dinsdag 28 januari 2014

Mandoline en koolraap

Al jaren heb ik een schaaf/rasp van Leifheit.
Met 1 mesje en 2 raspen, fijn en grof.
Weken geleden al was hij gescheurd, maar vorige week
was hij helemaal kapot.

Wij naar de stad, mijn lief en ik bij alle kookwinkels gekeken en ook
nog andere zoals b.v. Blokker en V&D, maar
geen schaaf te bespeuren.
Nu had ik in gedachten zo een die je met een schroefje
kunt verstellen van zeer fijn tot grof.
Teleurgesteld kwam ik thuis.

Mijn lief zei dat ik eens op het net moest kijken,
en ik heb gezocht naar "komkommerschaaf".
Bijna niets te vinden.
Toen bedacht ik dat ik misschien eens bij mandoline moest kijken.
En jawel hoor, daar kwamen ze tevoorschijn.
Diezelfde middag nog besteld, de volgende dag thuis,
hoe gemakkelijk kun je het hebben?
Het is een Benriner Japanse mandoline.
Je kunt schaven van zeer fijn tot 5 mm, maar er zitten ook
3 mesjes bij voor julienne, fijn middel en grof (Franse frietjes )

Wij Zeeuwen zijn van nature niet zo uitbundig, maar hier ben ik toch echt superblij mee !!!




Hiermee kan ik naar hartelust snijden en schaven.

Gelijk hier maar een recept

koolraapreepjes zoetzuur:
voor 2 personen
ongeveer 1 pond koolraap
1 prei
2 eetlepels olie
1 theelepel suiker
2 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel sojasaus
eventueel fijngesneden peterselie/ sesamzaad, geroosterd

Maak de koolraap schoon en snijd ze in dunne julienne.




Was en snij de prei in schuine reepjes.
Verhit de olie in een wok en smoor de koolraap ca. 5 minuten.
Dan de prei erbij doen en roerbak nog eens 5 minuten.
strooi de suiker erover en laat het even karamelliseren.
Voeg dan de tomatenketchup, sojasaus en 4 eetlepels water toe.
Breng het aan de kook en voeg naar smaak sambal en zout toe.
Tot slot de peterselie, of op z'n Chinees: sesamzaad.
Serveer met rijst.

De meeste mensen halen hun neus op voor koolraap,
 maar dit smaakt echt anders, niet Hollands, maar
eigenlijk Oosters.
Wie lust er nu geen koolraap meer ?
Dit smaakt toch heel anders dan de blokjes gekookte raap van vroeger,
waar de kinderen hun neus voor ophaalden,
(niet alleen de kleinen, maar vaak ook de groten).

Smakelijk!!!


koolraap zoetzuur

donderdag 23 januari 2014

Poncho voor de pop

Mijn zussen hebben een weekje geskied in Frankrijk,
Les 2 Alps. Lekker veel sneeuw gehad en genoten van het landschap, de sneeuw
en natuurlijk het op de latten staan.
Zij zagen een schattig winkeltje met allerlei chocolade.
Ze konden er bijna niet wegkomen, het water liep door de mond, zeiden ze.
Ook voor mij hebben ze chocolade meegebracht, heerlijke
handgemaakte en fantastische smaken, met likeur en fruitige smaakjes,
onvoorstelbaar lekker. De naam is Marjolaine Chocolats.
Hartelijk dank lieve zusjes.

Voor het poppenkind heb ik een rood-witte poncho gehaakt,
met en bescheiden franje.
Zo klaar en erg leuk om te doen, eigenlijk jammer dat ie zo snel klaar was.

gehaakte poncho voor de pop

zaterdag 18 januari 2014

Patroon gehaakte vierkantjes

Het patroon van de gehaakte vierkantjes voor het kussen
is niet zo moeilijk. Na een paar keer haken
kun je het al wel uit je hoofd en het gaat best lekker
als je eenmaal op dreef bent.

