maandag 28 juli 2014

Chocolade mousse

Dit keer een chocolade mousse, maar dan anders.
Het hoort bij de raw food,
smaakt wel naar banaan, maar is ook
heel intens door de chocoladesmaak.
Het is gewoon heel erg lekker !

Zó maak je het, het is heel simpel en heel snel.
 *
Doe in je keukenmachine of blender
een halve avocado (goed rijp)
en een halve rijpe banaan
 zoveel honing of agavesiroop
als je lekker vindt
en verder nog een eetlepel donkere cacao.

Pureer dit en als het te dik is, kun je nog
ietsje water toevoegen, maar als je vruchten goed rijp
zijn, is dat echt niet nodig.

Deze hoeveelheid is voor één persoon.

Doe de mousse in een schaaltje of een mooi glas
en strooi er een beetje geraspte kokos over.

chocolademousse



Tortilla salade

We kunnen maar geen genoeg krijgen van de
uitgebreide keus aan salades.
Deze salade had ik eens opgeschreven,
maar weet niet meer waar het vandaan komt.

De salade kun je als maaltijd eten
en is heel erg lekker,
vooral de knapperige tortilla
die geeft de salade een extra bite.

*

Zó maak je het voor 2 personen:

Snij twee tortilla's door de helft,
leg de helften op elkaar en snij ze nog eens door de helft,
leg ze nog eens op elkaar en snij ze in drieën,
zodat je mooie driehoekjes hebt.
Verhit in een pan of wok zoveel olie
dat je de driehoekjes kunt frituren.
Pas op, het kan heel snel gaan, zet het vuur iets lager,
en leg de gebakken driehoekjes op keukenpapier.


Een halve rode ui in dunne plakjes snijden,
maak een dressing van
citroensap van 1 citroen,
een scheut olijfolie (extra vierge),
een flinke kneep uit de fles tomaten ketchup,
en evenzoveel chilisaus
en laat de rode ui hierin een poosje staan,
zodat het scherpe van de ui wat verzacht is.

Verder 1 rode paprika in blokjes,
2 tomaten ook in blokjes,
1 avocado in blokjes,
1 klein blikje maïs en roer dit dooreen.
Doe dit in een grote kom en voeg de rode ui en dressing
toe samen met een flinke hand rucola.
Je kunt het beste met je handen
de salade mengen.

Voeg vlak voor het serveren de
gefrituurde tortilla's toe.
Anders worden ze zacht, of je strooit
ze op tafel erover.
Garneer met peterselie.


vrijdag 25 juli 2014

Zee, zon en zand

Met deze temperaturen zitten we
elke dag aan het strandje bij ons over de dijk.

Dit kleine meisje loopt over de duinrand,
(niet bij ons hoor),
naar het water.

Ik heb dit geschilderd met acryl verf,
en voor het strand, de verf gemengd met zand,
met de spatel opgebracht,
zodat er structuur in zit.
Ik hoop dat je het kunt zien in haar voetstapjes.



zonnig schilderijtje acryl

maandag 21 juli 2014

Voetbaltaart.

Wat is het warm geweest
en om dan een taart te versieren......

Met die hitte zou een frisse taart wel smaken.
En zo heb ik deze taart gemaakt:
*
Een grote glazen kom met plastic bekleed
en dan helemaal met plakjes cake beleggen
en besmeren met jam.
Dan ga je verder zoals je een kwarktaart maakt,
met stukjes aardbei erin,
dat gaat over de cakeplakjes
en de bovenkant beleg je ook met plakjes cake.
Zet een nacht in de koeling,
zodat de gelatine kan opstijven.

De kom omdraaien op een groot bord en het
plastic eraf halen.

Voor de botercrème heb ik 3 eiwitten in een
glazen kom op een pan met heet water gezet
met 200 gram suiker.
Het water zachtjes laten koken, niet te hard,
en dan 10 minuten roeren tot de
eiwitten niet meer rauw zijn en de
suiker is gesmolten.
Dan in de mixer ruim 15 minuten op de
hoogste stand laten kloppen.
Zet de mixer zacht en voeg blokjes
niet te koude boter toe, 225 gram
en als dit gemengd is nog 10 minuten op
de hoge snelheid kloppen.
Nu kun je het een kleurtje geven.
In dit geval groen.

