vrijdag 27 maart 2015

Bokkepootjestaart.

Voor de verjaardag van mijn zoon een taart gemaakt.
Ze zijn al zo gewend dat ik ze maak,
maar deze keer eens geen marsepeintaart.
Door de advocaat is de taart ook
heel geschikt voor Pasen.
bokkepootjestaart
De basis is een gewone biscuitbodem.
Omdat het best een hoge taart geworden is,
heb ik het twee keer doorgesneden.
Eerst met advocaat bestreken en
daarover stijf geslagen slagroom
op allebei de bodems.
De bovenkant alleen met slagroom.
De zijkanten lekker dik ingesmeerd met
pastachoca, je weet wel, béééregoed !!
En daar de bokkepootjes opgeplakt.
De bovenkant met de rest van de koekjes
verkruimeld erop gestrooid.
Ik had gewacht tot de school uitkwam
want Ellis wilde helpen.
Ook met het aflikken natuurlijk.



"Kunstwerk"

De kinderen hebben een feestavond gehad van
de school.
De kleinsten zongen enkele liedjes en de 
kleine meid zong uit volle borst mee en zwaaide naar ons,
ze was echt enthousiast.
Groep 2 en 3 zongen ook, maar deden daar nog wat dingen extra bij,
zoals springen en door de rondte draaien,
en wat huppelpasjes en met de armen
zwaaien.
Benjamin had een plastic zwaard aan zijn riem,
als hij draaide dan raakte hij enkele kinderen die
naast hem stonden, we moesten er wel om lachen.
De hoogste klassen deden een musical en de oudste deed ook mee.
Het ging over een kunstgalerij, dat was ook het decor.
Alles op toneel was zelf gemaakt, dus ook de "schilderijen".
Hij kwam uit school met een groot stuk zwaar papier.
Hij zei: "voor jouw oma"
Dit heeft hij samen met nog een jongen gemaakt.


Hij was er trots op en ik heb er 
een gaatje in geponst en opgehangen
in de kamer.

maandag 23 maart 2015

Banoffie-pie

Een banoffie-pie stond al tijden op mijn to do lijstje.
Zoiets moet je gewoon maar eens doen.
Er lagen kammen met bananen in mijn kast,
dus nu moest het er maar eens van komen.
Ik heb altijd gedacht dat het
best veel werk was om zo'n taart te maken,
maar dat valt reuze mee.
banoffie-pie
Om de karamel te maken leg je een blik (Friese vlag)
gecondenseerde melk in een hoge pan met kokend water.
Dat laat je zachtjes 2,5 uur koken.
Zorg ervoor dat het blikje onder water blijft.
En dat kun je al van tevoren doen.
Maar ook een deegbodem kun je al afbakken.
Voor de bodem:
125 gram boter
100 gram witte baster suiker
250 gram bloem
2 eidooiers
vanille extract
snufje zout
1 eetlepel ijskoud water

Kneed hier een deeg van en bekleed een 
ingevette bakvorm
van 22 cm Ø met het deeg.
Leg een stuk aluminiumfolie op het deeg,
en doe daar bakbonen (of oude bonen) op als steunvulling.
Zet de oven op  180 Cº en bak  15 minuten,
verwijder de steunvulling en bak nog 10 minuten.

Als de bodem is afgekoeld, maak je het blikje open
dat natuurlijk ook al koud geworden is.
Besmeer de bodem met de karamel uit het blikje.
Snijd 3 bananen in plakjes en sprenkel er
 het sap over van 1 citroen, laat even intrekken.
Leg de bananenplakjes op de karamel.
Klop 300 ml slagroom met  1 eetlepel
klopvast en 2 eetlepels suiker stijf.
Spreid de room over de bananen.
Ga met een dunschiller over een chocolade reep
en maak kleine krullen op de room.


Mijn lief houd niet van harde korsten aan een taart,
maar deze viel echt mee, de korst was redelijk zacht.
De taart smaakte echt goed, de karamel en de
bananen en room, samen is dat een goede combinatie,
 het is zeker voor herhaling vatbaar.

woensdag 18 maart 2015

Quiltje.

Als ik op het net verschillende quilts voorbij zie komen,
dan gaat het kriebelen in mijn vingers.
Ik vind ze zo leuk.
Jaren geleden heb ik bij de
vrouwenclub een cursus patchwork
en quilten gevolgd.
Het waren kleine projecten, zoals deze
eendjes.

eendjes quilt

De stof werd verstrekt bij de cursus, ja ga maar eens zoeken naar
zo een stofje met een veren dessin!
Hier kun je het beter zien.



