zaterdag 27 september 2014

Appeltaart met wijn

We zijn weer verslingerd aan appels en peren.
Het is al weer een paar jaar geleden dat ik
"in de appels" zat.
Vele jaren heb ik appels geplukt in de boomgaard op 't eiland.
Een super gezellige tijd, ook als we soms in de regen
stonden, het was altijd lachen geblazen.

Daar dacht ik aan toen ik weer een appeltaart maakte,
deze keer eens iets anders, met witte wijn.

appeltaart met wijn

Je hebt nodig:

200 gram bloem
150 gram suiker
half zakje bakpoeder
1 ei
75 gram koude boter
1 kg appels (ik had Elstar, maar Cox is ook goed)
beetje citroensap
2 eetl paneermeel
 2 pakjes puddingpoeder, room of vanille
1 fles witte wijn, niet te droog

Oven op 175 graden voorverwarmen.

Kneed een deeg van de bloem, suiker, bakpoeder en snufje zout,
de boter in blokjes erdoor met het ei en 2 eetl. koud water.
Leg het deeg een half uur in de koeling.
Schil de appels, verwijder het klokhuis
 snijd ze in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
Strooi bloem op het werkvlak en rol het deeg
dun uit en leg in de beboterde vorm (25 cm)
bekleed ook de rand
Strooi het paneermeel over de bodem
en leg de appelblokjes erin.

Meng het puddingpoeder met genoeg wijn om een
papje te roeren en verhit de rest van de wijn.
Als het kookt, het papje erdoor roeren en laten binden,
laat het even doorkoken, goed blijven roeren.
Giet de pudding dan over de appels in de vorm.
Zet de taart in de voorverwarmde oven
en bak in 1 uur en 10 minuten goudbruin en gaar..
Laat afkoelen en dan verder in de koeling koud laten worden.
Zijn je appels aan de zure kant, dan is slagroom
er heel lekker bij.

Mijn appels waren erg vers en nogal hard,
dus heb ik de taart 10 minuten langer in de oven
laten staan.
En wij vonden het lauw ook lekker.


maandag 22 september 2014

Wortel-bloemkoolsalade.

We zijn nog lang niet uitgekeken
en uitgegeten in de salades.
Ze zijn er immers te kust en te keur, zoveel variaties,
het is allemaal lekker en lang niet altijd
alleen voorbehouden voor in de zomer.

Deze keer een wortel-bloemkool salade,
die ik vorige week maakte.

wortel-bloemkool salade

Wat heb je nodig:

een paar wortels, of 1 winterwortel
een stuk bloemkool
een stuk komkommer
klein blikje witte bonen in tomatensaus
enkele kleine tomaatjes

dressing:

2 el olijfolie extra vierge
1 el witte wijnazijn
1 thl mosterd
1 thl honing
zout en peper
Rasp de wortels of snijd ze in dunne juliënne
de bloemkool fijn maken in de keukenmachine,
met kleine beetjes tegelijk,
snijd de komkommer door de helft en
nog eens, als een kruis en
snijd dan in plakjes
snijd de tomaatjes in kwarten
roer de witte bonen in tomatensaus
er door heen.

Klop de dressing en giet dit er over heen.
Garneer met wat peterselie.


zaterdag 20 september 2014

gehaakte onderzettertjes

Deze roze onderzettertjes
haakten ook lekker weg.
Ze zijn mooi helder van kleur.


gehaakte onderzetters
Ze zijn gehaakt met katoenen garen van Catania van Sachenmeijer
in de kleuren wit, licht roze en donker roze.
Er zijn er nog maar twee gehaakt,
maar er volgen er nog meer.

dinsdag 9 september 2014

Benjamin's taart

Benjamin is vandaag 6 jaar geworden.
Toen ik hem vraagde welke taart hij wilde hebben,
zei hij dat Snufje erop moest.

Snufje is het konijn, bijna helemaal wit
met enkele vage lichtbruine vlekjes.

Ik had gedacht dat hij voor cars zou kiezen of planes, maar
nee, Snufje moest en zou het worden.
Oké dan maar, eigenlijk ook wel leuk.

De vulling van de taart is een perzik bavarois,
lekker fris.
De taart is bekleed met marsepein.

verjaardagstaart


dinsdag 2 september 2014

Gehaakte onderzetters

Gisteren en vandaag was het echt prachtig
nazomer weer.
We (m'n lief en ik) hebben weer lekker gefietst.
Het is nu (nog) geen zwemweer, maar als het warmer wordt
gaan we weer zwemmen, dat kan nog wel tot in oktober,
als het weer het toelaat.
s' Avonds ben ik maar weer gaan haken, 
na een luie zomer van lekker niks doen.
Kleine projectjes zoals onderzetters.
Die heb je nooit genoeg, zowel voor binnen als voor buiten.



Uit dit boek "Arne & Carlos breien de bloemetjes buiten"
heb ik bloemen onderzetters gehaakt.

bloemen onderzetters

bloemen onderzetters



De gekleurde onderzetters zien er fleuriger uit dan de grijze.




Maar op een donkere ondergrond ziet het er veel beter uit.