Toen met een spuitmondje met gaatjes gras
opgespoten.
Door de warmte werd het telkens te zacht
en moest de spuitzak iedere keer in de koelkast opstijven,
maar uiteindelijk was het toch gelukt.
De jarige job kwam nog even kijken hoe het vorderde,
en op het laatst een voetbal van marsepein er bovenop.

voetbaltaart
En zo zag het er uit bij het doorsnijden.


dinsdag 15 juli 2014

Bietenhummus

We zijn dol op bietjes, nu zijn ze nog
vers en jong, heerlijk.

De bietjes heb ik in aluminiumfolie
gewikkeld en een half uurtje
in de oven gelegd, op 200º C.
Daarna de oven uit en ze nog anderhalf uur
in de oven laten liggen.
Zo blijven alle vitamientjes bewaard.
De bietjes van het velletje ontdaan en geraspt.
Het grootste deel bereid als
en van het overgebleven deel
bietenhummus gemaakt.

Gewone hummus is lekker, vooral op toast.
Maar deze zag ik in het boek
De Culy way of life,
een modern boek dat ook ingaat
op de hype van superfoods e.d.
Erg leuke en hedendaagse recepten.


Zij maakte de bietenhummus met walnoten en brood,
maar ik vind kikkererwten zo lekker,
dat ik besloot het toch op mijn manier te maken.

Voor een flinke portie:

1 blik kikkererwten,
1 geperst teentje knoflook
2 eetlepels citroensap
2 flinke eetlepels tahin
een scheut olijfolie,
of zoveel om het smeuïg te maken,
1 gaar bietje
zout en peper
1 eetlepel sesamolie

dit samen pureren, wil je het pittiger
dan kun je er wat groene of rode
tabasco bij doen naar smaak.



**

Ik heb eens opgezocht wat er zoal in zit.

Kikkererwten - proteïnen, ijzer en vezels
Knoflook - goed voor je immuunsysteem,
hart en bloedvaten,
Citroen - veel antioxidanten, vit C,
Tahin - sesamzaad bevat proteïne en calcium,
Olijfolie - goed voor het hart en cholesterol
door de onverzadigde vetten.
Kortom, de hummus zit boordevol omega-3,
is een bron van ijzer, vitamine B6, mangaan,
koper en foliumzuur.
Wat wil je nog meer, lekker en ook nog eens gezond !

dinsdag 8 juli 2014

Maaltijdsalade met krab en spitskool.

Mijn vader gaf een spitskooltje mee.
Geweldig toch, al decennia eten we wat 
hij meegeeft.
Vooral nu er zoveel lekkers uit de tuin komt.
Mijn zus heeft er ooit eens een gedicht van gemaakt
wat ongeveer zo begon:

Een vader groot en sterk
niet bang voor 't zware werk.
Hij staat voor niets
en springt elke dag op zijn fiets.
Wind en regen
houden hem niet tegen,
om te telen
groenten van de koude grond
dat houdt hem
en ons gezond.
*
Vader heeft altijd goed voor ons gezorgd, hij is nu niet meer zo
groot en sterk en zijn tuin heeft hij niet meer,
maar hij gaat naar mijn zus, die heeft ruimte zat
en hij kan ook niet meer alles zoals vroeger,
tja, als je in de negentig bent.....en
hij heeft langzamerhand  (genoodzaakt) hulp moeten accepteren.
Toch beschouwt hij naar haar tuin gaan als een uitje,
hij plukt nog zelf de boontjes bijvoorbeeld.

Maar het kooltje gaf me inspiratie voor deze maaltijdsalade:

Volkoren fusilli gekookt en
de helft van het spitskooltje heel fijn gesneden erbij,
1 klein blikje mais en een blikje krab



Een half bosje lenteuitjes fijn gesneden erbij,
evenals de helften van een handvol fijne perla tomaatjes
van onze groenteb(r)oer.
Een dressing van 2 eetlepels slasaus,
een scheutje witte balsamicoazijn en
een theelepel dijonmosterd,
goed mengen en verder flink wat dille erdoor
en op smaak brengen met zout en peper
eventueel met tabasco, flink wat pit,
waar ikzelf dol op ben.

maaltijdsalade met krab




Je zou er eventueel ook nog in blokjes gesneden paprika bij kunnen doen,
dat lijkt me ook wel lekker,
dat doe ik de volgende keer vast wel.