zaterdag 27 juni 2015

Bloemkoolcouscous en koekjes

Voor een vleesloze dag heb ik gebruikt
wat er in huis was.
Een stukje bloemkool, 1 zoete aardappel en
een potje gemengde bonen.
De bloemkool
in de keukenmachine
met kleine beetjes tegelijk fijngemalen 
tot het eruit zag als couscous.
De zoete aardappel geschild, in blokjes
gesneden en gaar gekookt.
Het potje bonen opgewarmd en uit laten lekken,
toen alles door elkaar gemengd en
op smaak gebracht met een restje pastasaus
cayennepeper en zout.

bloemkoolcouscous
Daarbij ijsbergsla met tomaat en peterselie.

Voor een lieve vriendin nog koekjes gebakken
en versierd met lichtblauwe icing en een
rond wit chocolaatje als bloemen hartje.

bloemenkoekjes
Het koekjes recept:

200 gram bloem
150 gram boter
80 gram witte basterd suiker
1 eidooier
1 theelepel koekkruiden
snufje zout

Kneed hier een deeg van, leg het een half uur in
de koeling, rol het deeg uit en steek
met een vorm koekjes uit en bak ze 
15 minuten in de oven op 180º C

Klop het eiwit stijf en roer dan net zoveel
poedersuiker door tot het net dik genoeg is,
om  het koekje te bedekken en erop te blijven.
Als de icing eraf loopt is het te dun.
Een chocolaatje erop en laten drogen.


Op een bordje met een lintje eromheen
staat het wel feestelijk.

dinsdag 23 juni 2015

Rabarbertaart

Voor Vaderdag heb ik een rabarbertaart gemaakt.
Ooit had ik eens een rabarber schuimtaart
gemaakt, maar die was nogal aan de zure kant.
Deze is met yoghurt en slagroom
en bevat wel meer suiker.

Eerst 4 eidooiers en 1 ei met
75 gram suiker romig en licht geklopt.


Daarna 125 gram boter met 50 gram suiker
en 1 zakje vanillesuiker ook romig geklopt.

150 gram bloem en 2 theelepels bakpoeder
mengen en alles door elkaar roeren.
De 4 eiwitten opkloppen en geleidelijk
175 gram suiker toevoegen.


Doe de helft van het cakebeslag in een ingevette
 springvorm van 25 cm ø
en spreid daarop de helft van het eiwit.
Zet in een voorverwarmde oven van 175ºC
of 150ºC heteluchtoven,
en bak de taartbodem 30 minuten.
Doe daarna hetzelfde met de andere helften van
 het beslag en eiwit.


Maak rabarber schoon en weeg tot je 600 gram hebt,
kook in beetje water/sinaasappelsap
met 125 gram suiker ongeveer 4 minuten.
Ik had te weinig rabarber (450 gr.) en heb er nog 150 gr. aardbeien
bij gedaan tot aan het gewicht.
Laat afkoelen.
Week 8 blaadjes gelatine in koud water 10 minuten.
Roer 300 ml volle yoghurt, 50 gram suiker
en 2 zakjes vanillesuiker door elkaar.
Verhit 1 eetlepel water en los de uitgeknepen
gelatine hier in op.
Roer telkens een paar lepels yoghurt erdoor
en doe dan het gelatine mengsel al roerend erdoor.
En roer het dan door de rabarber.
Zet in de koelkast tot het lobbig wordt (20 à 45 minuten).
Klop200 ml slagroom stijf en spatel
dit door de yoghurt-rabarber.
Sluit de rand van de springvorm om één
taartbodem en strijk de yoghurt-rabarber er over.
Leg de tweede taartbodem erop.
Zet de taart minstens 5 uur in de koelkast,
nog beter is een nacht.





Door de aardbeien toont de vulling wat mooier.
Iedereen vond hem erg lekker (gelukkig) !!

rabarber taart
Er werd van gesmuld en we praatten nog na over
het schoolreisje van de kinderen.

Benjamin was naar de vlindertuin de Berkenhof geweest
en had een heuse slang om zijn nek gehad.


We plaagden hem ermee dat het een plastic slang was.
omdat hij zo mooi blonk, maar hij was écht
zo verzekerde hij ons
en Benjamin was helemaal niet bang.
Zo trots staat hij hier op de foto.
Prachtig toch ?

donderdag 18 juni 2015

Afscheid van de kinderstoel

Er is een tijd van komen
en er is een tijd van gaan.
Voor de oude kinderstoel
was die tijd van gaan,  nu gekomen.
Die stoel heeft jaren goede dienst gedaan,
maar stond al een tijd heel erg ontzettend in de weg.
Er was veel kapot, dus weggeven was geen optie.
Gewapend met een bijl zijn we hem te lijf gegaan !
Ze mochten erbij zijn.
De kinderen vonden het geweldig!


