf kan lopen en eten
  • zelf naar het toilet kan gaan
  • overal aan meedoet 
  • een goed humeur heeft
  • overal nog plezier in heeft
Ze zijn erg in de watten gelegd die week.


Het was ook nog eens mooi weer, dus veel naar buiten
en ze hebben een uitje gehad naar
Hellevoetsluis.
Mijn zus was er ook naar toe gegaan

Hier zitten ze allen aan een ijsje!
Bij terugkomst was er een verrassing:
gourmetten!


Verder werd er door de vrijwilligers (!!! )
(daar kun je ook je petje voor af nemen)
heel veel gedaan zoals knutselen
en (voor het eerst in haar leven)
kreeg moeder een manicure!!
Bij thuiskomst kregen ze nog
onderzetters met de groepsfoto erop.


Moeder heeft het zo fijn gehad, ze kwam niet
uitgepraat over haar vakantie.

maandag 10 oktober 2016

Taarten en gebak.

Hier enkele taarten die de laatste tijd 
uit mijn keuken gekomen zijn.
*
Eerst een aardbeien-sekt taart



Taart gevuld met chocolade mousse en
bokkepootjesroom.




Een rabarber schuim taart,
ziet er niet zo mooi uit, maar er werd
me gezegd dat hij vreselijk lekker was!


Hier nog roomhoorns, gevuld met
Zwitserse room.


Tot slot nog een amandel-meringe taart.


Deze taarten hoef ik gelukkig niet allemaal
zelf op te eten ;-))
De meeste zijn voor andere gemaakt ♥

zaterdag 8 oktober 2016

Mandala Madness 3

Weer een stukje verder aan de
Mandala Madness.





Tussen de sterpunten zijn nu kleine "zonnetjes"
met daarboven een krans van
'ruffles'.


Ruffles zijn net iets anders dan nopjes.
Je kunt nu zien dat de gevouwen
dubbelstokjes er bovenop liggen
als een reliëf.


maandag 3 oktober 2016

Muziek.

Bijna al mijn hobby's heb ik hier al eens
laten zien, maar deze nog niet.

Vroeger heeft mijn vader mij noten lezen geleerd,
wij hadden toen een prachtige Hammond orgel.
Pa kon goed spelen en heeft ook wel
in de kerk de organist vervangen als
die afwezig was en er verder niemand was.
Met vallen en opstaan heb ik me het
orgel spelen ook eigen gemaakt.
Hoewel ik nooit les heb gehad, kan ik toch
wel met een muziekboek
aardig wat liedjes spelen.
Zelf heb ik een keyboard gekocht en Ellis heeft ook erg 
veel belangstelling!!!
Dat ze muzikaal is wisten we al.


De zangbundel van Johannes de Heer.
Hierin staan vele prachtige liedjes, zoals:
Zachtkens en teder roept Jezus de zijnen.....



Soms kom ik tijd tekort, maar het orgelspelen
behoort toch wel tot mijn favorieten.