Haakkatoen van Catania en haaknaald nr 2,5


Haak 6 l en sluit met 1 hv
1e toer: 16 vaste en sluit met 1 hv
2e toer: 6 l, *1 st, 3 l * tot er 8 st zijn, 3 l en sluit met 1 hv
3e toer: 1 l, *1 vst, 1 halfst, 3 st, 1 hst, 1 vst* tot er 8 bloemblaadjes zijn
4e toer: (eventueel met andere kleur) tussen de vst van de blaadjes 1 vst haken,
* 6 l en 1 vst tussen de blaadjes*, 8 x in totaal
5e toer: * 1 vst, 1 hst, 5 st, 1 hst, 1 vst* nog 7 x
6e toer: (andere kleur) begin tussen het hst en het 1e stokje met 1 vst,
haak 6 l en 1 vst tussen het laatste st en hst, haak zo in 't rond door en sluit met 1 hv.
7e toer: 1 hv, 3 l (is *1 st), 3 st, 4 l, en 4 st in dezelfde boog, 4 l, 1 vst in de volgende boog,
4 l, 1 vst in volgende boog, 4 l, 1 vst in vlg boog,* 
herhaal dit tot de hele toer rond is.
8e toer: 3 l (is *1 st) 3 st boven stokjes, 3 st, 2 l, 3 st in boog, 4 st boven st, 1 l, 2 st,
1 l, 3 st, 1 l, 3 st, 1 l, 2 st, 1 l * herhalen tot de toer rond is, afhechten.

Granny

Granny

woensdag 15 januari 2014

Gehaakt kussen in wit/zwart

Wit en zwart katoen van Catania gekocht en met haaknaald
2,5 ben ik gaan haken uit een boek van de bieb.




Er staan allerlei vierkant gehaakte lapjes en grannies in.
Mijn bank is blauw en er liggen zwart-wit gestreepte kussens in,
in een zebra motief, maar ook mijn bloemenkussens die ik heb gehaakt
in vrolijke kleuren.
Toch wilde ik deze keer weer wit en zwart gebruiken
omdat het anders mij te druk werd.
Na wat gezoek heb ik een rustig maar leuk gebloemd patroon gevonden.


Granny


Granny kussen

Met een zwart kussenhoes staat het erg goed bij de andere kussens.
De tweede is al weer in de maak.

zaterdag 4 januari 2014

Nieuwjaarsgebak.

Allereerst iedereen een

heel goed, gelukkig en gezond 2014 gewenst !!


Met nieuwjaarsdag zijn we naar mijn ouders gegaan
en hen gebracht naar het zaaltje waar
de hele familie bij elkaar is gekomen (gelukkig allemaal) om ieder
een goed nieuwjaar te wensen.

Daarna naar huis, waar de familie van mijn lief
bij ons kwam, wat we elk jaar om de beurt doen.
Een gezellige drukte en zodoende zie je echt iedereen bij elkaar
dat is toch een goed begin van het nieuwe jaar.

Twee taarten had ik gemaakt, een van chocolade,
gevuld met kersen en daarbovenop mascarpone
met slagroom en kruimels van de (uitgeholde) bodem.
Versierd met sterren van goud en amandelschaafsel.
De tweede taart was bedekt met witte fondant
en lichtblauwe ijskristallen.
Gevuld met botercreme en aardbeienbavarois.

Verder had ik nog Rocky Road,
naar een recept van Nigella Lawson, maar dan
op mijn eigen manier.
Pure chocolade en boter gesmolten,
amarettinikoekjes en verschillende noten gehakt en erdoor geroerd.
Marshmallows klein geknipt en gedroogde cranberries
er ook door en op laten stijven.
Ik heb ze in stukken gesneden en met
poedersuiker bestoven, zodat het een winters effect had.

Er was niet veel over, het viel gelukkig goed in de smaak,
en dan te bedenken dat ik ook nog oliebollen en
appelbeignets (ook zelf gebakken)  er bij had.

Verder nog hapjes en een grote vissalade, waar ik
jammer genoeg geen foto van heb gemaakt.


Kerststerren taart

Marsepeintaart met sneeuwvlokken

Rocky Road