dinsdag 28 juli 2015

Viscurry

Wat eten we vandaag?
Dat is een veel gehoorde vraag.
Wij zijn dol op vis, alle soorten vis en schelpdieren.
Voor vandaag heb ik een viscurry gemaakt
van kabeljauw.
Er gaat een banaan in, wat nogal ongewoon is,
maar hier wel erg lekker in is.

Viscurry
Nodig voor 2 personen:

350 gram kabeljauw
2 eetlepels citroensap
1 grote ui
100 ml sojaroom of crème faîche
2 eidooiers
zout en peper
1 theelepel kerrie poeder
1 theelepel kurkuma
1 grote banaan
diepvries doperwtjes
peterselie

De vis onder de koude kraan afspoelen en
droog deppen, besprenkelen met citroensap
en in blokjes snijden (niet te klein)
De ui in stukjes snijden of in ringen
en in een klontje boter fruiten.
De vis erbij met klein bodempje water.
Laat het bijna gaar worden,
roer de room en eidooiers door elkaar met de specerijen
doe bij de vis en voeg er
de in plakken banaan en de doperwtjes bij.
Helaas had ik geen doperwtjes, maar wel
spercieboontjes, die heb ik in kleine stukjes gesneden,
voorgekookt en erbij gedaan.
Laat het nog zachtjes verder garen.
Niet te hard, anders gaan de eidooiers stollen.
Garneer desgewenst met peterselie of dille.





Lekker met gekookte aardappelen en een
fijn geschaafde
komkommer in dillesaus.

vrijdag 24 juli 2015

Clafoutis en kruisbessen.

Van een lieve vriendin kreeg ik kruisbessen,
ook voor mijn moeder, ze wist dat
zij daar zo dol op is.
Hier noemen ze het beiers en
mijn moeder noemde ze altijd
doornappeltjes.( vanwege de stekels
aan de struik)

Ik heb eerst een clafoutis gemaakt 
dat is een beslagje zoals je pannekoeken maakt:
 200 gram kersen en 200 gram kruisbessen
100 gram bloem
75 gram suiker
3 eieren
3 dl (soja) melk
desgewenst vanille suiker
Klop dit beslag goed dat er geen klontjes meer zijn
Vet een dichte vorm lekker vet in.
Leg het fruit op de bodem en
giet het beslag er over.



                                                       Zet in een warme oven 180º C en
bak ongeveer 35 à 40 minuten tot
het goudbruin gebakken is.

clafoutis met kersen en kruisbessen

Snijd in grote punten en strooi er dik
poedersuiker over.


Ook heel lekker is zo heet uit de oven en eten
met ijskoude vanillevla.

Het tweede wat ik ervan gemaakt heb is:
Eiers en beiers.
Het is een oud Zeeuws recept en
zo maak je het:

500 gram kruisbessen wassen en de uiteinden afknippen
en in een bodempje water tot moes koken en
door een roerzeef wrijven.

Klop 4 eieren met 150 gram suiker tot lichtgeel en
schuimig, giet er telkens een beetje hete moes bij.
In glazen of schaaltjes gieten en 
af laten koelen.

eiers en beiers
Je kunt er eventueel nog iets kaneel over
stuiven, maar wij vonden het zo al lekker genoeg.

zaterdag 18 juli 2015

X-box taart

Een hoge stoere taart voor Julius
die gisteren 11 jaar geworden is.
Hij wilde graag de X-box controller
op zijn verjaardagstaart.

X-box marsepeintaart
Eerst heb ik een kleiner taartje gebakken,
gevuld met botercrème
en bekleed met marsepein.



De vulling is een perzikbavarois,
verse natuurlijk, want er zijn er volop.


Toen het gebak 's avonds op tafel (buiten) kwam
dachten ze eerst dat er passievrucht in zat,
en een ander dacht aan ananas, want er zat
een klein zuurtje in, maar dat kwam
doordat er sap van een halve citroen in zat
om te voorkomen dat het véél te zoet
 zou worden, want de marsepein al zoet genoeg.
In ieder geval werd het erg lekker gevonden.

