dinsdag 30 juli 2013

Kersen en frambozen

Nu het kersentijd is, eten we volop kersen,
en ook frambozen, aardbeien en bessen.
frambozen hebben we zelf, ik ben er dol op.

We hebben zoveel frambozen gehad, dat ik ze op brandewijn heb gezet.
Die zijn ook lekker om te geven op een verjaardag.
Maar meestal heb ik dan zoveel dat ik het prompt vergeet
en zelf maar de framboosjes oplepel,
en dat is heus geen straf (!)

Nu dan de kersen op wodka gezet, eerst de kersen
ontpit, (dolblij met m'n kersenontpitter)
suiker erover en een volle theelepel vanille extract.
Die heb ik ook zelf gemaakt, heel simpel
volgens het recept van de gulle aarde , je moet naar beneden scrollen
voor het extract, eerst zie je een recept van after eight, ook erg lekker hoor.

kersen op wodka


De frambozen gaan ook op de pavlova die ik maak
van 5 eiwitten met een snufje zout en 1 eetlepel suiker
bijna stijf geklopt, daarna nog 240 gram suiker langzaam toevoegen
onder het kloppen.
Dan een theelepel witte wijnazijn en 2 theelepels maizena
(door een zeef) erdoor spatelen.
Leg het eiwit op een met bakpapier beklede bakplaat,
maak er een dikke ronde vorm van en zet
in de oven die voorverwarmd staat op 180ºC.
Zodra de plaat in de oven staat, DIRECT de oven
terugzetten op 150ºC en bak de pavlova
1 uur en een kwartier.
Zet de oven uit en laat afkoelen zonder de deur open te doen.
Bij voorkeur 's avonds bakken en de volgende morgen
de slagroom kloppen, ongeveer 400 ml zonder suiker.
Haal het eiwitschuim uit de oven en draai het om op een groot bord of schaal.
Schep de slagroom erop en versier met vers fruit zoals
frambozen, bessen, aardbeien of passiefruit.
Doe er geen perziken of zoiets erop, dat heb ik een keer gedaan
en het resultaat was walgelijk zoet, beter dus wat friszuur fruit.
pavlova

vrijdag 26 juli 2013

Kersen en clafoutis

Op de gezellige Krabbefoor in Bergen op Zoom
een kersenontpitter gekocht.
Dat ben ik al tijden van plan, maar als het niet het seizoen is,
dan vergeet je zoiets al gauw. Je hebt er pas
erg in als je ze nodig hebt.


En natuurlijk een heleboel kersen gekocht.
Het meeste ervan wordt toch wel gewoon zo gegeten,
zo heerlijk.....het sappige bijten in de heerlijke zoete kers, de pit door
je mond laten rollen en dan de pit zo ver mogelijk uitspugen.
Doe dat bij voorkeur buiten, want als je ze binnen eet moet je de
pit in je hand uitspugen en dat geeft weer rode vlekkerige handpalmen.
Ik nam ze mee naar 't strandje,
door het zoute water zul je daar nooit kersebomen zien groeien.

En ik maakte een clafoutis !




De kersen ontpitten, ongeveer een half pond,
en strooi er een handje witte basterdsuiker over.
Laat dat een half uurtje staan.
Doe 100 gram bloem in een kom met 1 theelepel bakpoeder,
75 gram witte basterdsuiker, 2 grote eieren, snufje zout en
klop met een garde of mixer goed door.
Klop er een scheutje melk door.
Vet een ovenschotel in met boter
(ik was dat vergeten, dat zie je aan de zijkanten van de schaal!)
leg de kersen op de bodem
en giet het beslag over de kersen.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 175ºC,
na ongeveer 3 kwartier is het gaar,
controleer dit met een satestokje of met een vork.
Laat de clafoutis afkoelen tot lauwwarm,
strooi er dik poedersuiker over en geef er
een schepje slagroom bij, of
(wij vinden dat lekker) een beetje gele vla.

donderdag 11 juli 2013

Donald Duck taart

Voor de verjaardag van mijn kleinzoon
een Donald Duck taart gemaakt.
Hij wordt volgende week 9 jaar.
Maar omdat ze dan op vakantie gaan,
houden ze zijn verjaardag eerder.




Hij is dol op de Donald Duckboekjes,
die leest hij graag.

woensdag 10 juli 2013

Fijn borduurwerk

Af en toe komt er iets leuks boven water,
als je naar het ene zoekt, vind je het andere.
Ik zocht voor mijn haakwerkje
een wat fijnere borduurnaald, omdat het
vissersgaren niet past door een gewone naald.

Ik vond deze zakjes van Creatief Borduren
dat ik jaren geleden met de post thuisbezorgd kreeg,
Er was een map met patronen
en twee mappen met verschillende technieken.
Bij elke zending zat er een zakje bij met materiaal
zodat je direct aan de slag kon.




Ik had er een kussen van geborduurd met allerlei vlinders,
die helaas al versleten is.
Zo kwam van het een het ander, naast het haken
ben ik ook aan het borduren geslagen,
zoals deze....





en deze....

maar met het mooie weer doen we het nu eventjes rustig aan.


maandag 1 juli 2013

Scrapbook fragmenten

Toen ik begonnen ben met scrappen,
heb ik me voorgenomen
om dit op mijn eigen wijze te doen.

Misschien vinden sommigen dat het niet op
het echte scrapbooken lijkt,
 als je er maar zelf veel plezier in hebt
wat maakt het dan uit?

Mijn eerste scrapbook begon ik met mijn voorouders,
mijn bet-overgrootvader.
Hij leefde van 1816 tot 1913 en werd bijna 97 jaar!

Ik vond hem zo'n sterk en krachtig hoofd hebben,
en zelfs de postzegels die je ziet, waren echt uit die tijd.
Hij trouwde pas na z'n veertigste met een veel jongere vrouw
en samen kregen ze 9 kinderen, waarvan 3 Adriaantjes.
De eerste twee stierven jong en het derde Adriaantje bleef in leven.
Twee van zijn kinderen emigreerden naar Amerika, Grand Rapids.



Halverwege het boek zijn mijn lief en ik aan de beurt,
als baby. Mijn babyfoto (de kleine foto)
 heb ik van een tante gekregen,
omdat de (vele) eerste foto's van mij helaas
 verloren waren gegaan door de watersnoodramp.




Dan een van onze trouwfoto's,
heel romantisch in een poortje.



Het kader heb ik met aquarelverf in een natte techniek gemaakt.

****

Daarna met mijn zussen,
one, two, three, from the same tree.



En tot slot nog een kleurige met de kleinkinderen.