Toch liet het quilten me niet los.
Zo heb ik een keer een tas gemaakt
en een kussen.
Maar om een grote sprei te maken....
en toch zit het in mijn hoofd om eens te doen.
Zo heb ik al een paar samplers gemaakt



En natuurlijk met de hand genaaid.
Het is wel veel werk, maar zo is het
wel preciezer dan met de machine.


Met deze werkjes is het fijn om eens wat
anders te doen dan haken, hoewel ik
er altijd wel een haak projectje bij heb.
Want dat verveelt nooit.

Het moet me van het hart dat het met mijn vader
al heel wat beter gaat, wat een opluchting.

dinsdag 10 maart 2015

In Zijn Handen geborgen.

Regelmatig verwissel ik de foto's of schilderijtjes
in de eetkamer voor weer andere.
Ik houd wel van afwisseling.

Dit schilderij had ik opgehangen en Ellis zei:
Wat is dat een klein baby'tje hè oma ?
Ik zei tegen haar:
Nee, deze baby is normaal van grootte, maar van
wie zijn die handen, denk je?
Ze zei prompt:
Van de Heere Jezus !!
Wat lief, hè.
 
Acryl on board



Dit heb ik gemaakt toen mijn dochter zwanger van haar was.
En dit vond ik een mooie titel:
" In Zijn Handen geborgen".
Dat wens ik U, ons allen en ieder
nieuw leven toe.
Ook mijn vader, die op dit moment ziek is.



maandag 9 maart 2015

Weekend taarten en lunch.

Ondanks dat ik me niet toppie voelde
heb ik toch 2 taarten gemaakt.
De ene was voor mijn zus, of eigenlijk voor
mijn zwager, die was jarig geweest.
Ik had haar gevraagd welke taart ze lekker vond,
die zou ik dan voor haar maken.
Dat was de sneeuwster, met advocaat.
Ik heb hem al eens hier laten zien.

sneeuwster taart

Deze taart was goed hoog gerezen,
altijd gaan er in een biscuit taart 5 eieren,
maar deze keer had ik large gebruikt, terwijl ik
meestal de medium eieren heb.
Dus maar twee maal doorgesneden en goed gevuld
met slagroom en advocaat.

*

Voor ons tweetjes heb ik een klein
appeltaartje met tijm gemaakt,
naar een recept van Jannie


Eerst was ik wat huiverig omdat er tijm in verwerkt is,
maar het viel heerlijk uit, tot
onze verrassing.
Ook een verrassing is: hij ziet er heel anders uit
dan bij Jannie !
Misschien heeft het toch te maken, dat iedereen
zo zijn eigen maniertjes van bakken heeft en dat pakt dan weer anders uit.

*

Tot slot nog een lunch gerecht dat ik zag
bij Ella.


Zoete aardappel met kikkererwten,
sla, tomaat en komkommer.
Ook grappig, dat het er weer bij mij
heel anders uit ziet dan bij Ella.
Maar het was wel lekker hoor !
Fijn dat je op het net allerlei ideetjes opdoet.

donderdag 5 maart 2015

Roze sjaal

 Ellis wilde ook een sjaal.
En dan wel een roze.
Maar een uni vond ik toch wat saai.
Een met kleine granny's is het geworden.

gehaakte granny sjaal


Geen franje, dat wilde ze niet.
En ze heeft hem al aan.


maandag 2 maart 2015

Gado - gado

Soms krijg je zomaar ergens zin in.
Gado-gado deze keer dus,
 het is al lekker als een onderdeel
van een indische rijsttafel, maar ook als
een volwaardige maaltijd.
Je kunt de groenten door elkaar roeren
met de saus erover, maar ik heb het zo gedaan.

gado-gado


De groenten netjes op kleur en soort bij elkaar.
Ik had aardappelschijfjes en wortelreepjes
paksoi en champignons in de stoompan bijna gaar
gestoomd, komkommer reepjes en schijfjes tomaat.
De tauge met kokend water overgoten en alles gerangschikt
met de (zilvervlies) rijst in het midden.
Een lekker pinda sausje erover
met een gekookt eitje in kwarten
en seroendeng erover gestrooid.

Dit vegetarisch maaltje is heerlijk !!!

Salamat makan !!