De jarige job was in ieder geval erg blij met zijn taart
dus was het erg geslaagd.


donderdag 16 juli 2015

Mosselfeest.

Het zijn de Visserijdagen in Bruinisse.
Vroeger ook wel bekend als het Mosselfeest.
Het was vandaag echt mooi weer, we waren op de kade
waar het Bruse Visserskoor zong.





Daarna kwam de Mosselkoningin aan op een vissersboot
de Bru 90, samen met de Mosselkoningin van vorig jaar.
Met de burgemeester en enkele genodigden.




Tegenwoordig heet ze eigenlijk
"Miss Visserijdagen"
We waren er met mijn zus en ouders,
het was warm op de kade,
fijn dat het vandaag niet regende.





Om twee uur kwamen ze aan wal, de nieuwe in
het wit en het meisje van vorig jaar in het blauw.
Vroeger werd ze "opgevist" en had ze een
vissestaart, als een zeemeermin, dan werd ze
In een grote mosselschelp op een wagen
door het dorp gereden.




Dit is een foto van halverwege de 60er jaren.
Toen waren de festiviteiten alleen op zaterdag,
maar van lieverlee kwamen er zoveel toeristen
dat men besloot om er drie dagen
van te maken.

zaterdag 11 juli 2015

Abrikozentaart en pitten.

Echt zomers is deze abrikozentaart.

Abrikozentaart
Abrikozen, heerlijk ! 
Want ze zijn er volop.
Vorig jaar heb ik deze taart
ook al geprobeerd, maar de abrikoosjes
moeten echt zoet zijn, van die Turkse.
Ik vond het toen veel te zuur.
Deze keer heb ik kleine abrikoosjes
en ze eerst in een suikerstroop gezet,
voor de zekerheid dat ze toch zoet zouden zijn.



Toen ik de abrikozen gehalveerd had,
heb ik de pitten gekraakt.



De abrikozenpitten kun je ook eten, ze zijn bitter,
maar heel goed voor je, want ze bevatten vitamine B 17.
Wij eten dagelijks deze pitten of bittere amandelen,
maar met mate zo'n stuk of 5 per dag.
Wil je meer hierover weten?
Google dan eens op abrikozenpitten of vitamine B17.

Verder met de taart:
ik had eerst een harde deegbodem gemaakt
en toen met kwark en eieren en suiker
een vulling geklopt.
Daar de uitgelekte abrikozen op gelegd en
45 minuten in de oven. 

Deze taart was wel lekker en niet te zoet.
Wat een blauwe foto !
Maar het dienblad waar het op staat is blauw
en dat geeft ook weerschijn.

dinsdag 7 juli 2015

Zomerjurkje

Voor de kleine meid een luchtig
zomerjurkje gemaakt.

gehaakt zomerjurkje

                                      Het rokje is van katoen met licht- en donkerroze
kleine bloemetjes.



Het bovenstukje is gehaakt met
een donkere kleur roze Catania en het roosje
van een lichtere kleur roze.


Het patroon van het roosje heb ik hier 
gevonden.
Het fleurt het jurkje helemaal op.


donderdag 2 juli 2015

Witte ketting

Lieve mensen wat een hitte.
Gelukkig heb ik nog voor de grootste warmte
deze witte ketting gemaakt.
 Het was vorige week nog niet zo warm,
dus kon je nog wat doen, zonder
dat het zweet van je gutst.

Als jullie denken dat er niet gehaakt wordt,
helemaal mis,
ik ben druk bezig iets te haken
voor een lief nichtje
die haar eerste kindje verwacht,
het is bijna klaar,
maar het moet nog even
geheim blijven.


Witte ketting met rocailles
Een ketting met drie witte stenen,
waar ik soepel dun suède achter heb geplakt
en met fijne rocailles rondom heb versierd.
Ook de ketting zelf heb ik met
twee motieven gedaan en het
kapittel slotje.


Hier nog duidelijker het bloem motiefje
met de fijne parels die ik heb gebruikt.
Ik vind het eigenlijk wel zomers.