Hier heeft Benjamin de bijl vast,
maar we zijn natuurlijk erg voorzichtig geweest,
want een ongelukje ligt in een klein hoekje.
 
 
De eerste was Julius, hier met een rode zakdoek
om zijn hals geknoopt.


Daarna Benjamin die nieuwsgierig alles bekijkt ( en uit
elkaar haalt).


Tot slot de kleine Ellis, die al zo snel kon praten.



Dus moesten we node afscheid van de stoel nemen.
Maar de kinderen hebben er hun lol wel mee gehad.
We wilden het niet stiekem doen,
b.v. onder schooltijd,
maar ze mochten meehelpen.
Afscheid van een stukje nostalgie.
Al hebben zij er nog niet zo'n erg in.

maandag 15 juni 2015

Vlasmuseum

Vorige week zijn we met de vrouwenclub
naar het vlasmuseum in Zeeuws Vlaanderen geweest.
We zijn met een bus gegaan.


Later hadden we er pas erg in wat er op de bus stond:
Billy the shit on tour 
 Hier zijn we bij een vlasbewerkings bedrijf.


Zo komt het vlas van het land.


Als het vlas verwerkt wordt hoor je woorden als:
repelen = scheidt de zaadbollen van de stengels
dauwrotten = door op het veld te liggen lost de kleefstof
pectine in het vlas op, daardoor komt de 
vezel vrij van de centrale bast
brakelen = hierdoor breekt de houtstengel
zwingelen = de vezel komt definitief los van de stengel
hekelen = de lange vezel wordt tot lint gekamd,
de grondstof voor de vlasspinnerij
klodden = zijn de korte vezels die vrij komen


Het vlasbloempje is klein en teer, het bloeit maar één dag.
Aan elke stengel komen 10 bloempjes,
die om de beurt bloeien.
In juni bloeien ze en zie je een mooie blauwe
gloed over de vlasakkers.
Na 10 dagen zijn ze uitgebloeid en komen er zaadbollen 
aan de stengels, dat is het lijnzaad.
Lijnzaad is een belangrijke grondstof.
Daar wordt lijnolie uit geperst voor verf, zeep, bindmiddel,
kunsthars, linoleum, cosmetische en farmaceutische
producten.
In lijnzaad zit Omega 3 vetzuren die beschermt tegen
hart- en vaatziekten.
Een Superfood dus !!!


 Van de vezels wordt het mooie linnen gemaakt.
Er zijn lange en korte vezels, de lange gaan naar spinnerijen
om er fijne garens van te spinnen en te weven.
De houtvezels worden weer gebruikt in spaanplaten
en voor in laminaat en dakelementen enz.

De vlasvezel is ontzettend taai en sterk, het wordt ook
 gebruikt in vliegtuigen en boten, jachten e.d.



In het vlasmuseum zagen we hoe het er vroeger aan toe ging.



Meisjes portret met vlashaar.


Even wachten tot iedereen het gezien had en 
toen was er koffie !

Ik had een wit kort jasje aan.
Er stond 100% ramen en ramien op het label aan de voering,
bij navraag bleek het tot mijn verrassing LINNEN te zijn !!!

Nog de drie zussen in het zonnetje.
Het was een gezellig dagje samen, ook met een 
erg lekkere lunch en koffie met een bolus.


woensdag 10 juni 2015

Jarig Jetje

Onze kleine meid Ellis is vandaag jarig
ze wordt al 5 jaartjes.
Ze mocht trakteren en ze wilde cupcakes.
Met als thema: Frozen de film.
Met Elsa en Anna.
Dus zijn we aan de slag gegaan.

Frozen cupcakes




Je kunt goed zien wie er jarig is, en ze wilde niet gaan zitten op de troon
want staande lijk je echt groter.


Samen met een vriendinnetje mocht ze
 de cakejes rond delen.

Frozen taart
En dan is er natuurlijk ook nog taart !!
Het moet alles van "Frozen"  zijn.





Elsa is de hoofdpersoon, daar zijn ze allen dol op,
zij heeft magische krachten.
De taart is dus ijsblauw met witte ijskristallen
en een witte parelrand.
Dubbel gevuld met aardbeienmousse.

maandag 8 juni 2015

Vierkante taart

Dit weekend weer enkele taarten gemaakt,
een appeltaart, een bavarois en een
marsepein taart, nu eens geen ronde,
 maar een vierkante taart.

vierkante marsepeintaart met bloemen
Ook deze was gevuld met aardbeienmousse.
Ze waren voor mijn vroegere buurvrouw.



Ondanks de onverwachte hitte ging het goed.
Gelukkig was het de volgende dag weer
"gewoon" weer, zoals we gewend zijn.