zaterdag 28 september 2013

Zeeuwse knop appelcake

een appelcake gebakken.
Het is ongeveer hetzelfde recept als de perzikcake.

zeeuwse knop appelcake





110 gram zachte boter en 110 gram suiker romig kloppen, dan
125 gr zure room en 2 eetlepels citroensap erdoor.
Zeef 220 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder en 1 theelepel
natrium bicarbonaat en roer door het beslag.
Schil 2 of 3 appels en snijd ze in dunne partjes,
als het nog harde appels zijn, dan eventjes
blancheren met een beetje appelsap
en uit laten lekken.
Vet de vorm in en schep de helft van het deeg in de vorm.
Leg hierop de appelschijfjes en strooi er royaal
suiker gemengd met kaneel over.
Doe de andere helft van het deeg in de vorm
en strijk het glad.

In het midden van de oven 180º C
in 55 minuten bakken.

Ze zijn allebei heerlijk, zowel de perzikcake
als de appelcake.
Ik ben nu helemaal verslingerd aan de zure room,
want dan wordt de cake echt romig, en houd je
niet zo van zuur, dan laat je het
citroensap gewoon weg en voeg dan
een scheutje melk toe.
Smakelijk !!

donderdag 19 september 2013

Gehaakte stola/sjaal

Wat is een haakwerkje toch heerlijk ontspannen.
Op het ogenblik ben ik zelfs met
twee werkjes bezig,
voor de afwisseling,
want daar hou ik wel van.

Al een hele tijd was ik bezig met een stola of sjaal.
Het patroon was een kopie van een kopie
uit een heel oud boekje.

Gelukkig net op tijd af, want helaas is mijn
kopie kwijtgeraakt.
Maar het patroon zat toch al goed
in mijn geheugen.

Nu het 's avonds al kil is,
zeker met deze sombere dagen,
is het lekker om zo'n sjaal rond je te
kunnen slaan, en het staat nog leuk ook.

gehaakte sjaal/stola

gehaakte stola

zaterdag 14 september 2013

Perzikcake

Dit recept van een perzikcake
heb ik eens gezien op de tv zender Foodnetwork.
Het werd gemaakt door Ina Gartner.

Zo goed en zo kwaad als het ging heb ik
het recept proberen op te schrijven.
In Amerika hebben ze andere maten zoals b.v. een cup,
een halve en een kwart cup.
er wordt daar ook veel met allerlei maatjes gekookt,
ook kleine zoals ¼, ½ of 1 theelepel en ½ en 1 eetlepel.

Dit is het geworden:



perzik cake


Het recept:

110 gr zachte boter
110 gr suiker
2 eieren
250 ml zure room
220 gr bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel natrium bicarbonaat
1 theelepel vanille extract
snuf zout
4 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
4 of 5 rijpe perziken
handje walnoten of pecannoten

oven voorverwarmen op 180ºC

Roer de boter en suiker romig en voeg een voor een
de eieren toe en
de zure room, het vanille extract en het zout.
Zeef de bloem met bakpoeder en natr. bicarbonaat
en voeg het in gedeeltes toe.
Doe de helft van het beslag in een (ronde) vorm die eerst is
ingevet en bebloemd.
Ontvel de perziken en haal de pit eruit
en snijd ze in schijfjes.
Leg de helft van de perziken op het beslag.
Meng de suiker en kaneel en bestrooi
de perziken met de helft.
Dan de andere helft van het beslag erop,
weer schijfjes perzik en suiker-kaneel
en tot slot de grof gehakte noten
er bovenop gestrooid.

Zet de vorm in het midden van de oven
en bak ongeveer 55 minuten.

Als het goed is, is de cake mooi gebruind
en heerlijk smeuiig en vol van smaak.

Zeeuwse knop

Voor mijn verjaardag heb ik het Zeeuwse Knop
 bak boek gekregen.
Dit weekend heb ik het van a tot z gelezen,
geweldig !

Zeeuwse Knop bakboek



Het staat vol met oude foto's in klederdracht,
een heleboel recepten en leuke verhalen.

De bakvorm, de Zeeuwse knop, heb ik al aangeschaft,
nog niet gebruikt, maar dat ga ik zeker doen
want er staat zoveel lekkers in.
Niet alleen uit Zeeland, maar ook recepten
uit de hele wereld, zo leuk en verrassend !


Zeeuws meisje en sieraden
Zeeuwse knop bakvorm


De vorm ziet er zó al mooi uit.
Er zit een ringetje aan, dus je kunt het ook in je keuken ophangen.
Een sieraad aan de muur !!!

En als rechtgeaarde Zeeuwse heb ik ook
verschillende Zeeuwse knopsieraden.

Twee kettingen en twee broches heb ik.
Er ontbreken alleen nog oorbellen, die horen er
eigenlijk ook echt bij.

dinsdag 10 september 2013

Weggevertje






De blauwe ketting met een rozengeurtje
en een geurkussentje dat ik pas geleden heb
geborduurd
is voor Marga1.

Marga, wil je jouw e-mail adres doorgeven,
dan kunnen we verdere
bijzonderheden
afhandelen.

maandag 9 september 2013

Verjaardagstaart voor Benjamin

Vandaag is Benjamin 5 jaar geworden
en daar hoort natuurlijk een taart bij.

Hij heeft de hele zomer zo leuk gespeeld en gezwommen
aan ons strandje, dat ik deze keer
eens geen Cars of Thomas taart gemaakt heb,
maar als thema: strand, vissen, krabbetjes, haaievinnen enz.