donderdag 25 februari 2016

Avondjurk

Elsa was een avondje uit gevraagd,
maar ze had niets om aan te trekken.
Wat klinkt dat bekend!
Zodoende ben ik als een razende Roeland gaan breien.

baby born avondjurk
Een kobaltblauwe lange jurk met golvende lila strepen.
Daarbij een gehaakte lila stola en
natuurlijk een deftige parelketting!



                                            Op haar hoofd een bijpassende gehaakte hoofdband
met een bloem en een parel.




Zo is ze helemaal in stijl en gereed om
een avondje uit te gaan.




Fijne avond Elsa!

dinsdag 23 februari 2016

Perentaart

Voor het weekend hebben we graag gebak.
We gingen naar een verjaardag
(ook al gebak)
dus we hadden over.
Ik wil soms aan mijn dochter geven,
maar die zegt dan:
"Ik bak ook graag, ma"!

Een perentaart met de peren midden
in de taart,
omhuld door een heerlijke
choco-mocca mousse.

choco-mocca taart met peren

Ik heb deze taart al diverse keren gemaakt
en hij blijft heerlijk.
Wat over blijft stop ik in de
vrieskast.
Dat gaat prima, als het is ontdooid,
smaakt het als vers!

donderdag 18 februari 2016

Poppengarderobe.

Voor de baby born pop ben ik bezig geweest
wat kleertjes te breien.
Ik vond de gebreide patroontjes mooier
dan de gehaakte.
Eerst een groen topje voor Elsa.

Hier heeft Ellis haar vast met het nieuwe topje met
pamper.


Daarna een plissé rokje





En voor als het wat koud is,
nog een blazer jasje.




Dat staat al beter, maar om het af te maken
en omdat ze zo'n kaal hoofd heeft,
heb ik nog een hoofdband
met een roos gehaakt.




Het dametje wil nog een paar topjes
in verschillende kleuren,
dan kan ze eens afwisselen !


maandag 15 februari 2016

Overhemd taart.

Dit weekend heb ik een mannen taart
gemaakt: met overhemd en stropdas.
Toen ik hem bracht zei hij:
"Ik draag eigenlijk nooit een stropdas!"
Haha, maar hij vond de taart
evengoed mooi.

marsepein overhemd taart
De vullingen zijn:
frambozenjam, banketbakkersroom
en abrikozenmousse.

woensdag 10 februari 2016

Valentijn hartjes.

Enkele lieve hartjes voor Valentijn.

gehaakt hartje

Eerst een gehaakt hartje met een bloemetje
met een goudkleurig pareltje
en een gehaakt randje.



Dit hartje is van papier maché,
die Julius gemaakt heeft.
Hij heeft het op school gemaakt en
aan mij gegeven.
Hij zei: "Die is voor jou,
omdat ik je zo lief vindt"!
Nou, dan smelt je toch helemaal! ♥




Het derde hartje is een 
schattig doosje,
voor kleine dingetjes.

donderdag 4 februari 2016

Poppenjurkje.

Voor de baby-born pop van Ellis
heb ik een jurkje gebreid in oud roze.



Ze wilde pèrsé een roze kleur.
Na het breien van de sjaals ben
ik weer helemaal ìn voor breien,
alhoewel het haken ook altijd fijn is.

Gebreid jurkje voor baby-born
Nu het jurkje klaar is, ga ik maar eens op zoek
naar andere patroontjes om
voor de pop te breien.
Ellis vond het een leuk jurkje,
maar wil ook nog een pyama voor
als ze naar bed gaat.
Nu, daar moet ik nog eens over nadenken.

dinsdag 2 februari 2016

Fermenteren.

Je staat er niet bij stil, maar veel van ons 
voedsel is gefermenteerd.
Zoals zuurkool en bier, dat zijn dan
verreweg wel de bekendste.
Maar ook yoghurt, kaas, wijn,
sojasaus en azijn.
Fermentatie is het omzetten van
een grondstof door micro-organisme,
dat betekend dat het veel langer houdbaar is
en ook verandert de geur, smaak,
uiterlijk en verteerbaarheid.

Toen ik de laatste kast in mijn keuken
aan het schoonmaken was,
vond ik de potjes met wortel
die ik had gefermenteerd in november
vorig jaar, een paar maanden geleden dus.





Op 17 november 2015 was er bij 'koffietijd'
iemand die het fermenteren uitlegde
en ik had net een tasje winterwortelen gekregen,
dus wilde ik het eens uitproberen.

Hoe ik het precies gedaan heb, kijk eens
hier, daar kun je nog veel meer over lezen en het nut ervan.

Toen ik de potjes gevuld had, hebben ze 3 dagen
op de gootsteen gestaan, de deksels er telkens
afgehaald, omdat het zo bruiste.
Maar dat schijnt zo te horen.
Toen in de kast gezet en vervolgens 
helemaal vergeten!

Nu de potjes weer tevoorschijn gekomen zijn, heb ik
voorzichtig een blokje wortel geproefd.
 Ik wist niets van de houdbaarheid,
misschien was het wel bedorven(!)
maar het was verrassend:☺
zoutig, zacht, pittig (door het gedroogde
pepertje dat er bij zat) en lekker !!!!




Het was zo lekker dat ik er al veel van
had gesnoept (ook al was het best zout)
en de rest bij de maaltijd gegeven.
Wokgroenten met zwarte bonensaus en rijst.
Het smaakte er prima bij ! ☻