maandag 30 november 2015

Nog een late herfst taart.

Deze late herfst taart heb ik laatst gemaakt
voor een verjaardag.
Niet bekleden met marsepein,
was de boodschap, het ermee versieren mocht wel.
herfst taart
 De vulling was een perenbavarois en de omtrek
is ingesmeerd met slagroom.







De taart is herfstig versierd met klimop bladeren, muisjes,
paddenstoelen en eikeltjes.

Echt een leuk werkje als het buiten nat en koud is.
Ook vandaag was het echt een 'binnenzitdag'
met heel veel regen en later
op de dag ook veel wind.
Hier aan de dijk buldert het af en toe!
Ik heb samen met mijn lief de vriezer maar schoongemaakt,
wat een ruimte heb je dan als je daarmee klaar bent.
En na afloop heerlijk samen een mok met hete
 chocolademelk gedronken
met een grote toef slagroom,
daar waren we wel aan toe !

woensdag 25 november 2015

Gezellig koken.

Vorige week hebben we met de vrouwenclub
"Vrouwen van Nu"
groepsgewijs een maaltijd gekookt.
Na eerst gezellig een aperitiefje
en een loting wie wat zou maken,
zijn we aan de slag gegaan.




Er was een groepje die de soep maakte,
aardappel-paddenstoelensoep.
 
 
De soep was echt heerlijk.




Het tweede groepje maakte het hoofdgerecht:
Hollandse wokschotel met
chipolata-worstjes.




Dat was ook een lekker recept.




En tot slot een groepje die het dessert maakte.




Lekker en luchtig:
kwarkdessert met abrikozencompote.




Na het koken was het supergezellig om
met z'n allen het samen gemaakte eten
op te eten, met een lichtje en een wijntje erbij.....




Heerlijk zo saamhorig en ontspannen en
lekker kletsen, echt een leuk avondje.
Dit doen we niet zo vaak, maar als het
programma het toelaat en ook
soms op verzoek.

zaterdag 21 november 2015

Sinterklaas gebak.

Nu Sinterklaas weer in het land is,
heb ik gisteren en vandaag wat
Sint-specialiteiten gebakken.

Gisteren met Ellis samen speculaaskoekjes
en ook gevulde speculaaskoekjes gemaakt.
Lekker voor bij de koffie of thee en de
kinderen dronken er ijsthee bij.
Ik wilde nog een foto van al de koekjes maken.......
te laat !
Waar waren al die koekjes gebleven ?
Ze vonden ze zo lekker, haha,
het bleef namelijk niet bij één koekje, vandaar de
bijna lege schaal  ☺
Hier het restant, nog 3 met spijs gevulde koekjes.



Vandaag dan maar weer iets gebakken,
wat zou het worden?
Deze keer maar een banketstaaf,
want ik had nog voldoende amandelspijs over.
Het ging snel met bladerdeeg uit de vriezer.
Vijf plakjes laten ontdooien, op elkaar
leggen en uitrollen tot een lange lap.
De amandelspijs mengen met een half geklopt ei,
een rolletje van maken en op het deeg leggen.
Oprollen en bestrijken met de  andere helft
van het ei en bakken maar.

De lampen onder de keukenkastjes geven een wat gelig licht.

Zo heb je snel lekker Sint gebak.

Vandaag is bij ons de Sint en zijn zwarte pieten
op de haven aangekomen. De kinderen waren
er vol van, Ellis had een pietenpak en wilde
ook donker worden geschminkt.



Leuntje en Merien vinden het jammer
 dat de zwarte pieten niet meer welkom zijn
in ons land en dat er zo'n discussie over is.
Gelukkig waren ze bij ons nog wel zwart.
Het is toch een kinderfeest en daar moeten ze
 niets bijzonders achter zoeken.

zaterdag 14 november 2015

Het wordt eentonig: TAART

Voor de verjaardag van een kleine jongen
 een marsepeintaart.

marsepein taart cars

Voor alle taarten die ik maak, worden er
vers vruchten gebruikt, niks geen
pakjes, zakjes of poeders, maar
zoals in deze taart een vulling van peer.
Ook de banketbakkersroom maak ik zelf
van eieren, melk en room.
Ik gebruik geen rolfondant,{ alleen op
uitdrukkelijke vraag} maar altijd marsepein
van een goede kwaliteit.

De tweede taart is een sinaasappel-bavarios
met slagroom en mandarijntjes.


Uiteraard van vers geperste sinaasappelen.

donderdag 12 november 2015

Bootje van Maas

Vroeger reisde je over water van
het ene eiland naar het andere.
Wij gingen over Zijpe meestal met het
bootje van de gebroeders Maas.
Er was ook een grote veerpont, de Krammer
waar de auto's mee konden,
maar wij vonden het kleine bootje
van Maas veel leuker en spannender.
Vooral als het waaide, dan schommelde je
vervaard.
Mijn moeder vond dat echt niet zo leuk als ons.
Als het waaide wilde ze ons bezoek uitstellen,
maar dat ging niet altijd,
bijvoorbeeld: met Pasen en Pinksteren
wanneer we naar onze grootouders
 toe gingen.
Jaren en jaren reisden we zo naar de overkant
en terug met dat bootje, tot de gebroeders ermee
ophielden en we met de grote veerpont mee moesten.
Inmiddels waren er ook ontzettend veel meer
auto's dan daarvoor.

olieverf schilderij
Ik heb van een oude foto het bootje van Maas
geschilderd,
in een nostalgische bui.

Allebei de ponten, ook de grote zijn al jaren
verdwenen.
In de plaats daarvan zijn er de Grevelingendam,
en de Philipsdam voor gekomen.
Nu ben je er in een oogwenk, gemakkelijk met de auto,
ook dan genieten we van de mooie natuur,
als we over de dam rijden.
En dat doen we iedere week, als we mijn moeder
gaan bezoeken.
Het is inmiddels al jaren geleden dat we
voor het laatst met het pontje meevoeren,
maar die sfeer, de geuren en alles wat erom heen
was, dat blijft in je herinnering.
Nu ik dit schilderijtje heb opgehangen,
kiijk ik er telkens naar
en vaar weer mee.....

zaterdag 7 november 2015

Verjaardag zus.

Woensdag is het Dankdag geweest in
het hele land, maar hier bij ons is het pas
over 14 dagen.
Ik ben wel naar kerk gegaan met mijn zus,
de andere dag was het
haar verjaardag.
Maar ze houdt het vandaag.

Wij zijn soms zo vergeetachtig, dat we
ons "uulen" noemen.
Laten we iets bij de ander liggen en
we komen er pas achter als we weer thuis zijn,
dan zeggen we "O, wat ben ik een 'uul'.
Wij zijn de familie Uul, haha.


Daarom heb ik een 'uul' op haar
verjaardagstaart gezet.

marsepeintaart met uil
Een witte marsepeintaart met bloemen
en een 'uul'.

Meestal maak ik de vulling van fruit
van het seizoen.
Deze keer heb ik gekozen voor een
stoofperenbavarios.
En een banketbakkersroom vulling
met lemoncurd.




Hier een blik op de vulling.
Ik spuit eerst met botercrème een dijkje,
langs de kanten,
zodat de vulling er mooi binnen blijft
en niet uitpuilt. 
Hopelijk valt het in de smaak !